Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα «όπλα» του Ραμσή και οι ανεξερεύνητες πυραμίδες

Τα «όπλα» του Ραμσή και οι ανεξερεύνητες πυραμίδες

Είδαμε τα πρώτα επεισόδια του νέου κύκλου ντοκιμαντέρ του National Geographic «Χαμένοι θησαυροί της Αιγύπτου» που κάνουν πρεμιέρα την Κυριακή.

Ενας φαραώ που κατάφερε με τον πλούτο των κτερισμάτων του να επισκιάσει στην εποχή μας ακόμη και τον Χέοπα, η πυραμίδα του οποίου συγκαταλεγόταν στα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Ο τάφος του όμως – ο μοναδικός ασύλητος στην Κοιλάδα των Βασιλέων – δεν συνάδει με το περιεχόμενό του. Ενδέχεται ο Τουταγχαμών να μην τοποθετήθηκε στην τελευταία κατοικία που προοριζόταν για εκείνον; Κι αν είναι έτσι, ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;

Οι απαντήσεις κρύβονται κάτω από τόνους άμμου, ανάμεσα σε εκατοντάδες οστά και χιλιάδες κομμάτια σπασμένων αγγείων, σε σήραγγες βάθους πολλών μέτρων, σε τοιχογραφίες και σε λεπτομέρειες που εντοπίζονται χάρη στην τεχνολογία και δεν είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού. Και αποκαλύπτονται με τη βοήθεια της κάμερας του National Geographic, το οποίο ακολούθησε τους αρχαιολόγους εν ώρα εργασίας.

Ηταν εκεί την ώρα που τα ευρήματα έρχονταν στο φως μεταφέροντας την έκπληξη, τον ενθουσιασμό αλλά και τον προβληματισμό των επιστημόνων. Και κατέγραψε τα συμπεράσματα και τις απαντήσεις τους σε οκτώ επεισόδια που συνθέτουν τον 3ο κύκλο της σειράς ντοκιμαντέρ «Χαμένοι θησαυροί της Αιγύπτου», που κάνει πρεμιέρα την Κυριακή στην Ελλάδα.

Στον τάφο του Τουταγχαμών

Πρωταγωνιστής του πρώτου επεισοδίου είναι ο Τουταγχαμών και οι αρχαιολόγοι καλούνται να απαντήσουν για ποιο λόγο εξορίστηκε σε έναν τάφο που δεν αρμόζει σε φαραώ. Και μπορεί ήδη να έχει διατυπωθεί η θεωρία πως ετάφη στον χώρο που προοριζόταν για τον μεγάλο βεζίρη και διάδοχό του Αϊ, όμως επισημαίνουν λεπτομέρειες, όπως η βιασύνη κατασκευής του τάφου που καταγράφεται στις τοιχογραφίες, επί παραδείγματι, για να τεκμηριώσουν τη συγκεκριμένη άποψη.

Την επόμενη Κυριακή, αρχαιολόγοι και συντηρητές ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «εντοπίσουν» τα όπλα του Ραμσή Β’ ώστε να καταφέρει να κερδίσει τόσο σπουδαία φήμη και να μην αμφισβητηθεί στα 66 χρόνια που έμεινε στην εξουσία: έχτισε τεράστιους ναούς – το κεντρικό θρησκευτικό σύμπλεγμα στο Καρνάκ αντιστοιχεί σε 75 γήπεδα ποδοσφαίρου και ο ναός του Αμμωνος Ρα χωρά 10 γοτθικούς καθεδρικούς στο εσωτερικό του.

Ως σπουδαίος διπλωμάτης υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με τους Χετταίους έπειτα από 20 χρόνια πολέμου προσφέροντας στη χώρα του ευημερία. Και ως σπουδαίος πολιτικός ήξερε πώς να επιβάλλει την παρουσία του καθώς γνώριζε πως δεν αρκούσε μόνο να επεκτείνει τα σύνορα της χώρας του και να χτίσει τα περισσότερα θρησκευτικά κτίρια. Αγάλματα που τον «απεικονίζουν» είναι διάσπαρτα σε κάθε γωνιά της Αιγύπτου, παρόλο που για την κατασκευή τους χρειάζονταν τόνοι γρανίτη και μήνες δουλειάς.

Για να αφήσει το στίγμα του παντού οικειοποιήθηκε αγάλματα προκατόχων του, όπως δείχνουν οι συντηρητές στην κάμερα, τα τροποποίησε, χάραξε το όνομά του και κατάφερε έτσι να είναι ο πιο πολυαπεικονιζόμενος φαραώ.

Μια κρυφή πόρτα

Τα μυστήρια που επιχειρεί να ξεδιαλύνει η κάμερα του National Geographic δεν σταματούν εδώ. Ο τηλεοπτικός φακός εισχωρεί στη μεγαλύτερη ανεξερεύνητη πυραμίδα βασίλισσας της αρχαίας Αιγύπτου φτάνοντας στον ταφικό της θάλαμο – κάτι που κανείς δεν έχει καταφέρει ποτέ – καθώς κατασκευάστηκε πριν από 4.000 χρόνια. Αναζητά στον ναό Taposiris Magna, ο οποίος χρονολογείται από την εποχή της Κλεοπάτρας, μια κρυφή πόρτα που πιστεύει ότι θα μπορούσε να την οδηγήσει στον χαμένο τάφο του τελευταίου φαραώ της Αιγύπτου.

Αποκαλύπτει νέα στοιχεία για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαίας Αιγύπτου, την τέχνη της μουμιοποίησης, με την εξερεύνηση ενός άθικτου τάφου.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024