Η κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν σκοπεύει να ενστερνιστεί τη δέσμευση, την οποία προωθούν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, να μειωθούν οι εκπομπές μεθανίου κατά 30% ως το 2030, λόγω των ανησυχιών για τον αντίκτυπό της στη γεωργία, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του αυστραλού υπουργού Ενέργειας Ανγκους Τέιλορ.

Η δεύτερη σημαντικότερη αιτία

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία αυτήν τον Σεπτέμβριο, με την ελπίδα να εξασφαλίσουν ταχεία ανάληψη δράσης πριν την έναρξη της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, που ξεκινά την Κυριακή στη Γλασκόβη.

Την απόφαση της Αυστραλίας αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα The Australian.

Απεναντίας η Νέα Ζηλανδία, που κάνει επίσης μεγάλες εκπομπές αερίου λόγω της κτηνοτροφίας της, ενδέχεται να προσυπογράψει τη δέσμευση αυτή. Το «εξετάζει ενεργά» και «θα λάβει απόφαση σύντομα», είπε εκπρόσωπος του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής Τζέιμς Σο.

Οι εκπομπές μεθανίου – από το φυσικό αέριο, τα ανοικτά ανθρακωρυχεία, τα βοοειδή και τα πρόβατα… – θεωρείται η δεύτερη σημαντικότερη αιτία της κλιματικής αλλαγής, πίσω από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Το μεθάνιο παγιδεύει περισσότερη θερμότητα από ό,τι το CO2 – ωστόσο διαλύεται ταχύτερα στην ατμόσφαιρα.

Εξασφάλιση πολιτικής συναίνεσης

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Σκοτ Μόρισον, αποφάσισε να μην υπογράψει τη δέσμευση για τις εκπομπές αερίου, για να εξασφαλίσει τη συναίνεση ως προς τον στόχο για την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 από τον ήσσονα εταίρο στην κυβέρνηση συνασπισμού, το Εθνικό Κόμμα, που έχει βάση αρκετούς επαρχιώτες Αυστραλούς, ανάμεσά τους αγρότες, κτηνοτρόφους και ανθρακωρύχους.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Μπάρναμπι Τζόις δήλωσε πως η εξαίρεση της χώρας από τη μείωση των εκπομπών μεθανίου ήταν απαραίτητη διότι θα σήμαινε – κατ’ αυτόν – καταστροφή για τους τομείς της κτηνοτροφίας, των γαλακτομικών, της εξόρυξης άνθρακα.

«Ο μόνος τρόπος να μειώσεις κατά 30% τις εκπομπές μεθανίου ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2020 είναι να αρπάξεις ένα τουφέκι και να αρχίσεις να πυροβολείς τις αγελάδες σου», υποστήριξε ο κ. Τζόις, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr