Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο – Ξεπέρασαν το ένα δισ. δόσεις οι εξαγωγές της ΕΕ

Εμβόλιο – Ξεπέρασαν το ένα δισ. δόσεις οι εξαγωγές της ΕΕ

Τους επόμενους μήνες θα διατεθούν στις πιο ευάλωτες χώρες ακόμα 500 εκατ. δόσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξαγάγει μέχρι σήμερα πάνω από ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων Covid-19, τον ίδιο αριθμό που έχει διαθέσει και για τους πολίτες της, δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων, επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τα εμβόλια εξήχθησαν σε 150 χώρες, όμως το μεγαλύτερο μέρος διατέθηκε σε πλούσιες χώρες, όπως η Τουρκία, η Ιαπωνία, και η Βρετανία, οι οποίες είχαν συνάψει συμβόλαια με φαρμακοβιομηχανίες που έχουν έδρα στην ΕΕ.

Η ΕΕ, σχολιάζει το Reuters, ξεκίνησε να εξάγει εμβόλια όταν άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ περιόριζαν τις εξαγωγές για να εξασφαλίσουν αποθέματα.

Μέχρι σήμερα οι πωλήσεις και οι δωρεές σε φτωχότερες χώρες αντιστοιχούν σε μικρό μόνο μέρος των εξαγωγών της ΕΕ, ωστόσο η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως τους επόμενους μήνες θα διατεθούν στις πιο ευάλωτες χώρες τουλάχιστον 500 εκατ. δόσεις.

Το ήμισυ αυτής της ποσότητας, αναφέρει το Reuters, θα προέλθει από νέο συμβόλαιο που θέλει να υπογράψει η ΕΕ με παρασκευαστή εμβολίου mRNA. To υπόλοιπο μισό θα καλυφθεί από δωρεές χωρών-μελών που έχουν ήδη αγοράσει εμβόλια.

Η ΕΕ έχει συμβόλαιο με τη Pfizer για μέχρι 2,4 δισ. δόσεις μέχρι το 2023 και με τη Moderna για μέχρι 460 εκατομμύρια δόσεις.

Ο μηχανισμός που δημιούργησε η ΕΕ τον Ιανουάριο για απαγόρευση των εξαγωγών σε περίπτωση εγχώριας έλλειψης έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά έως σήμερα, για να εμποδίσει την εξαγωγή 250.000 δόσεων της AstraZeneca στην Αυστραλία εν μέσω διαμάχης με την εταιρεία για τις παραδόσεις στην ΕΕ.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024