Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πενγκ Σουάι - Το σκάνδαλο με την Kινέζα σταρ του τένις κάθε άλλο παρά έχει λήξει

Πενγκ Σουάι – Το σκάνδαλο με την Kινέζα σταρ του τένις κάθε άλλο παρά έχει λήξει

Η μυστηριώδης υπόθεση της Κινέζας πρωταθλήτριας ξαναφέρνει στο προσκήνιο την προοπτική μποϊκοτάζ των επικείμενων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο

Η καταγγελία της μέσα από τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, στις 2 Νοεμβρίου, ότι είχε στο παρελθόν δεχθεί σεξουαλική επίθεση έκανε πάταγο στη χώρα της, στην Κίνα.

Αφορούσαν άλλωστε τον πρώην αντιπρόεδρο της Κίνας, Zανγκ Γκαολί και η καταγγέλλουσα δεν ήταν άλλη από την Πενγκ Σουάι: τη διάσημη Κινέζα πρωταθλήτρια στο τένις, νικήτρια στο διπλό του Roland-Garros το 2014.

Η συνέχεια προκάλεσε παγκόσμιο σεισμό. Ενόσω οι συζητήσεις στα εγχώρια social media για τον εγχώριο #MeToo λογοκρίνονταν σωρηδόν από τις κινεζικές αρχές, η ίδια η Πενγκ και η επίμαχη ανάρτησή της εξαφανίστηκαν αίφνης από προσώπου γης.

Το θέμα πήρε διεθνείς διαστάσεις. Η Ένωση Αντισφαίρισης Γυναικών (WTA), αστέρες του τένις, μέχρι και δυτικές κυβερνήσεις απαιτούσαν  αποδείξεις ότι η 35χρονη τενίστρια είναι ασφαλής.

Έπειτα από τρεις εβδομάδες αντιδράσεων και πιέσεων, που άγγιζαν μέχρι και τους επικείμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας άρχισαν να δημοσιεύουν… πειστήρια ζωής.

Μια περίεργη δήλωση της Πενγκ ότι «όλα είναι καλά» κι ότι οι καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση είναι «αναληθείς».

Φωτογραφίες από την κρεβατοκάμαρά της.

Βίντεο από ένα δείπνο με φίλους της και την εμφάνισή της σε μία επίσημη αθλητική εκδήλωση.

Με τα πολλά, εν μέσω διάχυτης καχυποψίας, η Κινέζα τενίστρια  εμφανίστηκε τελικά την περασμένη Κυριακή σε 30λεπτη τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ, διαβεβαιώνοντας ότι είναι καλά, ασφαλής στο σπίτι της στο Πεκίνο και ότι επιθυμεί να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητά της.

Φαίνεται όμως ότι αυτή η εμφάνιση -την οποία πολλοί χαρακτήρισαν «σκηνοθετημένη» από τις κινεζικές αρχές, κατηγορώντας για συνέργεια τη ΔΟΕ- έριξε κι άλλο «λάδι στη φωτιά», εντείνοντας τις προϋπάρχουσες φωνές για μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Και δη σε μία συγκυρία κλιμακούμενων γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.

Διένεξη με γεωπολιτικές διαστάσεις

Μετά και την πρόσφατη, πρώτη τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ανοιχτός σε ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ.

Να μην παραστούν, δηλαδή, ούτε ο ίδιος, ούτε Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι στους Αγώνες του Πεκίνου, που αρχίζουν στις 4 Φεβρουαρίου, αλλά να αγωνιστούν οι εθνικές ομάδες των ΗΠΑ.

Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί.

Στο μεσοδιάστημα, οι Ρεπουμπλικανοί -για την ακρίβεια οι πιο σκληροπυρηνικοί τους κύκλοι- εντείνουν τις πιέσεις.

Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ δήλωσε αναφανδόν υπέρ του διπλωματικού μποϊκοτάζ, μιλώντας στο δίκτυο CBS. Κατά τα λοιπά, «ελπίζω οι νέοι μας και οι νέες μας να πάνε εκεί και να κλωτσήσουν τους κομμουνιστικούς κ@λους τους», προσέθεσε σε έναν μακαρθικό παροξυσμό. «Πρέπει να κερδίσουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Έτεροι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι εν τω μεταξύ -όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερών επί προεδρίας Τραμπ, νυν επίδοξος διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος του κόμμτος το 2024, Μάικ Πομπέο- αξιώνουν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να ακυρώσει ακόμη και τη συμμετοχή Αμερικανών αθλητών στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου.

«Αν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα εξαφανίζει τους αθλητές του και μετά τους εμφανίζει σε βίντεο σαν ομήρους, τι θα κάνουν στους δικούς μας αθλητές;» διερωτήθηκε ρητορικά τη Δευτέρα, πλην καθ’ υπερβολήν, μιλώντας στο υπερσυντηρητικό δίκτυο Fox News ο Τομ Κότον, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Αριζόνα, καλώντας κι αυτός σε ένα ψυχροπολεμικό μποϊκοτάζ αντίστοιχο με εκείνο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1980 στη Μόσχα.

Πιέσεις για δυτικό μποϊκοτάζ

Αποφεύγοντας αντίθετα τις εθνικιστικές κορώνες, οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μποϊκοτάζ των Αγώνων του Πεκίνου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στο Θιβέτ και στην Σιντζιάνγκ, την αυτόνομη κινεζική επαρχία του τουρκογενών Ουιγούρων.

Στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Βρετανία και ο Καναδάς εξετάζουν επίσης σοβαρά το ενδεχόμενο ενός διπλωματικού μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Άλλες χώρες εμφανίζονται πάντως επιφυλακτικές, ζυγίζοντας πολλαπλώς τις καταστάσεις.

Ανάλογη φαίνεται να είναι και η στάση ακόμη και της Ένωσης Αντισφαίρισης Γυναικών, που προσώρας καλεί το Πεκίνο να διερευνήσει σε βάθος τις καταγγελίες της Πενγκ Σουάι, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση με αποχώρηση από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς -μία κίνηση που θα τις στοίχιζε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν μέχρι και την τηλεδιάσκεψη της Κυριακής μεταξύ Σουάι και Μπαχ και η ΔΟΕ, τα οικονομικά συμφέροντα της οποίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επιτυχία  των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς το 91% των εσόδων της να προέρχεται από τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης και τις χορηγίες.

Και η Κίνα… σφυρίζει κλέφτικα

«Είμαστε αναφανδόν αντίθετοι σε οποιεσδήποτε δηλώσεις και ενέργειες πολιτικοποιούν τον αθλητισμό, κατά παράβαση του Ολυμπιακού ιδεώδους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν.

«Πιστεύω ότι ορισμένοι θα πρέπει να σταματήσουν να υπερτονίζουν σκοπίμως και με εχθρικούς σκοπούς την υπόθεση» της Πενγκ Σουάι, υπογράμμιζε, χωρίς να κατονομάσει πρόσωπα, οργανισμούς ή χώρες.

H Global Times εν τω μεταξύ -ταμπλόιντ εφημερίδα, που απηχεί τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας- κυκλοφόρησε προχθές με κύριο άρθρο που χαρακτηρίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ευκαιρία «ανάδειξης της θέσης της Κίνας ως μεγάλης δύναμης» υπό την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ, κόντρα στον συντονισμό «αντικινεζικών δυνάμεων», αναγνωρίζοντας εμμέσως το ενδεχόμενο ενός μποϊκοτάζ της Δύσης.

Ουδόλως τυχαία, δεν ανέφερε καν το όνομα της Πενγκ Σουάι.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024