Μια συσκευή που χρησιμοποιεί λέιζερ για να προωθήσει σταγονίδια μέσα στο δέρμα δοκιμάζεται στην Ολλανδία ως εναλλακτική λύση στις συμβατικές σύριγγες που πολλοί φοβούνται.

Η συσκευή «Bubble Gun» λειτουργεί ταχύτερα από ένα τσίμπημα κουνουπιού και «δεν προκαλεί πόνο» επειδή οι απολήψεις των νεύρων μένουν ανεπηρέαστες, δήλωσε στο Reuters ο Ντέιβιντ Φερνάντεζ Ρίβας, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τβέντε και συνεργάτης του MIT.

«Σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, το γυάλινο φιαλίδιο που περιέχει το υγρό θερμαίνεται με λέιζερ, οπότε σχηματίζεται μια φυσαλίδα που σπρώχνει το υγρό με ταχύτητα τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων ανά ώρα» ανέφερε ο Φερνάντεζ Ρίβας, εμπνευστής της μεθόδου.

«Αυτό μας επιτρέπει να διαπερνούμε το δέρμα χωρίς βλάβες. Δεν βλέπουμε κανένα τραύμα ή σημείο εισόδου».

Ο Φερνάντεζ Ρίβας ελπίζει ότι η εφεύρεσή του θα είναι χρήσιμη για ανθρώπους που πάσχουν από φοβία με τις σύριγγες, καθώς και για την λοιμώξεων από μολυσμένες βελόνες.

Σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή Χενκ Σενκ, περίπου ένας στους πέντε Ολλανδούς φοβάται τις βελόνες. «Η φοβία είναι πιο συχνή από ό,τι νομίζετε. Οι ασθενείς ντρέπονται να το παραδεχτούν» είπε στο Reuters.

Οι πρώτες δοκιμές σε δείγματα ιστών πραγματοποιήθηκαν χάρη σε ευρωπαϊκό κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ και ο Ρίβας θα υποβάλει αυτό το μήνα αίτηση για χρηματοδότηση δοκιμών σε ανθρώπους.

Ακόμα κι αν οι μελέτες δώσουν θετικά αποτελέσματα, θα χρειαστούν τουλάχιστον 1-3 χρόνια για να φτάσει η συσκευή στην αγορά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο