Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Galileo – Ακόμα δύο δορυφόροι για την ευρωπαϊκή απάντηση στο GPS

Galileo – Ακόμα δύο δορυφόροι για την ευρωπαϊκή απάντηση στο GPS

Στους 28 αυξήθηκαν οι δορυφόροι του πλέον ακριβούς συστήματος δορυφορικής πλοήγησης.

Δύο ακόμα δορυφόροι προστέθηκαν στον αστερισμό του Galileo, του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης με το οποίο η Ευρώπη θα απεξαρτηθεί από το GPS του αμερικανικού στρατού.

Οι δορυφόροι εκτοξεύτηκαν την Κυριακή με ρωσικό πύραυλο Soyuz που αναχώρησε από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας για λογαριασμό της γαλλικής Arianespace.

Η 11η εκτόξευση για το Galileo την τελευταία δεκαετία ανέβασε στους 28 τους δορυφόρους του συστήματος, του πλέον ακριβούς συστήματος πλοήγησης στον κόσμο.

Πέντε χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του Galileo, το σύστημα εξυπηρετεί περισσότερες από 2,3 δισ. συσκευές παγκοσμίως, από έξυπνα τηλέφωνα έως ηχητικούς σηματοδότες έκτακτης ανάγκης.

Στην τελική του μορφή, το σύστημα θα προσφέρει ακρίβεια στίγματος γύρω στο ένα μέτρο, ενώ η κρυπτογραφημένη υπηρεσία που απευθύνεται σε κυβερνητικές υπηρεσίες αυξάνεται στο ένα εκατοστό.

Οι δύο νέοι δορυφόροι, βάρους 715 κιλών, τέθηκαν σε αρχική τροχιά σε ύψος 23.525 χιλιομέτρων και τις επόμενες εβδομάδες θα βρεθούν στην τελική λειτουργική τροχιά τους σε ύψος 23.222 χλμ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έχει αναλάβει τον σχεδιασμό, τις δοκιμές και την ανάπτυξη του συστήματος Galileo, με χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Ακόμα δέκα δορυφόροι πρώτης γενιάς σχεδιάζεται να εκτοξευθούν τα επόμενα τρία χρόνια. Ήδη έξι από αυτούς βρίσκονται σε φάση δοκιμών ή έτοιμοι να μεταφερθούν στη Νότια Αμερική για εκτόξευση.

Θα ακολουθήσει η επόμενη γενιά πιο εξελιγμένων δορυφόρων, γνωστή ως «Galileo Second Generation» ή G2G. Η πρώτη εκτόξευση προγραμματίζεται για το 2024.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι «από το 2016, η Ανοικτή Υπηρεσία Galileo παρέχει εξαιρετική ακρίβεια εντοπισμού θέσης, την οποία πλέον χρησιμοποιούν πάνω από πάνω από δύο δισ. χρήστες παγκοσμίως. Το Galileo περιλαμβάνει επίσης μια υπηρεσία έρευνας και διάσωσης, η οποία μειώνει σημαντικά τον χρόνο εντοπισμού των ατόμων σε κίνδυνο, και για πρώτη φορά παρέχει υπηρεσία ζεύξης επιστροφής, η οποία ενημερώνει τα άτομα σε κίνδυνο ότι το αίτημά τους για βοήθεια έχει ληφθεί. Με την εκτόξευση αυτή ενισχύεται το υφιστάμενο δίκτυο δορυφόρων και εδραιώνεται η ισχυρή θέση της Ευρώπης στον τομέα των δορυφόρων και των υπηρεσιών παγκόσμιας πλοήγησης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024