Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ουράνια σώματα περνούσαν ξυστά από τη Γη και έπεφταν στην Αφροδίτη

Ουράνια σώματα περνούσαν ξυστά από τη Γη και έπεφταν στην Αφροδίτη

Προσομοιώσεις έδειξαν ότι η Αφροδίτη συγκρουόταν με ουράνια σώματα τα οποία περνούσαν ξυστά από τη Γη – κι αυτό ενδέχεται να εξηγεί τις μεγάλες διαφορές των δύο πλανητών.

Όταν ακόμη ήταν νέοι πλανήτες, η Γη και η Αφροδίτη συγκρούονταν με ουράνια σώματα  – η Αφροδίτη όμως ενδέχεται να συγκρούστηκε με πολλαπλάσια τέτοια σώματα σε σχέση με τη Γη, κι αυτό είναι πιθανό να αποτελεί έναν σημαντικό λόγο για τον οποίο οι δύο πλανήτες διαφέρουν τόσο πολύ.

Προσομοιώσεις συγκρούσεων

Σε πρόσφατη δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση Planetary Science Journal,  επιστήμονες παρουσίασαν τα αποτελέσματα 4.000 προσομοιώσεων, οι οποίες βασισμένες σε διάφορες παραμέτρους όπως η βαρύτητα, οι τροχιές και η μάζα των πλανητών, υπολόγισαν την πιθανότητα σύγκρουσης των πλανητών με ουράνια σώματα. Τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων έδειξαν ότι πολλά ουράνια σώματα ενδέχεται να πέρασαν ξυστά από τη Γη αλλά να συγκρούστηκαν με την Αφροδίτη. Το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς θα μπορούσε εν μέρει να εξηγήσει για ποιον λόγο οι δύο πλανήτες διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό, παρόλο που οι τροχιές τους και η μάζα τους είναι παρόμοιες.

Διαφορετικά σενάρια

Μέχρι πρότινος, οι επιστημονική κοινότητα πίστευε ότι οι συγκρούσεις των υπό σχηματισμό πλανητών με ουράνια σώματα συμβαίνουν με δύο τρόπους: το ένα σενάριο υποθέτει ότι δύο πλανήτες μετά τη σύγκρουση μπορούν να σχηματίσουν ένα μεγαλύτερο ουράνιο σώμα. Το άλλο σενάριο είναι ότι τα ουράνια σώματα μπορούν να συγκρουστούν επιφανειακά μεταξύ τους και έπειτα το καθένα να συνεχίσει τη διαδρομή του.  Σε αυτή την περίπτωση, η επιστημονική κοινότητα συγκλίνει στην υπόθεση ότι για να συγκρουστούν δύο πλανήτες έστω και επιφανειακά, θα πρέπει οι τροχιές τους να διασταυρώνονται. Αυτό εικάζεται ότι οδηγεί αναπόφευκτα σε επανειλημμένες συγκρούσεις, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την ένωση των δύο ουράνιων σωμάτων. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η συγχώνευση των ουράνιων σωμάτων δεν είναι η μόνη πιθανή έκβαση των συγκρούσεων, αφού παράμετροι όπως η ταχύτητα που έχουν τα ουράνια σώματα όταν συγκρούονται καθορίζουν εάν τελικά αυτά θα συγχωνευτούν ή όχι. Η πρόσφατη δημοσίευση έρχεται να υποστηρίξει αυτό το σενάριο, δείχνοντας ότι ενδεχομένως η Γη ήρθε σε επαφή με πολλά ουράνια σώματα, τα οποία όμως τελικά συγκρούστηκαν με την Αφροδίτη.

Αναμένοντας τις μελλοντικές αποστολές

Στις προσομοιώσεις τις οποίες πραγματοποίησαν οι επιστήμονες, βρήκαν ότι στην πραγματικότητα η επαφή ουράνιων σωμάτων με τη Γη μείωνε την ταχύτητά τους, κάτι που ενδεχομένως επέτρεψε αργότερα την προσκόλληση τμημάτων τους στην Αφροδίτη. «Έχουμε μία θεμελιώδη εξήγηση για το γεγονός ότι στην Αφροδίτη προσκολλούνταν τμήματα ουράνιων σωμάτων με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τη Γη», σημείωσε σε σχετικές δηλώσεις του ο δρ. Έρικ Ασφογκ, ένας εκ των συγγραφέων της δημοσίευσης. Οι διαστημικές αποστολές στην Αφροδίτη οι οποίες προγραμματίζονται με ορίζοντα το 2030 ενδέχεται να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ο πλανήτης αυτός εμφανίζει τόσο μεγάλες διαφορές με τη Γη.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024