Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέξας - Ενας γιατρός αψηφά τον νόμο κατά των αμβλώσεων «για να μην πεθαίνουν άλλα κορίτσια»

Τέξας – Ενας γιατρός αψηφά τον νόμο κατά των αμβλώσεων «για να μην πεθαίνουν άλλα κορίτσια»

Ο νόμος υπακούει στις απαιτήσεις υπερσυντηρητικών κύκλων των ΗΠΑ, οι οποίοι θεωρούν ότι η άμβλωση εμβρύων που έχουν σφυγμό αποτελεί πράξη ανθρωποκτονίας, κάτι το οποίο αμφισβητεί η ιατρική κοινότητα, επιτρέποντας την άμβλωση μέχρι και τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης

Εκατοντάδες γυναίκες που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε άμβλωση αναγκάζονται να ταξιδεύουν εκτός Τέξας προκειμένου να αποφύγουν τον αναχρονιστικό νόμο της Πολιτείας.

Οι νέοι κανόνες στο Τέξας απαγορεύουν κάθε διακοπή κύησης μετά τον εντοπισμό καρδιακού παλμού στο έμβρυο, κάτι που συμβαίνει γύρω στην έκτη εβδομάδα, όταν πολλές γυναίκες δεν έχουν καν συνειδητοποιήσει ότι εγκυμονούν. Το νομοθέτημα δεν προβλέπει εξαιρέσεις, ακόμη και για περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Ο νόμος υπακούει στις απαιτήσεις υπερσυντηρητικών κύκλων των ΗΠΑ, οι οποίοι θεωρούν ότι η άμβλωση εμβρύων που έχουν σφυγμό αποτελεί πράξη ανθρωποκτονίας, κάτι το οποίο αμφισβητεί η ιατρική κοινότητα, επιτρέποντας την άμβλωση μέχρι και τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης.

Η αντίσταση ενός γιατρού

Στις λίγες εβδομάδες εφαρμογής του νέου νόμου, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που δίνουν οι κλινικές, έχει αποτραπεί το 80% των αμβλώσεων. «Εκατό παιδιά σώζονται κάθε μέρα» στο Τέξας, υποστηρίζουν οι πολέμιοι των αμβλώσεων.

Όπως αναφέρουν οι «Times του Λονδίνου», στην Πολιτεία πέρυσι έγιναν 53.949 αμβλώσεις, είναι όμως άγνωστο πόσες γυναίκες ταξίδεψαν σε άλλες Πολιτείες ή κατέφυγαν σε αυτοσχέδιες (και δυνητικά πολύ επικίνδυνες) πράξεις.

Ενας γιατρός που αντιστέκεται και αγνοεί τον νόμο είναι ο Αλαν Μπρεντ, από το Αλαμο. Στην αρχή της καριέρας του, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, οι αμβλώσεις ήταν παράνομες στο Τέξας, εκτός αν η γυναίκα είχε πιστοποιημένα αυτοκτονικές τάσεις. Τα τραύματα των γυναικών που πήγαιναν σε παράνομες κλινικές τον έστρεψαν στη γυναικολογία και τη μαιευτική.

Σήμερα, στα 76 του, βλέπει σιγά σιγά να μπαίνουν οι αμβλώσεις στο ημίφως της παρανομίας. «Το 1972 είχα δει τρεις έφηβες να πεθαίνουν έπειτα από παράνομες αμβλώσεις» είπε ο ίδιος στην Washington Post, δικαιολογώντας γιατί προχώρησε σε άμβλωση σε μια γυναίκα που είχε περάσει το όριο των έξι εβδομάδων που έθετε η Πολιτεία.

«Ενήργησα γιατί είχα καθήκον να φροντίσω την ασθενή και γιατί έχει θεμελιώδες δικαίωμα για φροντίδα» πρόσθεσε.

Ο νόμος του Τέξας επιτρέπει στους πάντες να μηνύσουν γιατρούς που προχωρούν σε αμβλώσεις ή γενικά όποιον βοηθά μια γυναίκα να κάνει το πράξει. Ο Μπρεντ δέχτηκε δύο μηνύσεις από δύο ανθρώπους που, όπως λένε, δεν τους νοιάζει το πρόστιμο των 10.000 δολαρίων κατά του γιατρού, αλλά να καταργηθεί ο νόμος.

Οι υπέρμαχοι των αμβλώσεων ήταν περισσότερο συγκρατημένοι: απέφυγαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη σε βάρος του γιατρού, φοβούμενοι ότι θα επιδίωκε να μηνυθεί για να καταπέσει ο νόμος αν τον εξέταζαν τα δικαστήρια.

Παρά ταύτα, ομάδες κατά των αμβλώσεων έχουν σχεδόν κατασκηνώσει έξω από την κλινική του Μπρεντ, μοιράζοντας φυλλάδια στις επισκέπτριες με επιχειρηματολογία κατά των αμβλώσεων. «Δεν υπάρχουν “ασφαλείς εκτρώσεις”, γιατί σκοτώνεις το μωρό», όπως λένε.

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024