Οι περισσότεροι νέοι που εμφανίζουν φλεγμονή της καρδιάς μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και αναρρώνουν γρήγορα, καθησυχάζει μελέτη του Χάρβαρντ και άλλων αμερικανικών ιδρυμάτων.

Η μυοκαρδίτιδα, όπως ονομάζεται η φλεγμονή του καρδιακού μυός, είναι σοβαρή διαταραχή που μπορεί να εξασθενίσει την καρδιά και να επηρεάσει το ηλεκτρικό της σύστημα που δίνει την εντολή για κάθε παλμό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα λοίμωξης από ιούς, έχει όμως αναγνωριστεί και ως πολύ σπάνια παρενέργεια ορισμένων εμβολίων, όπως για παράδειγμα το εμβόλιο της ευλογιάς και τα εμβόλια mRNA κατά του κοροναϊού.

Είναι μια πιθανή παρενέργεια που αφορά κυρίως νεαρά άτομα, κυρίως άνδρες.

Πράγματι, το 90% των περιστατικών που εξετάζει η μελέτη αφορούσε άνδρες, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο Circulation, μια επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 140 περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε άτομα έως 21 ετών που απευθύνθηκαν σε 26 παιδιατρικά κέντρα των ΗΠΑ και του Καναδά.

  • Σχεδόν όλα τα κρούσματα (97,8%) αφορούσαν νέους που είχαν λάβει εμβόλιο mRNA κατά του κοροναϊού και εννέα στα δέκα εκδηλώθηκαν μετά τη δεύτερη δόση.
  • Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν κατά μέσο όρο 2 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
  • Ο πόνος στο στήθος ήταν το μακράν το συχνότερο σύμπτωμα (99,3%).
  • Πυρετός και δύσπνοια εμφανίστηκαν περίπου στο ένα τρίτο των ασθενών.
  • Κανείς δεν χρειάστηκε υποστήριξη της κυκλοφορίας του αίματος
  • Κανείς δεν πέθανε.
  • Ένας στους πέντε ασθενείς (18,7%) χρειάστηκε νοσηλεία στην εντατική, όμως οι περισσότερη εξήλθαν από το νοσοκομείο σε 2-3 ημέρες.
  • Σχεδόν ένας στους πέντε (18,7%) παρουσίασε μειωμένη απόδοση της αριστερής κοιλίας, ωστόσο η καρδιακή λειτουργία είχε αποκατασταθεί πλήρως σε όλους τους ασθενείς που επέστρεψαν για νέα εκτίμηση.

«Τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν ότι τα περισσότερα περιστατικά μυοκαρδίτιδας για τα οποία υπάρχουν υποψίες σύνδεσης με εμβόλια Covid-19 σε άτομα κάτω των 21 είναι ήπια και υποχωρούν γρήγορα» δήλωσε η Ντονγκάν Τρούόνγκ του Πανεπιστημίου της Γιούτα και επικεφαλής της μελέτης.

Επισήμανε πάντως ότι θα απαιτηθούν περαιτέρω μελέτες για να γίνουν γνωστές τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Η μελέτη δεν εξέτασε την πιθανότητα μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα όμως με πρόσφατη έρευνα στο Ισραήλ η διαταραχή εμφανίζεται σε δύο άτομα ανά 100.000 εμβολιασμένους.

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα, δήλωσε πως «τα οφέλη του εμβολιασμού […] υπερβαίνουν κατά πολύ τον κίνδυνο πολύ σπάνιων παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της μυοκαρδίτιδας».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr