Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συσκευή λέιζερ υπόσχεται ενέσεις χωρίς βελόνα

Συσκευή λέιζερ υπόσχεται ενέσεις χωρίς βελόνα

Ενθαρρυντικές οι πρώτες εργαστηριακές δοκιμές

Μια συσκευή που χρησιμοποιεί λέιζερ για να προωθήσει σταγονίδια μέσα στο δέρμα δοκιμάζεται στην Ολλανδία ως εναλλακτική λύση στις συμβατικές σύριγγες που πολλοί φοβούνται.

Η συσκευή «Bubble Gun» λειτουργεί ταχύτερα από ένα τσίμπημα κουνουπιού και «δεν προκαλεί πόνο» επειδή οι απολήψεις των νεύρων μένουν ανεπηρέαστες, δήλωσε στο Reuters ο Ντέιβιντ Φερνάντεζ Ρίβας, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τβέντε και συνεργάτης του MIT.

«Σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, το γυάλινο φιαλίδιο που περιέχει το υγρό θερμαίνεται με λέιζερ, οπότε σχηματίζεται μια φυσαλίδα που σπρώχνει το υγρό με ταχύτητα τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων ανά ώρα» ανέφερε ο Φερνάντεζ Ρίβας, εμπνευστής της μεθόδου.

«Αυτό μας επιτρέπει να διαπερνούμε το δέρμα χωρίς βλάβες. Δεν βλέπουμε κανένα τραύμα ή σημείο εισόδου».

Ο Φερνάντεζ Ρίβας ελπίζει ότι η εφεύρεσή του θα είναι χρήσιμη για ανθρώπους που πάσχουν από φοβία με τις σύριγγες, καθώς και για την λοιμώξεων από μολυσμένες βελόνες.

Σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή Χενκ Σενκ, περίπου ένας στους πέντε Ολλανδούς φοβάται τις βελόνες. «Η φοβία είναι πιο συχνή από ό,τι νομίζετε. Οι ασθενείς ντρέπονται να το παραδεχτούν» είπε στο Reuters.

Οι πρώτες δοκιμές σε δείγματα ιστών πραγματοποιήθηκαν χάρη σε ευρωπαϊκό κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ και ο Ρίβας θα υποβάλει αυτό το μήνα αίτηση για χρηματοδότηση δοκιμών σε ανθρώπους.

Ακόμα κι αν οι μελέτες δώσουν θετικά αποτελέσματα, θα χρειαστούν τουλάχιστον 1-3 χρόνια για να φτάσει η συσκευή στην αγορά.

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024