Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ακόμα ένας απειλούμενος χρυσαετός πέθανε από φόλα στο νομό Δράμας

Ακόμα ένας απειλούμενος χρυσαετός πέθανε από φόλα στο νομό Δράμας

Παράνομα δηλητηριασμένα δολώματα που προορίζονται για λύκους σκοτώνουν προστατευόμενα είδη.

Νέο θύμα προστέθηκε στον ήδη μακρύ κατάλογο των ζώων που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ελληνική ύπαιθρο, όπως έκανε γνωστό η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Απειλούμενος χρυσαετός περίπου τριών ετών εντοπίστηκε νεκρός πριν μία εβδομάδα στην περιοχή του χωριού Περίβλεπτο Παρανεστίου Δράμας με τη δηλητηριασμένη τροφή στο ράμφος.

Ο εντοπισμός του προστατευόμενου αετού κατέστη εφικτός καθώς το πτηνό έφερε δορυφορικό πομπό στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής για τη μελέτη του είδους στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ακολουθώντας την πορεία του πουλιού εντοπίστηκε κοντά στο Πολυνέρι Παρανεστίου το δηλητηριασμένο δόλωμα που αποτέλεσε την αιτία θανάτου του: εντόσθια που προέρχονται από ζαρκάδι, επίσης προστατευόμενο και απειλούμενο είδος. Ο

Οι θάνατοι απειλούμενων ειδών από φόλες που προορίζονται για άλλα είδη όπως ο λύκος είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα. Τα δηλητηριασμένα δολώματα και τα σκάγια από δηλητηριώδη μόλυβδο θεωρούνται βασικές αιτίες για την εξαφάνιση του χρυσαετού (Aquila chrysaetos) από μεγάλο μέρος της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης: Τα αρπακτικά πτηνά πετούν προς την εξαφάνιση

Στη Δράμα, τα ευρήματα συλλέχθηκαν για εξετάσεις από τη Δασική Υπηρεσία και τον Φορέα Διαχείρισης, ενώ την υπόθεση έχει αναλάβει το Δασαρχείο Δράμας.

Όπως επισήμανε η Ορνιθολογική, το τελευταίο περιστατικό συνέβη εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής Πρινόλοφου – Μαυροκορδάτου, το οποίο έχει εξελιχθεί σε «hot-spot» παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Μόνο την τελευταία διετία έχουν καταγραφεί 11 περιστατικά χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, ενώ τουλάχιστον άλλα έξι έχουν σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή.

«Είναι χρέος όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων να λειτουργήσουν συντονισμένα, ενεργοποιώντας τα «Τοπικά Σχέδια Δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων» προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο αυτό αποτελεσματικά και στη ρίζα του» καταλήγει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024