Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Uber - Νίκη για τους διανομείς και τους οδηγούς του gig economy στην Πορτογαλία

Uber – Νίκη για τους διανομείς και τους οδηγούς του gig economy στην Πορτογαλία

Σύμβαση και ασφαλιστική κάλυψη για τους οδηγούς της Uber.

Η Πορτογαλία επιχειρεί να αναγκάσει ψηφιακές πλατφόρμες όπως η Uber και η Glovo να απασχολούν ορισμένους από τους εργαζομένους τους ως υπαλλήλους με σύμβαση και ασφαλιστική κάλυψη.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από την κυβέρνηση αργά χθες, Πέμπτη, αλλά θα πρέπει να λάβει και την έγκριση του Κοινοβουλίου, έχει σκοπό να αποδώσει σε χιλιάδες οδηγούς εργασιακά δικαιώματα υπαλλήλου και όχι ελεύθερου επαγγελματία.

Η Πορτογαλία προστίθεται έτσι στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν τις αδικίες του λεγόμενου gig economy, ή οικονομία περιστασιακής απασχόλησης.

Το νομοσχέδιο πιθανότατα θα εγκριθεί καθώς η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει τη στήριξη και άλλων κομμάτων της αριστεράς. Εφόσον λάβει το πράσινο φως, θα είναι άλλη μια νίκη για τα συνδικάτα σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται για καλύτερες αμοιβές και παροχές για τους εργαζομένους στην gig economy.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάνθηκε τον Φεβρουάριο πως οι οδηγοί της Uber δικαιούνται εργασιακά δικαιώματα. Λίγους μήνες αργότερα, η Ισπανία έδωσε στις εταιρίες διανομής φαγητού προθεσμία τριών μηνών προκειμένου να προσλάβουν τους διανομείς τους ως υπαλλήλους.

Η υπουργός Εργασίας της Πορτογαλίας Άνα Μέντες Γκοντίνιο δήλωσε πως το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες θα θεωρούνται υπάλληλοι όταν υπάρχει ένδειξη σχέσεων ανάμεσα στην πλατφόρμα, τον εργαζόμενο που παρέχει την υπηρεσία και τους πελάτες.

«Η καταπολέμηση της επισφαλούς απασχόλησης είναι μία από τις κύριες προτεραιότητές μας», δήλωσε η Γκολντίνιο σε συνέντευξη Τύπου.

Η υπουργός Εργασίας είπε πως οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν επίσης «την υποχρέωση να ενημερώνουν με διαφάνεια την Αρχή Εργασιακών Συνθηκών και τους εκπροσώπους της για τα κριτήρια των αλγορίθμων και τους μηχανισμούς τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται».

Δεχόμενη πιέσεις προκειμένου να παρουσιάσει λύση που να καλύπτει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση νωρίτερα φέτος με σκοπό να προσδιορίσει το νομικό καθεστώς απασχόλησης των διανομέων και το πώς θα βελτιώσει της συνθήκες εργασίας τους.

Η οικονομία των πλατφορμών αναπτύχθηκε στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 καθώς άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν ανάγκη τη διανομή προϊόντων και φαγητού στα σπίτια τους και εκατομμύρια νέοι άνεργοι ήθελαν να εργαστούν.

Όμως πολλοί εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες λένε πως αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης από εταιρίες που πληρώνουν χαμηλούς μισθούς, ενθαρρύνουν την πολύωρη εργασία, ενώ παρέχουν μικρή προστασία όσον αφορά την κοινωνική και την υγειονομική ασφάλιση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024