Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
WSJ - Έξυπνοι επίδεσμοι, ανιχνευτές ζημιών στα οχήματα και περισσότερες συσκευές συλλογής δεδομένων για το μέλλον

WSJ – Έξυπνοι επίδεσμοι, ανιχνευτές ζημιών στα οχήματα και περισσότερες συσκευές συλλογής δεδομένων για το μέλλον

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι επιστήμονες αναπτύσσουν αισθητήρες επόμενης γενιάς, ώστε να μπορούν να υπολογίσουν τα πάντα, από τις ασθένειες μέχρι και την πληρότητα στα γραφεία

Επίδεσμοι που θα συλλέγουν δεδομένα, ώστε να γίνεται ταχύτερα η επούλωση

Οι ασθενείς με χρόνιες πληγές χρειάζεται, συχνά, να υποβάλλονται σε μακροσκοπική εξέταση για να προσαρμόζουν τη θεραπεία τους. Σε λίγα χρόνια, η χρήση ενός έξυπνου επίδεσμου θα μπορούσε να τους γλιτώσει τον χρόνο που θα έχαναν από την επίσκεψή τους στο νοσοκομείο και να τους βοηθήσει να αναρρώσουν πιο γρήγορα.

Ερευνητές στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης ξόδεψαν 200.000 δολάρια για να αναπτύξουν το VeCare, κολλητική ταινία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη διάγνωση και θεραπεία τραυμάτων, όπως, π.χ. τα έλκη στα πόδια.

Ο επίδεσμος είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένος, ώστε το υγρό από το τραύμα να μπορεί να διασχίζει ένα λεπτό στρώμα μεμβράνης που το οδηγεί σε μία σειρά μικρών βιοαισθητήρων. Οι αισθητήρες αυτοί μετρούν την οξύτητα, τη θερμοκρασία του τραύματος και τον τύπο των βακτηρίων – όλες, δηλαδή, τις χρήσιμες παραμέτρους για την αξιολόγηση της φλεγμονής και της μόλυνσης.

Ένα τσιπ κολλημένο στον επίδεσμο – το οποίο δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί – μεταφέρει, μέσω bluetooth, τα δεδομένα που έχει συλλέξει σε μία εφαρμογή, ώστε να μπορέσει ο γιατρός, βάσει των δεδομένων αυτών, να κάνει διάγνωση εξ αποστάσεως.

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά, λέει ο Chwee Teck Lim, διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας Καινοτομίας και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο και επικεφαλής των ερευνών για τη δημιουργία του επιδέσμου.

Το να παρέχουμε στους γιατρούς δεδομένα σχετικά με την κατάσταση του τραυματισμού θα μπορούσε να κάνει τη θεραπεία του να διαρκέσει κάτι ημέρες ή και εβδομάδες λιγότερο, συνεχίζει ο Δρ. Lim.

Με δεδομένο το ότι το ενδεχόμενο μόλυνσης μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση των χρόνιων τραυμάτων, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να φορούν τον επίδεσμο αυτό συνεχώς για να το προλάβουν και να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα, προσθέτει ο ίδιος.

Οι μεγάλοι όγκοι δεδομένων που συλλέγονται, κατά τη διαδικασία αυτή, θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για πιο εξατομικευμένες θεραπείες μελλοντικών ασθενών, λέει. Η ομάδα του βρίσκεται, σήμερα, σε διαπραγματεύσεις με αρκετές εταιρείες που ενδιαφέρονται να εμπορευματοποιήσουν το VeCare, λέει ο Δρ. Lim, και ο επίδεσμος θα μπορούσε να συνταγογραφηθεί σε ασθενείς το 2023.

Καταγραφή κραδασμών για την πρόβλεψη ασθενειών

Η ανάλυση προτύπων βηματισμού μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, άνοιας ή της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με έρευνα. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει οι ασθενείς να φορούν συσκευές, τις οποίες θα πρέπει να επαναφορτίζουν, οι οποίες, όμως, μπορεί να τους προκαλούν δυσφορία, όπως αναφέρεται και σε άρθρο που δημοσιεύτηκε, φέτος, στο περιοδικό Sensors. Σύντομα, μία απλή βόλτα στο σπίτι ενός φίλου μπορεί να είναι αρκετή για να εντοπισθούν τα πρώιμα συμπτώματα νευρολογικών παθήσεων.

Ομάδα ερευνητών από Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αναπτύσσει αισθητήρες που, όταν τοποθετούνται στο πάτωμα, καταγράφουν και αναλύουν τους κραδασμούς που δημιουργούνται από βήματα σε μια απόσταση περίπου 18 μέτρων και αποδίδουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για τον βηματισμό κάθε ατόμου.

Οι αισθητήρες μπορούν να συλλάβουν διαφοροποιημένα δεδομένα, όπως τη δύναμη που ασκείται από ένα πόδι στο έδαφος, έτσι ώστε να παρέχουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την ισορροπία βάδισης ή άλλα διακριτικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με όσες συσκευές μπορούμε να φορέσουμε, λέει ο Hae Young Noh, ο οποίος αρχικά εργάστηκε στο project ως αναπληρωτής καθηγητής πολιτικού και περιβαλλοντικού μηχανικού στο Carnegie Mellon και τώρα βρίσκεται στο Στάνφορντ.

Με τη βοήθεια αλγορίθμων, εντοπίζουν, στη συνέχεια, τις ανωμαλίες στο βάδισμα ενός ατόμου και μεταφέρουν δεδομένα ασύρματα σε μια πλατφόρμα cloud ή μια εφαρμογή, στην οποία έχουν πρόσβαση και οι ασθενείς και την οποία θα μπορούσαν να συμβουλευτούν οι γιατροί, ώστε να κάνουν διάγνωση, συνεχίζει ο ίδιος.

Σήμερα, το σύστημα χρησιμοποιείται δοκιμαστικά σε παιδιά που πάσχουν από μυϊκή δυστροφία, σε ηλικιωμένους ασθενείς σε γηροκομεία, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν, ενώ, σύντομα, θα χρησιμοποιηθούν δοκιμαστικά και από ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, προσθέτει η ίδια.

Αυτές οι εφαρμογές του μέλλοντος θα μπορούσαν να μην περιοριστούν αποκλειστικά στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά να παρακολουθούν και την καταναλωτική συμπεριφορά σε καταστήματα ή να μπορούν να εντοπίζουν και τους εισβολείς σε κτίρια, συνεχίζει.

Διαβάστε περισσότερα στον ΟΤ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024