Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επίδομα θέρμανσης – Πότε θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές στα νοικοκυριά

Επίδομα θέρμανσης – Πότε θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές στα νοικοκυριά

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται να ανοίξει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου

Την καταβολή του μεγαλύτερου μέρους του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους μέχρι το Δεκέμβριο επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι πληρωμές θα γίνουν και πάλι σε δυο δόσεις, δηλαδή θα εφαρμοστεί το περσινό μοντέλο, αλλά για τη διευκόλυνση των νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή ακρίβεια, το επίδομα το οποίο είναι αυξημένο έως 68% φέτος θα καταβληθεί νωρίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται να ανοίξει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης ανέρχεται φέτος στα 168 εκατ. ευρώ και δικαιούχοι είναι:

– Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

– Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Ετσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε:

–       23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο

–       26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα

–       29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Το επίδομα χορηγείται σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο. Επίδομα θέρμανσης δικαιούται και όσοι χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) υπό την  ότι η  κύρια κατοικία τους βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων.

Πετρέλαιο θέρμανσης – Οι τιμές διάθεσης στους καταναλωτές

Κοντά στο 1,14 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης, τιμή που είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι όταν η εκκίνηση της περιόδου θέρμανσης έγινε στα 0,8 ευρώ.

Ωστόσο σύμφωνα με πηγές της αγοράς το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι περιορισμένο, είτε επειδή η πλειονότητα διαθέτει απόθεμα πετρελαίου από την περυσινή περίοδο και δεν βιάζεται να προχωρήσει σε ανεφοδιασμό, είτε επειδή ελπίζουν σε καλύτερες τιμές το επόμενο διάστημα. Κάτι που εξαρτάται από την εξέλιξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου.

Σημειώνεται ότι στη λήξη της περιόδου θέρμανσης, τον περασμένο Απρίλιο η τιμή του πετρελαίου διαμορφώθηκε κοντά στο 1 ευρώ.

Οι τιμές αυτές αφορούν παραδόσεις πάνω από 1.000 λίτρα στα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ σε περιοχές όπου το κόστος μεταφοράς είναι αυξημένο (πχ νησιά) και για μικρότερες ποσότητες η τιμή είναι έως και 10 λεπτά ανά λίτρο υψηλότερη.

Σημαντικό τμήμα των ανατιμήσεων αντισταθμίζεται από το αυξημένο σε σχέση με πέρυσι επίδομα θέρμανσης το οποίο εκτός από το πετρέλαιο χορηγείται και σε όσους θερμαίνονται με φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζα (πέλετ).

Ανάλογα μέτρα λαμβάνονται για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.

Συγκεκριμένα:

-Στο ρεύμα θα καταβληθεί επιδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης, ίση με 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα. Έτσι, η επιδότηση διαμορφώνεται σε 18 ευρώ το μήνα (από 9 ευρώ που ήταν με βάση τις αρχικές εξαγγελίες). Η χρηματοδότηση του μέτρου θα προέλθει κυρίως από τα έσοδα του Δημοσίου από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, Για καταναλώσεις από 300 – 600 κιλοβατώρες αναμένεται η παροχή πρόσθετων εκπτώσεων από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή 24 ευρώ το μήνα.

-Στο φυσικό αέριο ανακοινώθηκε από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η χορήγηση έκπτωσης 15 % προς τους πελάτες της, προκειμένου να την μετακυλίσουν στους τελικούς καταναλωτές. Η τιμή του φυσικού αερίου για οικιακή κατανάλωση από μεγάλο προμηθευτή διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στα 0,05401 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0155 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2020.

Δείτε αναλυτικά

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024