Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον που φέρει πολλές μεταλλάξεις αποτελεί προειδοποίηση για την ανάπτυξη εμβολίων λιγότερο ευαίσθητων στις ταχείες αλλαγές του κορωνοϊού, δήλωσαν στο Reuters κορυφαίοι ιολόγοι και ανοσολόγοι.

Τα περισσότερα εμβόλια πρώτης γενιάς για τον κοροναϊό στοχεύουν στην πρωτεΐνη-ακίδα που βρίσκεται στην επιφάνεια του SARS-CoV-και επιτρέπει την είσοδό του στα ανθρώπινα κύτταρα.

H Όμικρον έχει σημάνει συναγερμό στους επιστήμονες, επειδή έχει πολύ περισσότερες μεταλλάξεις από προηγούμενες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 30 στην ακίδα του. Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η Όμικρον ξεφεύγει της προστασίας από υπάρχοντα εμβόλια ή προηγούμενης μόλυνσης.

Διαβάστε επίσης:

Ακόμα κι αν τα σημερινά εμβόλια παραμένουν προς το παρόν αποτελεσματικά, η δραματική εξέλιξη του ιού αναδεικνύει την ανάγκη για εμβόλια που στοχεύουν σε τμήματα του ιού λιγότερο επιρρεπή σε μετάλλαξη.

«Ένα πράγμα που είναι ξεκάθαρο με την Όμικρον είναι ότι ο ιός… δεν πρόκειται να εξαφανιστεί», δήλωσε ο Δρ. Larry Corey, ιολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson του Σιάτλ, ο οποίος επιβλέπει δοκιμές εμβολίων για την COVID-19 που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Υπάρχει ανάγκη για καλύτερα εμβόλια».

Από την αρχή της πανδημίας, ο κορωνοϊός έχει μεταμορφωθεί αρκετές φορές, συμπεριλαμβανομένης της πιο μεταδοτικής και παγκοσμίως κυρίαρχης παραλλαγής Δέλτα. Ωστόσο, τα εμβόλια έχουν διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά τους να προστατεύουν από βαριά νόσηση και θάνατο. Ως εργαλεία ταχείας απόκρισης, τα τρέχοντα εμβόλια για τον COVID-19 είναι “εξαιρετικά”, δήλωσε ο Richard Hatchett, διευθύνων σύμβουλος του Coalition for Epidemic PreparednessInnovations (CEPI), ενός διεθνούς συνασπισμού που δημιουργήθηκε για να προετοιμαστεί για απειλές μολυσματικών ασθενειών που έχει επενδύσει σε πολλούς COVID- 19 εμβόλια.

Αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά – και χρήματα – για τη διαχείριση του μακροπρόθεσμου κινδύνου. Τον Μάρτιο, η CEPI ζήτησε χρηματοδότηση 200 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη εμβολίων που προσφέρουν ευρεία προστασία έναντι των παραλλαγών του SARS-CoV-2 και άλλων ιών της ίδιας οικογένειας, όπως ο MERS και ο SARS.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε ως ανάχωμα σε ένα μέλλον που δεν μπορούμε να προβλέψουμε», δήλωσε Hatchett. Ο επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Soumya Swaminathan, δήλωσε την Παρασκευή στο συνέδριο NEXT του Reuters ότι χρειάζονται εμβόλια επόμενης γενιάς.

Πηγή: OT.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr