Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία -  Ζώντας με το «πράσινο πάσο» για τον κοροναϊό

Ιταλία – Ζώντας με το «πράσινο πάσο» για τον κοροναϊό

Στην πρώτη εβδομάδα υποχρεωτικής χρήσης του υγειονομικού πάσου για όλους Ιταλούς εργαζόμενους, οι εκδόσεις νέων πιστοποιητικών εκτινάχθηκαν στα ύψη. Πολλοί ανεμβολίαστοι, ωστόσο, παραμένουν διστακτικοί

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που επέλεξαν να εμβολιαστούν, κυρίως του νέους και όσους αποφάσισαν να το πράξουν τις τελευταίες εβδομάδες, ξεπερνώντας τη διστακτικότητά τους», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, καθώς στη γείτονα συμπληρωνόταν η πρώτη εβδομάδα από την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης του υγειονομικού πάσου σε όλους τους εργαζομένους, και δη σε ευρωπαϊκή πρώτη.

Αποκαλούμενο από τους Ιταλούς «πράσινο πάσο», απαιτείται από τις 15 του μήνα για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους εργασίας.

Όπως ίσχυε ήδη, δηλαδή, για το υγειονομικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, για φοιτητές, σε κλειστούς χώρους εστίασης και αναψυχής, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, ταξίδια μεγάλων αποστάσεων και πορθμεία.

Έτσι, λοιπόν, περίπου 23 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα οφείλουν να επιδεικνύουν το υγειονομικό πάσο τους για να προσέρχονται στις δουλειές τους.

Το αποκτούν οι πλήρως εμβολιασμένοι με ισχύ 9-12 μηνών (αναλόγως το σκεύασμα που τους χορηγήθηκε).

Για περίπου έξι μήνες όσοι έχουν αναρρώσει από την Covid-19.

Για όσο διάστημα μεσολαβεί μέχρι τη δεύτερη δόση για όλους όσοι έχουν προλάβει να κάνουν μόνο την πρώτη.

Και μόλις για 48 ή 72 ώρες για τους ανεμβολίαστους, ανάλογα με το διαγνωστικό τεστ (rapid ή μοριακό) που θα επιλέξουν να κάνουν να πιστοποιήσουν στον εργοδότη τους ότι δεν έχουν προσβληθεί από κοροναϊό, πληρώνοντας από τη δική τους τσέπη.

Μοναδική εξαίρεση, με δωρεάν διάθεση διαγνωστικών τεστ, αποτελούν όσοι πολίτες δεν μπορούν να εμβολιαστούν, λόγω , αποδεδειγμένων λόγων υγείας.

Η χρήση του πάσου είναι αυστηρή, με τσουχτερά πρόστιμα (έως και 1.500 ευρώ) για τους παραβάτες εργαζόμενους, αλλά και για τους εργοδότες.

Ζητούμενο για την ιταλική κυβέρνηση είναι η μεγαλύτερη δυνατή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έναντι του κοροναϊού πριν από την έλευση του χειμώνα, προς αποτροπή ενός νέου κύματος πανδημίας, αλλά και με την προσμονή ταχύτερης ανάκαμψης της οικονομίας.

Στόχος τώρα είναι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να έχει ανοσοποιηθεί το 90% του πληθυσμού άνω των 12 ετών (το ηλικιακό όριο, μέχρι σήμερα, στη χώρα για τη χορήγηση εμβολίου κατά του κοροναϊού).

Πλέον, πάνω από το 82% είναι πλήρως εμβολιασμένο, το 86% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η χορήγηση τρίτης δόσεις σε ευάλωτες ομάδες.

Μία πρώτη εικόνα

Παρά τις οργισμένες διαμαρτυρίες των τελευταίων ημερών κατά του υγειονομικού πάσου -που, μεταξύ άλλων, αναζωπυρώνουν τη δημόσια συζήτηση για τον ενισχυμένο ρόλο της ακροδεξιάς στη χώρα- τα επίσημα στοιχεία  δείχνουν σημαντική αύξηση στη χρήση της σχετικής εφαρμογής.

Πηγή: dgc.gov.it

Ωστόσο, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, οι περισσότεροι νέοι χρήστες του «πράσινου» πάσου το εξασφάλισαν όχι με τη λήψη μιας δόσης εμβολίου (μπλε χρώμα), αλλά με τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για κοροναϊό (πράσινο χρώμα).

