Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Ιταλίας επέβαλε πρόστιμα στους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες Amazon και Apple, συνολικού ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ, για φερόμενη συνεργασία τους στην πώληση προϊόντων Apple και Beats.

Οι συμβατικές διατάξεις μιας συμφωνίας του 2018 μεταξύ των εταιρειών σήμαιναν ότι μόνο σε επιλεγμένους μεταπωλητές επιτρεπόταν η πώληση προϊόντων Apple και Beats στο Amazon.it, σύμφωνα με την ιταλική εποπτική αρχή, προσθέτοντας ότι αυτό παραβίαζε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επηρέαζε τον ανταγωνισμό στις τιμές.

Τόσο η Apple όσο και η Amazon δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση κατά των προστίμων.

Διαβάστε επίσης: Σκανδαλώδεις αποκαλύψεις για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων από την Amazon

Η αρχή επέβαλε πρόστιμο 68,7 εκατομμυρίων ευρώ στην Amazon και 134,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Apple, διατάσσοντας τις εταιρείες να τερματίσουν τους περιορισμούς για να παρέχουν στους λιανοπωλητές γνήσιων προϊόντων Apple και Beats πρόσβαση στο Amazon.it χωρίς διακρίσεις.

Τι απάντησαν Apple και Amazon

«Για να διασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μας αγοράζουν αυθεντικά προϊόντα, συνεργαζόμαστε στενά με τους συνεργάτες μας μεταπωλητές και έχουμε συγκεκριμένες ομάδες ειδικών σε όλο τον κόσμο που συνεργάζονται με τις αρχές επιβολής του νόμου, τα τελωνεία και τους εμπόρους για να διασφαλίσουν ότι πωλούνται μόνο γνήσια προϊόντα Apple», δήλωσε η Apple, αρνούμενη οποιαδήποτε παράβαση.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της η Amazon εξέφρασε την έντονη διαφωνία της με την απόφαση της ιταλικής αρχής, προσθέτοντας ότι το προτεινόμενο πρόστιμο ήταν «δυσανάλογο και αδικαιολόγητο».

«Απορρίπτουμε την πρόταση ότι η Amazon επωφελείται αποκλείοντας πωλητές από το κατάστημά μας, καθώς το επιχειρηματικό μας μοντέλο βασίζεται στην επιτυχία τους. Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, οι Ιταλοί πελάτες μπορούν να βρουν τα πιο πρόσφατα προϊόντα Apple και Beats στο κατάστημά μας, επωφελούμενοι από έναν κατάλογο που υπερδιπλασιάστηκε, με καλύτερες προσφορές και ταχύτερη αποστολή», δήλωσε η Amazon.

Πηγή: OT.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr