Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ – Δικαστήρια μπλόκαραν δυο μέτρα υποχρεωτικού εμβολιασμού από την κυβέρνηση Μπάιντεν

ΗΠΑ – Δικαστήρια μπλόκαραν δυο μέτρα υποχρεωτικού εμβολιασμού από την κυβέρνηση Μπάιντεν

Ποιο ήταν το σκεπτικό των δύο αποφάσεων

Καθώς ο σκεπτικισμός απέναντι στα εμβόλια παραμένει υψηλός ένα χρόνο μετά την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού της Δύσης, όλο και περισσότερα κράτη τον καθιστούν υποχρεωτικό – είτε για ολόκληρο τον πληθυσμό τους, όπως η Αυστρία, είτε για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, όπως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ. Όμως ακόμη ερωτήματα περί συνταγματικότητας των επιμέρους αποφάσεων παραμένουν ανοιχτά και, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της Αμερικής, δικαστικές αρχές ενδέχεται να μην κάνουν δεκτό το νόμιμο της εφαρμογής τους.

Την Τρίτη, δυο μέτρα περί υποχρεωτικού εμβολιασμού που είχε εκδώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν απορρίφθηκαν από δικαστήριο των ΗΠΑ. Αν εφαρμόζονταν, εκατομμύρια αμερικανοί εργαζόμενοι θα αναγκάζονταν να εμβολιαστούν κατά του κοροναϊού.

Ο περιφερειακός δικαστής Τέρι Ντάουτι από το Μονρό της Λουιζιάνα, μπλόκαρε προσωρινά την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού που είχαν εκδώσει τα Κέντρα για την Περίθαλψη και τις Ιατροφαρμακευτικές Υπηρεσίες (CMS), έως ότου το δικαστήριο βρει απάντηση για τις νομικές προκλήσεις.

Η απόφαση του Ντάουτι έχει ισχύ σε όλες τις ΗΠΑ, με την εξαίρεση 10 πολιτειών όπου ήδη είχε ληφθεί αντίστοιχη απόφαση για το CMS από ομοσπονδιακό δικαστή στο Σεντ Λιούις.

Ο Ντάουτι δήλωσε ότι το CMS δεν έχει την εξουσία να εκδώσει εντολή υποχρεωτικού εμβολιασμού, η οποία θα απαιτούσε τον εμβολιασμό περισσότερων από δύο εκατομμυρίων ανεμβολίαστων επαγγελματιών υγείας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να υποχρεώνεις 10,3 εκατομμύρια υγειονομικούς σε εμβολιασμό είναι μια απόφαση που θα έπρεπε να ληφθεί από το Κογκρέσο και όχι από μια κυβερνητική υπηρεσία», έγραψε ο Ντάουτι.

Από την πλευρά του, ο περιφερειακός δικαστής Γκρέγκορι Βαν Τάτενχοβ στο Φράνκφορτ του Κεντάκι μπλόκαρε την κυβέρνηση από την εφαρμογή ενός μέτρου, βάσει του οποίου οι νέες κυβερνητικές συμβάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν όρους που θα απαιτούν τον εμβολιασμό των υπαλλήλων των υπεργολάβων.

Η απόφαση έχει εφαρμογή στις τρεις πολιτείες που είχαν υποβάλει σχετική μήνυση, δηλαδή στο Κεντάκι, το Οχάιο και το Τενεσί, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα έχουν υπάρξει τουλάχιστον 13 προσφυγές σε δικαστήρια κατά της συγκεκριμένης διάταξης. Φαίνεται πως αυτή είναι η πρώτη απόφαση  κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις κυβερνητικές εργολαβίες.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση στο Reuters.

Με πληροφορίες από Reuters

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024