Κάτι, που αποτυπώθηκε και στις μεγάλες ουρές που σχηματίστηκαν έξω από πολλά φαρμακεία, σε διάφορες ιταλικές πόλεις, στην πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου.

Πηγή: dgc.gov.it

Τα νέα ραντεβού για εμβολιασμούς, εν τω μεταξύ, παρουσίασαν διακυμάνσεις σε ημερήσια βάση, με μικρές ενισχυτικές τάσεις, τις οποίες ιταλικά ΜΜΕ απέδωσαν εν μέρει και στην εν εξελίξει διαδικασία χορήγησης τρίτης δόσης.

Είχε πάντως ήδη καταγραφεί θεαματική αύξηση -κατά μέσο όρο 40% σε ολόκληρη τη χώρα- τις εβδομάδες και ημέρες που προηγήθηκαν της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του πάσου.

Πηγή: governo.it 

«Θύλακες» αρνητών και δυσπιστίας

«Προσπαθούμε να πείσουμε τους πελάτες μας να κάνουν το εμβόλιο, ειδικά όσους χρησιμοποιούν το πάσο για να συνεχίσουν να εργάζονται», λέει ο Τζιουζέπε Λόνγκο, φαρμακοποιός στη Ρώμη.

«Δεν το πετυχαίνουμε πάντα», παραδέχεται, «καθώς πολλοί είναι θυμωμένοι και δεν υπάρχει τρόπος να κάνεις συζήτηση μαζί τους. Ωστόσο, ορισμένοι συνειδητοποιούν ότι είναι κουραστικό και δαπανηρό να κάνεις τεστ κάθε δύο ημέρες».

Στην πρώτη εβδομάδα υποχρεωτικότητας του «πράσινου πάσου», αρκετοί ήταν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που επέλεξαν να απουσιάσουν από την εργασία τους, αντί να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία. Έστω και με διαγνωστικό τεστ.

Ειδικά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, στις 15 του μήνα, οι απουσίες αυξήθηκαν κατά 28%, συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τάση, που συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες.

Τα χρονικά όρια ωστόσο εξαντλήθηκαν: αυτή η δυνατότητα παρεχόταν για πέντε ημέρες, με την πάροδο των οποίων κάθε  απουσία, λόγω έλλειψης πάσου, θεωρείται «αδικαιολόγητη» και ο εργαζόμενος μπαίνει σε αναστολή, άνευ αποδοχών.

Συν τω χρόνω, η κυβέρνηση Ντράγκι ευελπιστεί ότι πολλοί από τα περίπου τρία εκατομμύρια ανεμβολίαστους εργαζόμενους θα  αλλάξουν τελικά γνώμη.

Η επόμενη ημέρα

Σε κάθε περίπτωση, η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ιταλία εξελίσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι μνήμες παραμένουν άλλωστε νωπές από τα φονικά πρώτα κύματα της πανδημίας στη χώρα, που θρηνεί συνολικά πάνω από 131.600 νεκρούς από την Covid-19: στους περισσότερους στην Ε.Ε.

Τώρα, χάρη στην υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και στα τακτικά διαγνωστικά τεστ των ανεμβολίαστων ένεκα και του πάσου, η Ιταλία καταγράφει από τους χαμηλότερους δείκτες μεταδοτικότητας στην Ευρώπη.

Πηγή: worldometers.info

Επί συνόλου πάντως πληθυσμού 59,5 εκατομμυρίων, τα κρούσματα κυμαίνονται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ 2.500-4.000 και οι θάνατοι πέριξ των 40 σε ημερήσια βάση.

Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (ISS) καταγράφουν αύξηση των μολύνσεων στις τάξεις των υγειονομικών.

Προς το παρόν, οι ιταλικές αρχές τηρούν στάση αναμονής. Η  κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης παραμένει, εξάλλου, σε ισχύ μέχρι τα τέλη του έτους.

Ωστόσο, εάν ο αριθμός των νοσηλευόμενων με Covid-19 συνεχίσει να μειώνεται και εάν τα ποσοστά εμβολιασμού συνεχίσουν να αυξάνονται, αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το νέο έτος.

Ακόμη και πιθανής αναθεώρησης της υποχρεωτικής χρήσης του «πράσινου πάσου» σε όλους τους χώρους εργασίας, όπως δήλωσε ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας, Αντρέα Κόστα.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024