Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι Βίκινγκ ίσως έφτασαν στην Αμερική πριν από τον Κολόμβο

Οι Βίκινγκ ίσως έφτασαν στην Αμερική πριν από τον Κολόμβο

Ξύλινα αντικείμενα στον Καναδά αποδίδονται σε σκανδιναβούς κατακτητές.

Ο Κολόμβος ίσως δεν ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που διέσχισε τον Ατλαντικό: οι σκανδιναβοί Βίκινγκ φαίνεται πως είχαν ήδη φτάσει στην Αμερική από το 1021 μ.Χ.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που βασίστηκε στη χρονολόγηση ξύλινων αντικειμένων από τη Νέα Γη στον ανατολικό Καναδά.

Οι Βίκινγκ είναι γνωστό ότι έκαναν μεγάλα θαλασσινά ταξίδια με τα εμβληματικά πλοία τους. Προς τα δυτικά είχαν φθάσει στην Ισλανδία, τη Γροιλανδία πριν κατακτήσουν την Αμερική και εγκατασταθούν στη βόρεια χερσόνησο της Νέας Γης. Μέχρι σήμερα η ακριβής ηλικία του καταυλισμού δεν είχε προσδιοριστεί.

Διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Μάικλ Ντι του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν δημοσιεύουν στο Nature» αναλύσεις σε μια συλλογή από ξύλινα τεχνουργήματα που προέρχονταν από τρία διαφορετικά δέντρα και είχαν βρεθεί μέσα σε αυτό τον πρώτο οικισμό των Βίκινγκς.

Οι επιστήμονες δηλώνουν βέβαιοι ότι πρόκειται για έργο των Βίκινγ επειδή τα αντικείμενα είχαν κοπεί με μεταλλικά εργαλεία, άγνωστα στους αυτόχθονες Αμερικανούς εκείνη την εποχή.

Το ξύλο έφερε την υπογραφή μιας απότομης αύξησης του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα λόγω βομβαρδισμού από κοσμικές ακτίνες που έφτασαν στη Γη το 993 μ.Χ.

Παραμένει άγνωστο πόσες αποστολές έστειλαν οι Βίκινγκς στην Αμερική και ποια ήταν η διάρκειά τους, πιθανότατα όμως επρόκειτο για σύντομα ταξίδια μέχρι την αμερικανική ενδοχώρα.

Οι περιπέτειες των Βίκινγκ καταγράφονται στα Ισλανδικά Έπη, τα οποία άρχισαν ως προφορικές ιστορίες και γράφτηκαν αιώνες μετά τα γεγονότα που περιγράφουν. Μεταξύ άλλων, τα έπη αυτά αναφέρουν επαφές -πότε φιλικές και πότε βίαιες- ανάμεσα στους Βίκινγκ και στους αυτόχθονες της Αμερικής.

Μέχρι στιγμής είχαν βρεθεί ελάχιστα αρχαιολογικά στοιχεία που υποστηρίζουν τέτοιες επαφές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024