Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάχη κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη μαζί με βιώσιμη ανάπτυξη

Μάχη κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη μαζί με βιώσιμη ανάπτυξη

Η Novo Nordisk βάζει στόχο την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη με καινοτόμες θεραπείες, παράλληλα με προγράμματα που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την απόλυτη τήρηση των κανόνων της βιοηθικής

Στόχο να μειώσει την εξάπλωση της παχυσαρκίας θέτει η Δανέζικη φαρμακευτική Novo Nordisk ξεκινώντας όχι μόνο εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού, αλλά εντάσσοντας και στις προσπάθειές της δράσεις που θα αναγνωρίσουν και στη χώρα μας ότι η παχυσαρκία αποτελεί χρόνια νόσο, όπως εξάλλου έχει ήδη αναγνωρίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, νεότερες θεραπείες που αναπτύσσονται από την εταιρεία, υπόσχονται καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία της καρδιάς.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία αναγνωρίζει την επίδραση του περιβάλλοντος στην εξέλιξη των δύο αυτών νοσημάτων, εφαρμόζει μια σειρά από προγράμματα που οδηγούν στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ τηρεί απόλυτα τους κανόνες βιοηθικής ορίζοντας σαφείς «κόκκινες γραμμές».

Για όλα τα παραπάνω, μιλάει στο in.gr η διευθύντρια εταιρικών υποθέσεων της Δανέζικης φαρμακευτικής Novo Nordisk Μαίρη Καραγεώργου.

1. H NovoNordisk έχει μια παράδοση στην αντιμετώπιση του διαβήτη, εξαιτίας της ανακάλυψης της ινσουλίνης. Τελευταία όμως, έκανε μια στροφή και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Τι ήταν αυτό που οδήγησε αυτή τη νέα πορεία; Το γεγονός ότι η παχυσαρκία συνοδεύει συχνά τον διαβήτη ή η διαπίστωση ότι η νέα γενιά φαρμάκων κατά του διαβήτη επιδρά καταλυτικά στην απώλεια βάρους;

H παράδοση της Novo Nordisk στο σακχαρώδη διαβήτη κλείνει φέτος 98 χρόνια και με αφορμή την ανακάλυψη της Ινσουλίνης πριν από 100 χρόνια (το 1921) κορυφώσαμε τις εορταστικές δραστηριότητες και δράσεις μας για μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις στην ανθρωπότητα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουμε και στα επόμενα 100 χρόνια η παράδοσή μας στο σακχαρώδη διαβήτη θα εδραιώνεται όλο και περισσότερο.

Η στροφή στην παχυσαρκίας δεν έγινε πρόσφατα. Η παχυσαρκία σχετίζεται άμεσα με το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και την καρδιαγγειακή νόσο και οι επιστήμονες μας υλοποιούν εδώ και πολλά χρόνια μελέτες και έρευνες με στόχο την εύρεση νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς η κατάλληλη θεραπεία για την παχυσαρκία δύναται να μειώσει τα ποσοστά εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακού προβλήματος αλλά και άλλων σημαντικών νοσημάτων.

Χαρακτηριστικό είναι πως τα τελευταία 4+ χρόνια οι Έλληνες ασθενείς και επαγγελματίες υγείας έχουν επιπλέον διαθέσιμη φαρμακευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στη φαρέτρα τους, ενώ παράλληλα, θέλω να κρατήσετε πως στο μέλλον οι φαρμακοθεραπείες της παχυσαρκίας αναμένονται περισσότερο αισιόδοξες, απ’ όσο ευελπιστούμε. Καινοτόμες θεραπείες με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διάρκεια δράσης βρίσκονται προ των πυλών.
.
Τα νέα αντιδιαβητικά σκευάσματα, όπως και τα φαρμακευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, λόγω της σύνθεσής τους, προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στους ασθενείς ή καλύτερα στους θεραπευμένους. Εκτός από την απώλεια βάρους που αναφέρατε (υπό προϋποθέσεις), σημειώνουν και οφέλη για τον ασθενή, όπως η καρδιαγγειακή προστασία καθώς και η μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως αποδεικνύεται από πολλαπλές και διαρκείς μελέτες.
.

