Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Facebook – Πράκτορες της Λευκορωσίας υποδαύλισαν τη μεταναστευτική κρίση

Facebook – Πράκτορες της Λευκορωσίας υποδαύλισαν τη μεταναστευτική κρίση

Πράκτορες που υποκρίνονταν τους δημοσιογράφους και ακτιβιστές επέκριναν τη συμπεριφορά των πολωνικών αρχών

Πράκτορες της λευκορωσικής υπηρεσίας ασφάλειας δημιούργησαν ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook και το Instagram για να διασπείρουν παραπληροφόρηση σχετικά με τη συρροή μεταναστών στα σύνορα με την Πολωνίας, ανακοίνωσε η Meta.

Πράκτορες που υποκρίνονταν τους δημοσιογράφους και ακτιβιστές επέκριναν τη συμπεριφορά των πολωνικών αρχών κάνοντας λόγο για χρήση βίας και παραβίαση των δικαιωμάτων των χιλιάδων μεταναστών που προσπαθούσαν να περάσουν στην Ευρώπη.

Η Meta διέγραψε 41 πλαστά προφίλ, πέντε Ομάδες και τέσσερις λογαριασμούς στο Instagram, κάνοντας λόγο για παραβίαση της πολιτικής της σχετικά με τη «συντονισμένη παραπλανητική συμπεριφορά».

Διαβάστε επίσης: Λευκορωσία – Τα fake news που φέρνουν τους πρόσφυγες στα ευρωπαϊκά σύνορα

«Τα φανταστικά αυτά πρόσωπα αναρτούσαν επικρίσεις κατά της Πολωνίας στα αγγλικά, τα πολωνικά και τα κουρδικά, καθώς και εικόνες και βίντεο για τους πολωνούς συνοριοφύλακες που φέρονταν να παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών» ανέφερε η Meta, όπως ονομάζεται πλέον η Facebook Ιnc.

Τουλάχιστον 13 μετανάστες πέθαναν στα σύνορα (Reuters)

«Αν και επιχείρησαν να συγκαλύψουν τις ταυτότητές τους, η έρευνά μας εντόπισε διασυνδέσεις με την KGB της Λευκορωσίας».

Προπαγάνδα και από την αντίπαλη πλευρά

Ακόμα, η Meta ανέφερε ότι διέγραψε 31 προφίλ στο Facebok, τέσσερις Ομάδες και τέσσερις λογαριασμούς στο Instagram που δείχνουν να προήλθαν από την Πολωνία και απευθύνονταν σε χρήστες στη Λευκορωσία και τοι Ιράκ.

Η εταιρεία δεν συνδέει τα παραπλανητικά προφίλ με την πολωνική κυβέρνηση, ανέφερε όμως ότι στόχος της προπαγάνδας ήταν να αποθαρρύνει τους μετανάστες.

«Τα φανταστικά αυτά πρόσωπα ισχυρίζονταν ότι μοιράζονταν τις δικές τους αρνητικές εμπειρίες στην προσπάθειά τους να περάσουν από τη Λευκορωσία στην Πολωνία και αναρτούσαν μηνύματα για τη δύσκολη ζωή των μεταναστών στην Ευρώπη» λέει η Meta.

Ξυπόλητα παιδιά έμειναν για μέρες στους πρόχειρους καταυλισμούς υπο χιονόπτωση (Reuters)

«Αναρτούσαν επίσης μηνύματα για την αυστηρή αντιμεταναστευτική πολιτική της Πολωνίας και τη νεοναζιστική δραστηριότητα κατά των μεταναστών στην Πολωνία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί την Λευκορωσία ότι δημιούργησε μεταναστευτική κρίση στα ανατολικά σύνορα της Ένωσης ενθαρρύνοντας χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να περάσουν από το έδαφός της στην Πολωνία και τη Λιθουανια, ως αντίποινα για τις Δυτικές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.

Οργανώσεις καταγγέλλουν ότι τουλάχιστον 13 άτομα πέθαναν στους πρόχειρους καταυλισμούς των μεταναστών στην παγωμένη ζώνη των συνόρων.

Οι τρεις χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία υπερασπίστηκαν την τακτική τους να σπρώχνουν πίσω τους μετανάστες, οι οποίοι δεν είχαν δυνατότητα να αιτηθούν άσυλο όπως προβλέπει η διεθνής νομοθεσία.

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024