Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μποτσουάνα – Από πατρίδα της ανθρωπότητας, πηγή της ύπουλης παραλλαγής Όμικρον

Μποτσουάνα – Από πατρίδα της ανθρωπότητας, πηγή της ύπουλης παραλλαγής Όμικρον

Σε πολύ ελεύθερη μετάφραση. Είμαστε όλοι από την Μποτσουάνα!

Μπορεί πλέον όλοι να γνωρίζουμε την Μποτσουάνα λόγω της παραλλαγής Ομικρον, και αρκετοί από εμάς από περιέργεια να έψαξαν και που είναι, ωστόσο υπάρχουν αρκετά ακόμη μυστικά για την αναπτυσσόμενη χώρα που δεν έχουν γίνει γνωστά.

Η αφρικανική χώρα κατάφερε μέσα σε μόλις λίγες ημέρες να κερδίσει όλη τη προσοχή της επιστημονικής κοινότητας και των κυβερνήσεων, καθώς η νέα παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε εκεί.

Η προσοχή αυτή βέβαια δεν της έχει βγει σε καλό, καθώς εξαιτίας της εμφάνισης της νέας παραλλαγής Όμικρον και της  παγκόσμιας ανησυχίας που ακολούθησε, οι ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη έχουν ήδη περιορίσει τις μετακινήσεις από τη Νότια Αφρική.

Η Μποτσουάνα λοιπόν παραμένει στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας παγκοσμίως. Οι επιστήμονες πλέον μπορούν να πουν με βάση τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους πως το στέλεχος Ομικρον αντικατέστησε αρκετά γρήγορα το Δέλτα στη Νότα Αφρική, γεγονός που αποδεικνύει και τον χαρακτηρισμό που το προσδόθηκε ως στέλεχος «πολύ υψηλού» παγκόσμιου κινδύνου.

Θα μπορούσε μάλιστα να θεωρηθεί και ειρωνεία, αλλά η νέα παραλλαγή του ιού εμφανίστηκε σε μία από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες του κόσμου σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά του World Bank.

H εμφάνιση της Όμικρον όμως έγινε σε μία χώρα που μαστίζεται ακόμη από τον HIV/AIDS, με τους ειδικούς να μην αποκλείουν ο συγκεκριμένος ιός να παίζει ρόλο στην εμφάνιση της νέας παραλλαγής.

Δεδομένου δηλαδή πως η παραλλαγή Όμικρον έχει περίπου 32 μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική της ακίδα, αριθμό τον οποίο οι ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει μέχρι στιγμής ασυνήθιστο, δεν αποκλείεται η νέα παραλλαγή να προέκυψε μετά από χρόνια λοίμωξη ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου που θα μπορούσε να ήταν ένας ασθενής με HIV/AIDS που δεν λαμβάνει θεραπεία.

Κι ενώ οι μελέτες για την νέα παραλλαγή και κατά πόσο αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια βρίσκεται σε εξέλιξη, μία άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 28 Οκτωβρίου του 2019 επανέρχεται στην επιφάνεια, θέλοντας να αλλάξει γνώμη σε όσους βλέπουν με κακό μάτι την Μποτσουάνα λόγω των τελευταίων εξελίξεων.

Στο επιστημονικό paper λοιπόν που υπέγραψαν επιστήμονες από την Αυστραλία, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Κορέα με επικεφαλής την καθηγήτρια Βανέσα Χέις από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Garvan και το Πανεπιστήμιο του Σίνδεϊ ερευνάται η βόρεια Μποτσουάνα ως το μέρος που πρωτοεμφανίστηκαν οι Homo Sapiens.

Οι επιστήμονες δηλαδή καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τοπ ιδρυτικός πληθυσμός όλων των σύγχρονων ανθρώπων αναδύθηκε πιθανότατα στη νότια Αφρική και συγκεκριμένα στη Βόρεια Μποτσουάνα.

Πιο αναλυτικά, έχοντας συλλέξει δείγματα αίματος από την Αφρική, οι επιστήμονες συνδεύασαν γενετικά, εθνογλωσσολογικά, παλαιογεωγραφικά και παλαιοκλιματολογικά δεδομένα προκειμένου να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, ενώ τόνισαν μάλιστα πως βασικό ρόλο σε αυτό έπαιξε μία λίμνη που σήμερα δεν υπάρχει.

Συγκεκριμένα, τονίζουν πως πριν από περίπου 200.000 χρόνια η αρχαία τεράστια τότε λίμνη άρχισε να διασπάται δημιουργώντας έναν απέραντο υγροβιότοπο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι πρόγονοι του ανθρώπου εγκαταστάθηκαν σε εκείνη την υγρή και καταπράσινη περιοχή, μένοντας εκεί για τουλάχιστον 70.000 χρόνια, μέχρι δηλαδή που κλίμα της Αφρικής άλλαξε και έπρεπε να μεταναστεύσουν ξανά.

Καθώς είχαν διαμορφωθεί πράσινοι «διάδρομοι» στις περιοχές που περιέβαλαν τη λίμνη, οι πρώτοι εκείνοι ανθρώπινοι πληθυσμοί, πριν από 110.000 έως 130.000 χρόνια, μετακινήθηκαν αρχικά προς τα βορειοανατολικά και στη συνέχεια προς τα βορειοδυτικά, ενώ μια άλλη ομάδα παρέμεινε στην «πατρίδα» της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή Καλαχάρι.

Επομένως ουσιαστικά οι πρώτες εκείνες μετακινήσεις προς τα βόρεια και στα ενδότερα της Αφρικής άνοιξαν το δρόμο για τις κατοπινές μεταναστεύσεις ακόμη πιο βόρεια και τελικά για την «έξοδο» του Homo sapiens από την Αφρική προς την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Με πληροφορίες από: Deutsche Welle, FEE. ORG, transparency.org

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024