2. Ποιοι είναι οι στόχοι του νέου προγράμματος για την παχυσαρκία;

Οι στόχοι του νέου προγράμματος της Novo Nordisk Hellas για την παχυσαρκία, χωρίζονται σε 2 βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού της χώρας για τη νόσο της παχυσαρκίας και η πρόληψη που απαιτείται για την αντιμετώπισή της, ενώ ο δεύτερος πυλώνας αφορά δράσεις και ενέργειες, σε συνεργασία με τους φορείς με σκοπό την άμεση αναχαίτιση του ρυθμού αύξησης της στην Ελλάδα.

Η Παχυσαρκία είναι αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως χρόνια σοβαρή νόσος και προσβλέπουμε και στην νομοθετική αλλά και ουσιαστική αναγνώρισή της και στην Ελλάδα, ως χρόνια νόσο. Είναι ένα βήμα που θα λύσει πληθώρα προβλημάτων για τα άτομα με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία στην Ελλάδα, καθώς θα τους εξασφαλίσει άμεση, εύκολη και ανέξοδη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της νόσου.
.

3. Πέρα από τον ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη, ο διαβήτης τύπου ΙΙ, όπως και η παχυσαρκία, συνδέονται όχι μόνο με τα … γονίδιά μας, αλλά και με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η Novo από την πλευρά της όμως, προτείνει αλλαγές ακόμη και στη λειτουργία ορισμένων πόλεων προκειμένου οι πολίτες που ζουν σε αυτές να προλάβουν να μην νοσήσουν, ή διαφορετικά, να διαχειρίζονται τη νόσο τους αποτελεσματικά. Πώς λειτουργούν αυτά τα προγράμματα; Τι κάνουμε εδώ στην Ελλάδα;

Η Novo Nordisk έχει δημιουργήσει από την προηγούμενη δεκαετία το πρόγραμμα “Cities Changing Diabetes”, ένα πρόγραμμα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, πρόληψης, που μέσα από το βαθιά επιστημονικό του υπόβαθρο και την συλλογή δεδομένων από κορυφαία πανεπιστήμια στην εκάστοτε πόλη εφαρμογής του, ανά την υφήλιο, έχει καταφέρει να αλλάξει θετικά το χάρτη του σακχαρώδη διαβήτη στις εμπλεκόμενες πόλεις, με σημαντική μείωση των ποσοστών των πασχόντων και αύξηση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, δηλαδή του γενικού πληθυσμού..

Παράλληλα η Novo Nordisk στα πλαίσια της αντιμετώπισης της νόσου της Παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο έχει εγκαινιάσει και το πρόγραμμα “Cities Changing Obesity”, με αντίστοιχη δράση στον τομέα της Παχυσαρκίας, είτε παιδικής και εφηβικής, είτε ενηλίκων.

Στην Ελλάδα θα μου επιτρέψετε να μην σας αποκαλύψω ακόμα τις ενέργειες μας για τα δύο προγράμματα, όμως θα απαντήσουμε σύντομα σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης και θα είναι εντυπωσιακά όσα θα ανακοινωθούν.
.

4. Πώς συμβάλλει η εταιρεία στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης;

Η Novo Nordisk τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και σε εθνικό, είναι ταυτισμένη με την ακολουθία των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα, καθώς και με το eco business mindset που διακατέχει το σύνολο του οργανισμού.>

Για να εξασφαλίσουμε την παροχή βοήθειας σε άτομα που πάσχουν από σοβαρές χρόνιες παθήσεις, αναπτύσσουμε οικονομικά επωφελείς αλλά και περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες δραστηριότητες. Η φιλοσοφία μας αυτή, γνωστή και ως «Τριπλή Γραμμή Αναφοράς», μας επιτρέπει να ισορροπούμε τις κοινωνικές, τις οικονομικές και τις περιβαλλοντικές μας ανησυχίες ώστε να βοηθάμε τους ασθενείς να ζουν καλύτερα.

