Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σημαντική διάλεξη - Η Αναγέννηση, ο ελληνικός πολιτισμός

Σημαντική διάλεξη – Η Αναγέννηση, ο ελληνικός πολιτισμός

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2021 (ώρα 11:30) στην αίθουσα 812, Κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, 8ος όροφος.

Το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σας προσκαλεί στη διάλεξη του κ. Amerigo Restucci, Ομότιμου πρύτανη του Πανεπιστημίου IUAV Βενετίας και Προέδρου του Istituto Regionale Ville Venete, με θέμα:

Firenze: Umanesimo e Rinascimento. Arte e letteratura

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2021 (ώρα 11:30) στην αίθουσα 812, Κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, 8ος όροφος.

Περίληψη

Την ανάληψη του έργου για την κατασκευή των χάλκινων θυρών του Βαπτιστηρίου της Φλωρεντίας (Battistero di San Giovanni), με τη συμμετοχή των σημαντικότερων γλυπτών του 1400, κέρδισε έπειτα από διαγωνισμό ο Lorenzo Ghiberti. Από εκείνη τη στιγμή στην πόλη έλαβε χώρα μια ανανέωση των τεχνών, της λογοτεχνίας και του πολιτισμού: η Αναγέννηση είχε αρχίσει.

Σημαντική για το ρεύμα αυτό υπήρξε η παρουσία του ελληνικού πολιτισμού με τη μετάφραση κειμένων του Πλάτωνα, του Ευκλείδη, του Αριστοτέλη, που οδήγησαν στην ανανέωση της καλλιτεχνικής συζήτησης. Κατά τον 15ο αιώνα καλλιτέχνες όπως ο Brunelleschi, ο Alberti, ο Masaccio, ο Donatello, ο Botticelli και άνθρωποι των γραμμάτων όπως ο Bruni, ο Poliziano, ο Machiavelli διαδέχθηκαν ο ένας τον άλλο στη Φλωρεντία. Από την εικονογράφηση των έργων γίνεται αντιληπτή η σημασία της ιστορικής περιόδου που θα επηρεάσει ολόκληρο τον αιώνα και θα σημαδέψει τη μετέπειτα ιστορία καλλιτεχνών όπως του Michelangelo, του Vasari, του Piero della Francesca.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024