Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
COP26 – Το Ιράν απαιτεί άρση κυρώσεων για να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού

COP26 – Το Ιράν απαιτεί άρση κυρώσεων για να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού

«Αν οι κυρώσεις αρθούν, τότε θα δεσμευτούμε απέναντι στην διεθνή κοινότητα» δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας στη σύνοδο του ΟΗΕ.

Το Ιράν, ο όγδοος μεγαλύτερος παραγωγός διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, δεν θα επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα παρά μόνο εάν η Δύση άρει τις κυρώσεις εις βάρος του, δήλωσε στο BBC ιρανός αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος του Ιράν επέλεξε να μην συμμετάσχει στη Σύνοδο για το Κλίμα (COP26) που πραγματοποιεί ο ΟΗΕ στη Γλασκώβη, και η αντιπροσωπεία που έστειλε η χώρα ασχολείται κυρίως με το θέμα των κυρώσεων, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.

«Αν οι κυρώσεις αρθούν, τότε θα δεσμευτούμε απέναντι στην διεθνή κοινότητα» δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Άλι Σαλατζέγκε.

Tο Ιράν είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχει επικυρώσει τη συμφωνία του 2015, μαζί με την Ερυθραία, την Υεμένη και τη Λιβύη.

Διαβάστε επίσης:

«Οι καταπιεστικές κυρώσεις που βρίσκονται σε ισχύ δεν επιτρέπουν καθόλου εισαγωγές, ακόμα και εισαγωγές φαρμάκων που είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα» είπε.

Αναγνώρισε πάντως ότι το Ιράν πλήττεται από την κλιματική αλλαγή όπως οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου».

Η παγκόσμια θέρμανση «έχει μειώσει την ετήσια βροχόπτωση και η εισροή νερού στα ποτάμια μας έχει μειωθεί κατά 40%. Αυτό έχει επηρεάσει τη γεωργία και το πόσιμο νερό».

Ωστόσο το BBC επισημαίνει ότι το Ιράν έχει κατηγορηθεί ότι για κατασπατάληση των υδατικών πόρων, δεδομένου ότι έχει ανοίξει πάνω από ένα εκατομμύριο γεωτρήσεις και έχει χτίσει περίπου 700 φράγματα.

Η Τεχεράνη είχε υποσχεθεί παλαιότερα ότι θα μείωνε τις εκπομπές άνθρακα ακόμα κι αν οι κυρώσεις παρέμεναν σε ισχύ. Στην πραγματικότητα οι εκπομπές ανεβαίνουν και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά το ήμισυ έως το 2050.

Η οικονομία του Ιράν εξαρτάται από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ορυκτών καυσίμων που σύμφωνα με τον Σαλατζέγκε θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται.

«Το πετρέλαιο και το αέριο θα τελειώσουν μια μέρα, αν όμως τα χρησιμοποιήσουμε με τρόπο που κρατά τις εκπομπές στο ελάχιστο, θα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε παράλληλα με τις ανανεώσιμες πηγές» είπε.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024