Οι ισραηλινές αρχές διείσδυσαν μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus της NSO Group στα smartphone έξι παλαιστίνιων ακτιβιστών, κατήγγειλαν σήμερα οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

Στις 22 Οκτωβρίου, το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έθεσε έξι παλαιστινιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανάμεσά τους οι al-Haq, Addameer και Bisan, στη μαύρη λίστα εξαιτίας υποτιθέμενων σχέσεων με την παλαιστινιακή οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην συνέχεια, η οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων al-Haq, μία από τις γνωστότερες στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ζήτησε από την ευρωπαϊκή οργάνωση Frontline Defenders να ερευνήσει τα κινητά τηλέφωνα 75 μελών των έξι αυτών ΜΚΟ για να διαπιστωθεί αν υπάρχει διείσδυση του λογισμικού του Pegasus.

Στην έκθεση που παραδόθηκε σήμερα, η οργάνωση Frontline Defenders, με έδρα την Ιρλανδία, αναφέρεται ότι, έπειτα από επιβεβαίωση του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο και της ψηφιακής υπηρεσίας της Διεθνούς Αμνηστίας, διαπιστώθηκε η παρουσία του κατασκοπευτικού λογισμικού σε έξι κινητά τηλέφωνα.

Ανάμεσά τους, το τηλέφωνο του Σάλαχ Χαμούρι, γαλλοπαλαιστίνιου δικηγόρου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Addameer, από τον οποίο οι ισραηλινές αρχές αφαίρεσαν πρόσφατα το καθεστώς του μόνιμου κατοίκου της Ιερουσαλήμ, ανοίγοντας τον δρόμο για την απέλασή του, και του αμερικανού Ουμπάι αλ-Αμπούντι, διευθυντή της οργάνωσης Bisan.

Διαβάστε επίσης:

Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της Frontline Defenders και διευκρίνισε ότι η διείσδυση των smartphone έγινε πριν οι έξι μη κυβερνητικές οργανώσεις χαρακτηρισθούν «τρομοκρατικές» από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα γεγονότα.

Η αμερικανική κυβέρνηση ενέταξε την περασμένη εβδομάδα το ισραηλινό NSO Group στην μαύρη λίστα των εταιρειών που συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια εξαιτίας του λογισμικού Pegasus που επιτρέπει την παρακολούθηση μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών και ενεργοποιεί εξ αποστάσεως τα μικρόφωνα των smartphone.

Η οργάνωση Al-Haq για τη υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να ερευνήσουν τις καταγγελίες ώστε να αποκαλυφθεί ποιος βρίσκεται πίσω από την χρησιμοποίηση του κατασκοπευτικού προγράμματος επί των κινητών παλαιστίνιων ακτιβιστών.

«Οπως έχουμε δηλώσει κατά το παρελθόν, το NSO Group δεν χειρίζεται το ίδιο τα προϊόντα… και δεν είμαστε ενήμεροι για τα στοιχεία των ατόμων που παρακολουθούνται», απάντησε η ισραηλινή εταιρεία όταν εκλήθη να σχολιάσει τα ευρήματα της έρευνας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr