Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Ανατροπή στη θεωρία για τον «ασθενή μηδέν» της πανδημίας

Κοροναϊός – Ανατροπή στη θεωρία για τον «ασθενή μηδέν» της πανδημίας

To πρώτο γνωστό κρούσμα μάλλον δεν ήταν αυτό που νομίζαμε.

Η θεωρία που θέλει την πανδημία να ξεκίνησε από την αγορά της Ουχάν στην Κίνα δείχνει να ενισχύεται από νέα αποκαλύψεις για την ταυτότητα του πρώτου γνωστού ασθενή της Covid-19.

Το πρώτο γνωστό κρούσμα του πανδημικού κοροναϊού πιστεύεται ευρέως πως ήταν ένας λογιστής 41 ετών που φέρεται να εμφάνισε συμπτώματα στις 8 Δεκεμβρίου χωρίς να έχει επισκεφθεί την αγορά της Ουχάν.

Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο λογιστής δηλώνει πως δεν εκδήλωσε συμπτώματα παρά αρκετές ημέρες αργότερα, στις 16 Δεκεμβρίου, αποκαλύπτει αμερικανός ερευνητής σε άρθρο σχολιασμού που δημοσιεύεται στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Science.

Τα συμπτώματα που εμφανίστηκαν στις 8 Δεκεμβρίου δεν αφορούσαν τον κοροναϊό αλλά ένα οδοντιατρικό πρόβλημα για το οποίο χρειάστηκε επίσκεψη σε νοσοκομείο, γράφει ο Μάικλ Ουόρομπεϊ, επικεφαλής του τμήματος Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Διαβάστε επίσης: 

«Τα συμπτώματά του εμφανίστηκαν έπειτα από πολλαπλά κρούσματα σε εργαζομένους της Αγοράς Χουανάν» λέει ο ερευνητής.

«Αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα εργαζόμενη στην αγορά ήταν το πρώτο γνωστό περιστατικό, με έναρξη της ασθένειας στις 11 Δεκεμβρίου.

Σε ποιο θηλαστικό στρέφονται οι υποψίες

Η προέλευση του ιού SARS-CoV-2 που προκάλεσε την πανδημία παραμένει μυστήριο, αποτελεί όμως και πηγή διπλωματικής έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Το άρθρο του Ουόρομπι δεν απαντά στο μεγάλο ερώτημα, δείχνει όμως να αποδυναμώνει τη θεωρία ότι ο ιός προήλθε όχι από την κεντρική αγορά της Ουχάν, όπως πιστεύουν ορισμένοι επιστήμονες, αλλά από το Εργαστήριο Ιολογίας της Ουχάν, το οποίο πειραματιζόταν με κοροναϊούς.

Έρευνα που πραγματοποίησε φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με την Κίνα χαρακτήριζε εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο διαρροής και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο κοροναϊός πιθανώς μεταδόθηκε από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός ενδιάμεσου είδους που παραμένει άγνωστο.

Σύμφωνα τον Ουόρομπεϊ, τα περισσότερα από τα πρώτα συμπτωματικά κρούσματα συνδέονταν με την αγορά της Ουχάν και ειδικά με το δυτικό τμήμα της όπου πωλούνταν νυκτηρευτές, άγρια θηλαστικά που είναι πλέον γνωστό ότι μολύνονται από τον SARS-CoV-2.

Αυτό, λέει ο ερευνητής, αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η πανδημία ξέσπασε λόγω του εμπορίου άγριων ζώων.

Μέχρι τώρα, επισημαίνει το Reuters, ο Ουόρομπεϊ δεν απέκλειε το ενδεχόμενο διαρροής από εργαστήριο, αφού ήταν ένας από τους 18 επιστήμονες που ζητούσαν με άρθρο τους στο Science τον Μάιο να διεξαχθεί νέα έρευνα για την πιθανότητα εργαστηριακού ατυχήματος.

Τον περασμένο μήνα, ο ΠΟΥ έθεσε σε δημόσιο διάλογο πρόταση για νέα έρευνα με τη συμμετοχή 26 ειδικών.

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024