Ημέρα ιδιαίτερα σημαντική, ημέρα βαθιάς συγκίνησης και ειλικρινούς ευγνωμοσύνης η σημερινή για τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας, καθώς η 12η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2007 ως «Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών».

Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε σε ανάμνηση της απώλειας του πρώτου πυροσβεστικού υπαλλήλου που έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Αυτός ήταν ο δόκιμος πυροσβέστης Β’ τάξεως Κωνσταντίνος Πούλιος, ο οποίος απεβίωσε ακριβώς πριν από 79 χρόνια, το 1942, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Θεσσαλονίκη.

Μαζί με τον Πούλιο το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας τιμά ασφαλώς σήμερα και όλα εκείνα τα γενναία στελέχη του που έφυγαν από τη ζωή πιστά στο καθήκον και προβαίνοντας σε πράξεις αυτοθυσίας.

Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Πούλιος

Ο Κωνσταντίνος Πούλιος του Δημητρίου και της Παρασκευής, με καταγωγή από το Πολύδενδρο Γρεβενών, γεννήθηκε το 1916.

Αφού αποφοίτησε από το Γυμνάσιο, ο Πούλιος υπηρέτησε τη θητεία του στο Ορεινό Πυροβολικό ως δεκανέας και κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 12 Οκτωβρίου 1939.

Ακολούθως, στις 24 Αυγούστου 1940, μετατέθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ μονιμοποιήθηκε στο Σώμα στις 19 Οκτωβρίου 1941.

 
 

Ο ηρωικός θάνατος του Πούλιου

Τα ξημερώματα της 12ης Νοεμβρίου 1942 ο Πούλιος, ως δόκιμος πυροσβέστης Β’ τάξεως, εκτελούσε υπηρεσία στο Β’ Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.

Στις 4:05 π.μ. ο εν λόγω Σταθμός δέχτηκε τηλεφωνική κλήση για πυρκαγιά στην Άνω Πόλη, και πιο συγκεκριμένα στην οδό Θεοτοκοπούλου 4, στη συνοικία Κουλέ Καφέ.

Η επιχείρηση της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο διώροφο κτίριο της οδού Θεοτοκοπούλου αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη, παρά την ταυτόχρονη προσβολή του πυρός από δύο πυροσβεστικούς αυλούς (έναν στην πρόσοψη και έναν στην οπίσθια πλευρά του κτιρίου), αλλά και την άμεση αποστολή ενισχύσεων κατόπιν διαταγής του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ενόσω η επιχείρηση της κατάσβεσης ήταν σε πλήρη εξέλιξη, περίπου στις 4:30 π.μ., κατέρρευσε τμήμα της πρόσοψης του κτιρίου και καταπλάκωσε τον Π.Β.Τ. Κωνσταντίνο Πούλιο, ο οποίος εκτελούσε με αυταπάρνηση το καθήκον του, μαζί με τον Π.Α.Τ. Χρήστο Σαμαρά.

Χάρη στην ακαριαία αντίδραση των συναδέλφων του αλλά και ανδρών της Αστυνομίας ο άτυχος πυροσβέστης ανασύρθηκε τάχιστα από τα ερείπια και διακομίστηκε εν ζωή στο Δημοτικό Νοσοκομείο, όπου όμως έμελλε να εκπνεύσει λίγο αργότερα, γύρω στις 6:30 π.μ.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, ο Κωνσταντίνος Πούλιος κατέστη ο πρώτος επισήμως καταγεγραμμένος θανών του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

*Για τη σύνταξη του παρόντος κειμένου αντλήσαμε πολύτιμες πληροφορίες από σχετικό άρθρο του υποστρατήγου του Πυροσβεστικού Σώματος Ιωάννη Σταμούλη στο περιοδικό «Πυροσβεστική Επιθεώρηση» (το άρθρο αυτό είχε δημοσιευτεί όταν ο Ιωάννης Σταμούλης έφερε το βαθμό του πυραγού).

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr