Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η χορογραφία μιας αράχνης που υφαίνει ιστό

Η χορογραφία μιας αράχνης που υφαίνει ιστό

Οι αράχνες ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες για να χτίσουν τον ιστό τους.

Οι αράχνες έχουν έναν συγκεκριμένο τρόπο να «χτίζουν» τους ιστούς τους, σύμφωνα με νέα δημοσίευση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.

Ένας μαγικός κόσμος

Μπορεί συχνά να παρατηρούμε για πολλή ώρα και να θαυμάζουμε τους ιστούς τους οποίους δημιουργούν οι αράχνες, όμως ίσως να μην συνειδητοποιούμε πάντα ότι αυτά τα κομψά δημιουργήματα προέρχονται από ζώα των οποίων ο εγκέφαλος είναι μικροσκοπικός. Αν και οι επιστήμονες έχουν μελετήσει εκτενώς την ίνα του ιστού, η οποία είναι πέντε φορές πιο δυνατή από το ατσάλι, μέχρι πρότινος δεν είχαν καταγράψει τον τρόπο με τον οποίο οι αράχνες δημιουργούν τους ιστούς.

Παρακολουθώντας μια αράχνη

Για τον σκοπό αυτό οι ερευνητές κατέγραψαν αράχνες της οικογένειας Uloboridae καθώς αυτές δημιουργούσαν τους ιστούς τους. Αρχικά οι επιστήμονες τοποθέτησαν τις αράχνες σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος φωτιζόταν με υπέρυθρο φως και ήταν εξοπλισμένος με κάμερες υπερύθρων, οι οποίες μπορούν να καταγράψουν με ευκρίνεια τις κινήσεις στο σκοτάδι. Έπειτα, κατέγραψαν τη δραστηριότητα των αραχνών τη νύχτα, δηλαδή το διάστημα στο οποίο δημιουργούσαν τους ιστούς. Τα βίντεο τα οποία συλλέχθηκαν τέθηκαν υπό επεξεργασία από ένα ειδικό λογισμικό, το οποίο αναγνώριζε τις κινήσεις των ποδιών και τις κατέγραφε με συστηματικό τρόπο. «Ακόμα και σε ένα βίντεο, χρειάζεται να αναγνωρίσει κανείς πολλές κινήσεις των άκρων από πολλά άτομα», ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης Άμπελ Κόρβερ, συμπληρώνοντας ότι «για τον λόγο αυτό εκπαιδεύσαμε ένα λογισμικό το οποίο κατέγραφε την τοποθέτηση του σώματος της αράχνης σε κάθε χρονική στιγμή και ως εκ τούτου τις κινήσεις των ποδιών οι οποίες χρειάζονται για να δημιουργηθεί πλήρως ένας ιστός».

Ίδιοι κανόνες για κάθε ιστό

Μέσω αυτής της πειραματικής διαδικασίας οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι κινήσεις τις οποίες εκτελούν οι αράχνες κατά την κατασκευή του ιστού είναι παρόμοιες μεταξύ των διαφορετικών ατόμων αράχνης. Μάλιστα, οι ερευνητές κατάφεραν παρατηρώντας μόνο τη θέση των ποδιών να προβλέψουν σε έναν μεγάλο βαθμό ποιο κομμάτι του ιστού δούλευαν σε μία δεδομένη χρονική στιγμή. «Αν και η τελική δομή είναι λίγο διαφορετική, οι κανόνες τους οποίες χρησιμοποιούν οι αράχνες για να χτίσουν τον ιστό είναι οι ίδιοι», σημείωσε σε σχετικές δηλώσεις ο επικεφαλής της δημοσίευσης δρ. Άντριου Γκόρντους.

Τα επόμενα βήματα

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αράχνη εκπλήσσει με τις ικανότητές της. Πρόσφατη έρευνα είχε καταδείξει ότι οι αράχνες είναι ικανές να αντιλαμβάνονται τις δονήσεις του ιστού μέσω της επαφής των ποδιών τους με αυτόν.

Μετά την αποκρυπτογράφηση των κινήσεων κατά το χτίσιμο του ιστού, η ερευνητική ομάδα προσανατολίζεται να διερευνήσει ποια γονίδια κωδικοποιούν τους «κανόνες» σύμφωνα με τους οποίους οι αράχνες χτίζουν τον ιστό τους.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024