Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή – Ο πολυτελής βίος του πιο πλούσιου 1% απειλεί το κλίμα της Γης

Κλιματική αλλαγή – Ο πολυτελής βίος του πιο πλούσιου 1% απειλεί το κλίμα της Γης

Το πλουσιότερο 1% θα αντιπροσωπεύει το 16% των συνολικών εκπομπών έως το 2030, ενώ το φτωχότερο 50% θα απελευθερώνει έναν τόνο CO2 ετησίως

Γράφει ο Δημήτρης Σταμούλης

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του πλουσιότερου 1% της ανθρωπότητας οδεύουν στο να είναι 30 φορές μεγαλύτερες από αυτές που είναι συμβατές με τη διατήρηση της παγκόσμιας θέρμανσης κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, προειδοποιεί νέα έρευνα, καθώς οι επιστήμονες προτρέπουν τις κυβερνήσεις να «περιορίσουν την κατανάλωση άνθρακα πολυτελείας» των ιδιωτικών τζετ, των μεγα-γιοτ και των διαστημικών ταξιδιών.

Σύμφωνα με τους κλιματικούς στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, κάθε άτομο στη Γη πρέπει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά μέσο όρο στους 2,3 τόνους έως το 2030, περίπου στο ήμισυ του σημερινού μέσου όρου.

Το πλουσιότερο 1% – που είναι ένα σύνολο ανθρώπων μικρότερο από τον πληθυσμό της Γερμανίας! – όπως όλα δείχνουν πρόκειται να απελευθερώνει 70 τόνους CO2 ανά άτομο ετησίως, εάν συνεχιστεί η τρέχουσα κατανάλωση, σύμφωνα με τη μελέτη. Συνολικά θα αντιπροσωπεύουν το 16% των συνολικών εκπομπών έως το 2030, από 13% που ήταν το 1990. Εν τω μεταξύ, το φτωχότερο 50% θα απελευθερώνει κατά μέσο όρο μόλις έναν τόνο CO2 ετησίως.

«Free pass» σε μια μικρή ελίτ για να ρυπαίνει

«Μια μικρή ελίτ φαίνεται να έχει “free pass” για να ρυπαίνει», δήλωσε εμφατικά η Ναφκότ Ντάμπι, επικεφαλής της πολιτικής για το κλίμα στην Oxfam, η οποία ανέθεσε τη μελέτη στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής (IEEP) και του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης (SEI). «Οι υπερμεγέθεις εκπομπές τους τροφοδοτούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο και θέτουν σε κίνδυνο τον διεθνή στόχο περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης», είπε.

Η έρευνα έρχεται στο προσκήνιο σε μια συγκυρία όπου οι διεθνείς ηγέτες συγκεντρώνονται στην COP26 για να συζητήσουν τρόπους για τον περιορισμό των εκπομπών και τη διατήρηση του στόχου του περιορισμού της ανόδου θερμοκρασίας κατά 1,5ο C, με αρκετούς αντιπροσώπους να φτάνουν στη διάσκεψη για το κλίμα με ιδιωτικό τζετ, συμπεριλαμβανομένων των Μπόρις Τζόνσον, Πρινς Τσαρλς και Τζεφ Μπέζος.

Η φιλανθρωπική οργάνωση προτρέπει τους πλουσιότερους πολίτες να επιταχύνουν τη δράση για την παγκόσμια υπερθέρμανση μειώνοντας τις δικές τους εκπομπές CO2 σύμφωνα με τους στόχους του Παρισιού και χρησιμοποιώντας την επιρροή και την οικονομική τους υποστήριξη για να οδηγήσουν σε μια πράσινη οικονομία.

Ο Τζέιμι Λίβινγκστον, επικεφαλής της Oxfam Σκωτίας, είπε ότι η Cop26 ήταν «μια στιγμή αλήθειας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής».

Πύραυλοι, ταξίδια στο διάστημα και εκπομπές ρύπων

Πριν από λίγο καιρό, ο Τζεφ Μπέζος πήγε στο διάστημα με τον πύραυλό του New Shepard.

Επίσης ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον έφτασε έως την άκρη του διαστήματος με τον πύραυλο Virgin Galactic Rocket του και η εταιρεία του Ιλον Μασκ υπόσχεται να μεταφέρει ανθρώπους στον Άρη.

Οι εκπομπές άνθρακα από μια πτήση 11 λεπτών στο διάστημα ανέρχονται σε τουλάχιστον 75 τόνους, μια ποσότητα που υπερβζαίνει τις εκπομπές καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής ενός από τα φτωχότερα δισεκατομμύρια ανθρώπους στη Γη!

Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι ο αγώνας για τη διατήρηση ως ρεαλιστικού του στόχου του 1,5ο Κελσίου , δεν παρεμποδίζεται από την κατανάλωση των περισσότερων ανθρώπων στον πλανήτη, αλλά από τις υπερβολικές εκπομπές των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, δήλωσε ο Τιμ Γκορ, επικεφαλής του προγράμματος χαμηλών εκπομπών CO2 και κυκλικής οικονομίας στο IEEP.

Ακόμη και οι συνολικές εκπομπές που παράγονται από το πλουσιότερο 10% θα μπορούσαν να επαρκούν για να υπερβούν το ποσό που διατίθεται για διατήρηση εντός των στόχων του 1,5C έως το 2030 – ανεξάρτητα από το τι κάνει το άλλο 90% του πληθυσμού.

Ο Γκορ πρόσθεσε τα εξής: «Για να καλύψουν το χάσμα εκπομπών έως το 2030, είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις να στοχεύσουν τα μέτρα που πρέπει να επιβάλουν στους πλουσιότερους και υψηλότερους ρυπαντές τους – οι κρίσεις του κλίματος και της ανισότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού. Αυτό περιλαμβάνει τόσο μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης άνθρακα πολυτελείας, όπως τα μεγα-γιοτ, τα ιδιωτικά τζετ και τα διαστημικά ταξίδια, όσο και τον περιορισμό των επενδύσεων έντασης για το κλίμα, όπως οι βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων».

Η έρευνα του World Equality Lab

Στο ίδιο συμπέρασμα, ότι οι πλούσιοι μολύνουν πολύ περισσότερο τον πλανήτη σε σχέση με τους φτωχούς και θα πρέπει να τους επιβληθούν στοχευμένα μέτρα, είχε καταλήξει και η έρευνα του World Equality Lab (WIL) που δημοσιεύθηκε , λίγες ημέρες πριν την έναρξη των εργασιών της COP26.

Συνολικά το 1% των πλούσιων ευθυνόταν το 2019 για το 17% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εξαιτίας των καταναλωτικών του συνηθειών και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.

Το 10% των πιο πλούσιων ευθυνόταν για τη μισή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα.

Στον αντίποδα, οι μισοί πιο φτωχοί κάτοικοι του πλανήτη προκάλεσαν το 2019 κατά μέσο όρο την έκλυση 1,6 τόνου διοξειδίου άνθρακα το άτομο, ποσότητα που αντιστοιχεί συνολικά στο 12% των παγκόσμιων εκπομπών.

Πηγή: OT.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024