Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ - Ένας εορταστικός… εφιάλτης

ΗΠΑ – Ένας εορταστικός… εφιάλτης

Τα κρούσματα κοροναϊού αυξάνονται και πάλι στις ΗΠΑ, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού κατά της COVID-19 είναι μόλις στο 59%. Παρ’ όλα αυτά, οι Αμερικανοί ετοιμάζονται πυρετωδώς για την Ημέρα των Ευχαριστιών, την Πέμπτη, σχεδιάζοντας ταξίδια και μεγάλα οικογενειακά τραπέζια

Έπειτα από εβδομάδες ενθαρρυντικών μηνυμάτων ότι η πανδημία της COVID-19 ίσως όδευε προς ύφεση στα αμερικανικά εδάφη, τα τελευταία στοιχεία ήρθαν να διαψεύσουν τις ελπίδες.

Τα κρούσματα κοροναϊού αυξήθηκαν κατά 20% μέσα στο τελευταίο 15νθήμερο στις ΗΠΑ, με τον μέσο όρο να αγγίζει τα 100.000 σε ημερήσια βάση.

Οι νεκροί από COVID-19, από την άλλη, μειώθηκαν μεν κατά 13% μέσα στο ίδιο διάστημα. Παρ’ όλα αυτά, ο κοροναϊός συνεχίζει να οδηγεί στο θάνατο πάνω από 1.000 Αμερικανούς κάθε ημέρα.

Σύμφωνα, δε, με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορονοϊό φέτος στις ΗΠΑ  είναι ήδη διπλάσιος από αυτόν που καταγράφηκε πέρυσι.

Μεσούσης της εκστρατείας ανοσοποίησης του πληθυσμού, το γεγονός αιφνιδίασε αρκετούς γιατρούς, παρατηρεί η Wall Street Journal.

Όμως οι αιτίες είναι προφανείς, κατά τους επιδημιολόγους.

Πηγή: CDC

Τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων παραμένουν χαμηλά  (μόλις στο 59%) και πολλά περιοριστικά μέτρα δεν τηρούνται,

σε έναν φονικό συνδυασμό που επέτρεψε την εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής «Δέλτα».

Τώρα, οι φόβοι για νέα έξαρση της πανδημίας εντείνονται, καθώς οι ΗΠΑ ζουν ήδη σε εροταστισμούς ρυθμούς, εν όψει της Ημέρας των Ευχαριστιών, αυτή την Πέμπτη.

Μία εθνική γιορτή, που παραδοσιακά σηματοδοτεί σημαντική αύξηση των ταξιδιών ανά την αμερικανική επικράτεια και πολυπληθή οικογενειακά τραπέζια.

Όχι τυχαία, ο κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Δρ. Άντονι Φάουτσι, προειδοποίησε ότι τα περιθώρια στενεύουν, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος τα φετινά Χριστούγεννα να γίνουν εφιάλτης.

Γιορτή… κοροναϊού;

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Μόνμαουθ έδειξε ότι δύο τρίτα των Αμερικανών σχεδιάζουν οικογενειακά τραπέζια με συγγενείς για την Ημέρα των Ευχαριστιών, που στα περισσότερα σπίτια αναμένεται να θυμίζουν, από πλευράς πλήθους παριστάμενων, εποχές προ COVID-19.

Προς επίρρωση, η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών (TSA) προβλέπει αντίστοιχα ότι ο αριθμός των Αμερικανών που θα ταξιδέψουν αυτήν την εβδομάδα για Ημέρα των Ευχαριστιών θα φτάσει σε επίπεδα προ της πανδημίας.

Κατά τα λοιπά, τα στοιχεία των Κέντρων Ελέχουν και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δείχνουν ότι μόλις έξι στους δέκα Αμερικανούς είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της COVID-19.

Μόλις το 37% των ενηλίκων 65 ετών και άνω έχουν λάβει τρίτη δόση -γεγονός που σημαίνει ότι εκατομμύρια ηλικιωμένοι είναι τώρα ευάλωτοι απέναντι στον κοροναϊό.

Κι αυτό, ενώ μόλις ένα στα δέκα παιδιά 5-11 ετών έχει μέχρι σήμερα λάβει μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19, στον ένα μήνα που μεσολάβησε από το άνοιγμα της διαδικασίας στις ΗΠΑ για αυτή την ηλικιακή κατηγορία.

Κυβερνητικός προγραμματισμός μετ’ εμποδίων

Το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι το μήνυμα της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ανάγκη εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και ελέγχου της πανδημίας δεν έχει ακόμη πείσει σημαντική μερίδα δύσπιστων Αμερικανών ή εκ πεποιθήσεως αντιεμβολιαστές στις ΗΠΑ.

Σε αρκετές πολιτείες, Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες  απαγορεύουν εδώ και μήνες με διατάγματα την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας: από τη χρήση μάσκας, έως την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε κατηγορίες εργαζομένων.

Στον «πάγο» έχει μπει μέχρι και το προεδρικό διάταγμα του Τζο Μπάιντεν, με το οποίο καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός έως τις 4 Ιανουαρίου όλων των εργαζομένων σε εταιρείες που απασχολούν από 100 άτομα και πάνω, διαφορετικά θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικά διαγνωστικά τεστ.

Κατά του μέτρου προσέφυγαν 27 πολιτείες, βρίσκοντας στήριξη από συντηρητικούς ομοσπονδιακούς δικαστές.

Εν αναμονή τώρα νέας έκρηξης των κρουσμάτων κι ενώ τα ποσοστά των ανεμβολίαστων επιμένουν, η αμερικανική κυβέρνηση εντείνει -κατά ορισμένες εκτιμήσεις με καθυστέρηση- τις προσπάθειες να αποτραπεί ένα εφιαλτικό νέο πανδημικό κύμα στις ΗΠΑ.

Οι αρμόδιες αρχές ενέκριναν την περασμένη Παρασκευή τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε όλους τους επιλέξιμους πλήρως εμβολιασμένους ενήλικες (το λιγότερο έξι μήνες, δηλαδή, μετά την ανοσοποίησή τους).

Παράλληλα, έγιναν σε ομοσπονδιακό επίπεδο μεγάλες προμήθειες σε rapid test για κατ’ οίκον χρήση, προκειμένου να διατεθούν στο εμπόριο σε χαμηλότερες τιμές, εν αναμονή εκτίναξης της ζήτησης τις επόμενες ημέρες.

Το βασικό μήνυμα παραμένει πάντως σαφές. «Καθώς μπαίνουμε στην περίοδο των γιορτών και του χειμώνα, τώρα είναι η ώρα να σκεφτεί καθένας από εμάς την προστασία ημών και των οικογενειών μας», δήλωσε χθες η διευθύντρια του CDC, Δρ. Ροσέλ Βαλένσκι.

«Όσοι διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από την COVID-19 και είστε επιλέξιμοι για αναμνηστική δόση, πηγαίνετε τώρα να τη λάβετε, για να σας προστατεύσει. Κι όσοι δεν έχετε ακόμη εμβολιαστεί», προσέθεσε, «η άμεση χορήγηση της πρώτης δόσης «θα σας καταστήσει εγκαίρως και πλήρως προστατευμένους για τις γιορτές και μέχρι το τέλος του έτους».

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024