Εστιάζουμε στα πιο σημαντικά θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες και τις ανάγκες των κοινωνικών μας εταίρων, ενώ παράλληλα από το 2002 υποστηρίζουμε το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελεί την μεγαλύτερη εθελοντική πρωτοβουλία επιχειρήσεων για την κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα και απαρτίζεται από δέκα αρχές για την υπεύθυνη εταιρική διακυβέρνηση στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των κοινωνικών προτύπων, του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Ενσωματώνουμε τις δέκα αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου ως συμπληρωματικές κατευθυντήριες γραμμές για την εκτενή και συνεχώς αυξανόμενη δέσμευσή μας προς την κοινωνία και το περιβάλλον.

Παράλληλα, υποστηρίζουμε τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs) των Ηνωμένων Εθνών, αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των κυριότερων προκλήσεων της ανθρωπότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή, η προστασία του περιβάλλοντος, η ισότητα των φύλων, η πείνα, η παροχή εκπαίδευσης κλπ.

5. Βασική αρχή της εταιρείας, είναι επίσης «να μην μείνει κανείς πίσω», μήνυμα που ακούμε τα τελευταία χρόνια και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στο πλαίσιο της καθολικής κάλυψης υγείας. Πώς συμβάλλει σ’ αυτό η Novo Nordisk;

Η Novo Nordisk και ιδιαίτερα το Novo Nordisk Foundation έχουν έντονη φιλανθρωπική δράση σε παγκόσμιο επίπεδο και διαρκώς επεκτείνουν τις συνεργασίες τους προς την κατεύθυνση αυτή.

Χαρακτηριστικές είναι δύο μεγάλες συνεργασίες της εταιρείας στους τομείς της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη.Η Novo Nordisk, το 2021, δημιούργησε το πρόγραμμα «The Healthy Food Challenge», σε συνεργασία με το EAT Forum με στόχο να εντοπίσουν λύσεις που θα μπορέσουν να υλοποιηθούν για να προωθήσουν πιο υγιεινά και βιώσιμα διατροφικά περιβάλλοντα για τα ευάλωτα άτομα ανά την υφήλιο.

Ενώ από το 2020, η εταιρεία έχει εγκαινιάσει τη στρατηγική εταιρικής κοινωνική υπευθυνότητας «Defeat Diabetes». Η στρατηγική ενισχύει τη δέσμευση της Novo Nordisk και εισάγει νέες μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες να παρέχει πρόσβαση σε προσιτή περίθαλψη για το σακχαρώδη διαβήτη σε ευάλωτους ασθενείς σε κάθε χώρα.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής «Defeat Diabetes», επεκτάθηκε επίσης το πρόγραμμα «Partnering for Change» της εταιρείας με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τον Δανέζικο Ερυθρό Σταυρό, που υποστηρίζει τη φροντίδα ατόμων με σοβαρές χρόνιες ασθένειες εν μέσω ανθρωπιστικών κρίσεων. Η συνεργασία υποστηρίζει την ενσωμάτωση της περίθαλψης του σακχαρώδους διαβήτη και της υπέρτασης στις παγκόσμιες υγειονομικές επιχειρήσεις του Ερυθρού Σταυρού.

6. Η εταιρεία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα βιοηθικής. Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της;

Η εταιρεία μας είναι απόλυτη σε ζητήματα βιοηθικής, χωρίς να διαπραγματεύεται στο ελάχιστο καμία θέση της και «κόκκινη γραμμή» όπως αναφέρετε. Σκοπός είναι πάντα η προστασία της ζωής της και της ιδιωτικότητας του ασθενούς και πληρούμε απόλυτα όλες τις προϋποθέσεις για να τα εξασφαλίζουμε διαρκώς.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024