Ένα γιγαντιαίο μπρούτζινο άγαλμα του Χαράμπε, του γορίλα που έπεσε νεκρός από σφαίρες σε ζωολογικό κήπο το 2016, τοποθετήθηκε την Τρίτη μπροστά στα κεντρικά γραφεία του Facebook στην Καλιφόρνια πριν απομακρυνθεί βιαστικά.

Το άγαλμα, που έχει ύψος δύο μέτρων, δεν τοποθετήθηκε μόνο του στο σημείο. Στο πλάι του είχε και… 10.000 μπανάνες, που ακτιβιστές άπλωσαν στα πόδια του μπλε logo της εταιρείας.


Ο γορίλας, που είχε τοποθετηθεί πρόσφατα και μπροστά στο διάσημο άγαλμα του Ταύρου στη Γουόλ Στριτ, είναι έργο της Sapien Tribe, μιας οργάνωσης που περιγράφει τον εαυτό της ως «το πρώτο κυρίαρχο ψηφιακό κράτος που έχει αφιερώσει τον εαυτό του στο να δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες και την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη πάνω από όλα».

Σε δελτίο τύπου, η Sapien Tribe αναφέρει ότι το περιστατικό αποτελεί μια προσπάθεια να «δείξουν ότι οι κυρίαρχες δομές εξουσία που δημιουργούνται από οικονομικούς θεσμούς όπως η Γουόλ Στριτ και από τεχνολογικές αυτοκρατορίες όπως η Facebook, έχουν χάσει κάθε επαφή με τις ανάγκες των καθημερινών ανθρώπων».

Η σύντομη παρουσία του αγάλματος στη Γουόλ Στριτ δεν προέκυψε από ατύχημα, αφού σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Sapien Tribe, που μίλησε εκείνη την εποχή στο CNN, εξ αρχής επρόκειτο να διαρκέσει για λίγο πριν εμφανιστεί σε άλλες τοποθεσίες σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Η Sapien Tribe επιβεβαίωσε ότι το άγαλμα δεν τοποθετήθηκε στο σημείο με την άδεια της Πόλης της Νέας Υόρκης, όμως η αστυνομία και άλλες τοπικές αρχές «έδειξαν υποστήριξη» στην ειρηνική τους διαμαρτυρία και «μας εξυπηρέτησαν».


Επιπλέον, η οργάνωση υποστήριξε απαντώντας σε ερωτήματα του CNN μέσω e-mail ότι αναπτύσσει μια εναλλακτική πλατφόρμα κοινωνικών δικτύων που, σύμφωνα με έναν εκ των ιδρυτών της, τον Ανκίτ Μπάτια, προσφέρει «μια εναλλακτική κοινωνική εμπειρία στο υπάρχον σύστημα, που διευκολύνεται από την τεχνολογία και ελέγχεται από τους ανθρώπους αντί των αλγορίθμων».

Το άγαλμα δημιουργήθηκε κατά παραγγελία της Sapien Tribe από τις εταιρείες Outshaped και Wood + Metal Fabrications.

Μέχρι στιγμής οι μπανάνες που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας στη συνέχεια δωρίζονται σε τράπεζες τροφίμων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr