Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τόμας Χρόμιακ - Ο ταξιδιώτης της πανδημίας

Τόμας Χρόμιακ – Ο ταξιδιώτης της πανδημίας

Το φθινόπωρο του 2019, ο νεαρός Σλοβάκος φωτογράφος αποφάσισε πως είχε έρθει η στιγμή να κάνει αυτό που ονειρευόταν: ένα ταξίδι ανά τον κόσμο. Ένεκα όμως της πανδημίας, δεν εξελίχθηκε όπως ακριβώς το είχε φανταστεί

Το σκεφτόταν για πολύ καιρό. Τελικά, το αποτόλμησε τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ένα ταξίδι ανά την υφήλιο, για να διευρύνει το πνεύμα του. Να εξασκήσει αυτό που τον πάθιαζε περισσότερο: τη φωτογραφία. Να γνωρίσει άλλους τόπους και λαούς, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του.

Αφού λοιπόν αγόρασε εισιτήρια -πολλά με εξαργύρωση πόντων και μιλίων- ο 30ρης Σλοβάκος Τόμας Χρόμιακ παραιτήθηκε από τη δουλειά του, γέμισε το ταξιδιωτικού σακίδιό του, έβαλε στην τσέπη τα λεφτά που είχε μαζέψει ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό και ξεκίνησε για τον γύρο του κόσμου.

Πρώτος σταθμός του ήταν η Ασία, επισκεπτόμενος διάφορες χώρες της ηπείρου.

View this post on Instagram

A post shared by Tomas. (@tomas_hromjak)


Πήγε στην Ιαπωνία, στο Βιετνάμ, στο Λάος και στη Μιανμάρ. Στη Σιγκαπούρη άκουσε πρώτη φορά για τα κρούσματα κοροναϊού, που είχαν πρωτοαναφερθεί στην Κίνα και πλέον καταγράφονταν και σε άλλες χώρες του πλανήτη.

Ο ίδιος δεν πτοήθηκε -ήταν εξάλλου η αρχή της πανδημίας, το πραγματικό μέγεθος της οποίας δεν είχε ακόμη αποκαλυφθεί. Κι έτσι, αποφάσισε να συνεχίσει το ταξίδι.

View this post on Instagram

A post shared by Tomas. (@tomas_hromjak)

«Ήμουν στα μισά του δρόμου και η ιδέα της επιστροφής μου φάνηκε παράλογη», δήλωσε σε σλοβακικό ιστότοπο.

«Επίσης ξεγελάστηκα, νομίζοντας ότι όλο αυτό θα διαρκούσε μόνο μερικές εβδομάδες».

Για καλό και για κακό, έκανε μικρή αλλαγή σχεδίων και κατευθύνθηκε προς τα κοντινά νησιά του νότιου Ειρηνικού, τα οποία ο κοροναϊός δεν είχε ακόμη αγγίξει.

Βρέθηκε στην Τόνγκα λίγο πριν η νησιωτική χώρα κλείσει ερμητικά τα σύνορά της. Στα σχέδιά του ήταν να μείνει εκεί για δύο εβδομάδες.

Τελικά, ο Τόμας εγκλωβίστηκε στον επίγειο και δη covid-free παράδεισο για 222 ημέρες, κάνοντας περιστασιακά δουλειές και διανθίζοντας με φωτογραφίες τον λογαριασμό του στο Instargam: ένα εκπληκτικό σήμερα άλμπουμ με εικόνες από τα πανδημικά ταξίδια του.

View this post on Instagram

A post shared by Tomas. (@tomas_hromjak)

Τον περασμένο Οκτώβριο, εκμεταλλεύτηκε ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να φύγει από την Τόνγκα.

Επόμενος προορισμός ήταν η Λατινική Αμερική: επιλογή, που λίγο-πολύ υπαγόρευσαν οι ανά τον κόσμο ταξιδιωτικοί περιορισμοί, λόγω πανδημίας.

Υποβαλλόμενος διαρκώς σε μοριακά τεστ για κοροναϊό, πήγε στο Μεξικό, στην Κολομβία, στον Ισημερινό, στο Περού, στον Παναμά και στη Χιλή.

