Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Από τον Αλυάττη στον Ερντογάν

Από τον Αλυάττη στον Ερντογάν

Ο σημερινός ηγεμόνας Λυδίας και περιχώρων Ταγίπ Ερτνογάν κατέστρεψε το νόμισμα της Τουρκίας για να υπηρετήσει τα αυτοκρατορικά όνειρά του

Το πρώτο νόμισμα στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν κίβδηλο: το έκοψε περί το 600 πΧ ο βασιλιάς της Λυδίας Αλυάττης (πατέρας του Κροίσου) και ήταν μείγμα χρυσού και αργύρου, απομίμηση του «ήλεκτρου», φυσικού κράματος που υπάρχει στα ποτάμια της περιοχής (Πακτωλό, κτλ). Το ήλεκτρο χρησιμοποιούσαν από παλιά για τις συναλλαγές τους οι έμποροι κόβοντας κομμάτια από ράβδους. Το νόμισμα λοιπόν παρουσιάστηκε ως εγγυημένου βάρους κομμάτι ήλεκτρου – αλλά περιείχε μόνο 55% χρυσό ενώ το φυσικό ήλεκτρο έχει περίπου 85%!

Ο βασιλιάς εξαπάτησε τους εμπόρους (τις «αγορές», θα λέγαμε σήμερα) δίνοντας νοθευμένο νόμισμα, για να χρηματοδοτεί τις εκστρατείες του, να συντηρεί την αυλή του και τις παλλακίδες του. Αλλά οι αγορές κατάλαβαν την απάτη και ο Κροίσος, το 550 πΧ, υποχρεώθηκε να κόψει τα πρώτα νομίσματα από καθαρό χρυσό ώστε να μπορούν οι αγορές με τη «Λυδία Λίθο» να καταλαβαίνουν αμέσως αν τους εξαπατά η εξουσία που κόβει το νόμισμα.

Αυτοκράτορες, βασιλείς και πρίγκηπες -όχι όμως δημοκρατίες όπως Αθήνα, Βενετία, Φλωρεντία, Γένοβα- νόθευαν τα νομίσματα τους για τους ίδιους πάντα λόγους: εκστρατείες, αυλή, παλλακίδες. Μετά δανείζονταν και τελικώς διέγραφαν το «δημόσιο χρέος» απαγχονίζοντας τους Γενοβέζους ή Φλωρεντίνους δανειστές τους – αν ήσαν εβραίοι, οργάνωναν επιπλέον και πογκρόμ εναντίον όλης της εβραϊκής κοινότητας, έβγαζαν κάτι τις και οι χριστιανοί υπήκοοί τους.

Ήτοι, ο Αλέξης Τσίπρας, που απλώς θα χόρευε τις αγορές στο ταψί υπό τους ήχους ζουρνά ήταν εξαιρετικά μεγάθυμος – ο Γιάννης Βαρουφάκης όμως πολύ χειρότερος από τον απατεώνα Αλυάττη όταν σχεδίαζε να μας δώσει χαρτιά «I owe you» για να πάρει τα ευρώ μας και να εκστρατεύσει κατά των Ευρωπαίων τοκογλύφων.

Ο σημερινός ηγεμόνας Λυδίας και περιχώρων Ταγίπ Ερτνογάν κατέστρεψε το νόμισμα της Τουρκίας για να υπηρετήσει τα αυτοκρατορικά όνειρά του, να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις αυλής και οικογένειας – για παλλακίδες, δεν έχει ακουστεί κάτι, προοδεύουν οι γυναίκες. Και βεβαίως, στρέφεται κατά των αγορών και των κερδοσκόπων: αυτοί υποτίμησαν τη λίρα. Είναι μακριά για να τους κρεμάσει και έτσι εξηγεί σε αυτούς που θεωρεί υπηκόους του ότι η υποτίμηση του νομίσματος γίνεται για καλό τους και για τον Θεό τους.

Θέλω να πω, οι αγορές δεν είναι τόσο κακές όσο ισχυρίζονται αυτοί που θέλουν  να κρεμούν τραπεζίτες ή να υποτιμούν το νόμισμα της χώρας τους και τη νοημοσύνη των πολιτών της.

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024