Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρίτη δόση – Τρεις λόγοι που πρέπει να την κάνεις αμέσως μετά την πάροδο των έξι μηνών

Τρίτη δόση – Τρεις λόγοι που πρέπει να την κάνεις αμέσως μετά την πάροδο των έξι μηνών

Θα είμαστε έτοιμοι για μελλοντικά μεταλλαγμένα στελέχη, αναφέρει ο ειδικός.

Από τη στιγμή που τα εμβόλια παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά γιατί είναι σημαντικό να γίνει τώρα η τρίτη δόση σε όσους ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό πριν από 6 μήνες;

Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίγκας Μαγιορκίνης παραθέτει τρεις λόγους:

1) Γύρω στις 5 ημέρες μετά τον εμβολιασμό κινητοποιούνται ανοσολογικές αποκρίσεις που δεν σχετίζονται άμεσα με την παραγωγή αντισωμάτων. Αυτό έδειξε καταρχήν η κλινική μελέτη της Pfizer (εικόνα), αλλά και η κλινική μελέτη της Moderna. Γύρω στις 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό εγκαθίσταται προστασία ενώ δεν ανιχνεύονται ακόμα αντισώματα. Πώς γίνεται αυτό; Η ανοσολογική απάντηση είναι αρκετά πολύπλοκη ενώ τα αντισώματα είναι μόνο ένα από τα όπλα που διαθέτει το ανοσοποιητικό σύστημα.

2) Η τρίτη δόση σε ένα κλασικό σχήμα (όπου οι 2 πρώτες δόσεις έγιναν εντός του μήνα) διευρύνει το ρεπερτόριο της ανοσολογικής απάντησης ώστε να καλύπτει ακόμα και μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού. Με διευρυμένη την αντισωματική μας απάντηση θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά πιθανά νέα μεταλλαγμένα στελέχη.

Συνεπώς με την τρίτη δόση θα έχουμε ενεργοποιήσει έναν (παροδικό μεν αλλά πολύτιμο) επιπλέον ανοσολογικό μηχανισμό για τη συγκυρία του έντονου 4ου κύματος. Επίσης θα είμαστε έτοιμοι για μελλοντικά μεταλλαγμένα στελέχη.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024