Η διαμονή του στην τελευταία -εξιστορεί- ήταν η πιο δύσκολη, καθώς έπρεπε μεταξύ άλλων να μείνει για δέκα ημέρες προληπτικά σε καραντίνα.

View this post on Instagram

A post shared by Tomas. (@tomas_hromjak)

Η συνέχιση του ταξιδιού του εξελίχθηκε σε μία  περιπέτεια που δεν θα μπορούσε να είναι φανταστεί, όταν ξεκινούσε το ταξίδι. Πολλώ δε μάλλον όταν τα μέτρα περιορισμού άλλαζαν ανά χώρα κάθε τρεις και λίγο.

Κάθε ταξίδι τώρα είναι πολύ διαφορετικό από τον αρχικό προγραμματισμό του, επισημαίνει ο Τόμας. Σαφώς απαιτείται περισσότερη οργάνωση.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά την αναχώρησή του από τη Σλοβακία, ο 34χρονος Σλοβάκος βρίσκεται στη Γουατεμάλα. Συνολικά, η εμπειρία είναι πραγματικά μοναδική, από πολλές απόψεις.

View this post on Instagram

A post shared by Tomas. (@tomas_hromjak)

Έχει απολαύσει μέρη απαλλαγμένα από τις ορδές των τουριστών, η πλειονότητα των οποίων -επισημαίνει στο CNN– ενδιαφέρεται μόνο να βγάζει selfies, αδιαφορώντας στην ουσία για τον τόπο προορισμού.

Ο ίδιος δηλώνει ευτυχής που μπόρεσε να γνωρίσει πραγματικά τους ντόπιους. Στις περισσότερες χώρες, τονίζει, τον άφησαν έκπληκτο με τη θερμή υποδοχή τους.

Πουθενά δεν αισθάνθηκε να απειλείται η υγεία του ή προσωπική ασφάλειά του. Όπως για παράδειγμα στην Κολομβία, που πολλοί δικοί του τον είχαν συμβουλεύσει να μην επισκεφθεί.

«Καταλαβαίνω ότι σχεδόν όλοι έχουν δει τη σειρά Narcos, όμως η πραγματικότητα είναι λιγότερο δραματική», λέει στον σλοβακικό ιστότοπο.

Ως παράδειγμα μνημονεύει το Μεντεγίν, «μια εντελώς διαφορετική πόλη 25-30 χρόνια μετά την εποχή του Εσκομπάρ, μια μεγάλη έκπληξη με τη θετική έννοια της λέξης. Μάλλον δεν έχω δει ξανά μια πόλη που να έχει προσπαθήσει τόσο πολύ να αλλάξει και να κάνει τα πάντα για ένα καλύτερο μέλλον, παρά το οδυνηρό παρελθόν της. Γι ‘αυτό, αν την επισκεφτείτε, μην αγοράσετε μπλουζάκια με τον Εσκομπάρ. Είναι φοβερή προσβολή για τους ντόπιους. Όχι, δεν είναι κουλ».

View this post on Instagram

A post shared by Tomas. (@tomas_hromjak)

«Πάντα προσπαθώ να σέβομαι τον τοπικό πολιτισμό», επισημαίνει ο Τόμας. «Ακούγεται φυσιολογικό, όμως δυστυχώς -και ειδικά στη Νοτιοανατολική Ασία- έχει δει το αντίθετο από πολλούς τουρίστες».

Θα ήθελε, λέει, να δει τα πράγματα να αλλάζουν τώρα που οι οικονομίες ξανανοίγουν, αν και κρατά πολύ μικρό «καλάθι».

Ανεμβολίαστος ακόμη ο ίδιος, σχεδιάζει να επιστρέψει στη χώρα του τα Χριστούγεννα για να κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τα πανδημικά ταξίδια του, όσο το δυνατόν ανεπηρέαστος από τους περιορισμούς.

«Στην πραγματικότητα», λέει στο CNN,  «δεν αισθάνομαι πλέον τουρίστας. Πλέον, βλέπω τον κόσμο από μια εντελώς διαφορετική ματιά».

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024