Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακτιβιστές του περιβάλλοντος κατηγορούν τον Μπολσονάρο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ακτιβιστές του περιβάλλοντος κατηγορούν τον Μπολσονάρο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Αίτημα για έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ομάδα δικηγόρων που ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα ζητά από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει τον πρόεδρο της Βραζιλίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που συνδέονται με την καταστροφή του Αμαζονίου.

Όπως αναφέρει το Associated Press, η νομική ομάδα AllRise κατέθεσε φάκελο με τον οποίο επιχειρεί να τεκμηριώσει ότι η κυβέρνηση του Ζαΐρ Μπολσονάρο ευθύνεται για «εκτεταμένη επίθεση κατά του Αμαζονίου, των ανθρώπων που εξαρτώνται από το δάσος και των υπερασπιστών του», με συνέπειες για τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Το αίτημα έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από την COP26, τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα που αρχίζει στις 31 Οκτωβρίου στη Γλασκώβη. Στόχος είναι να εξασφαλιστούν πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις για το κλίμα και μεγαλύτερα κονδύλια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου, ο Μπολσονάρου ενθαρρύνει την καταπάτηση του υγρού τροπικού δάσους για χάρη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ενώ απορρίπτει τις διεθνείς επικρίσεις ως σχέδιο για την υποβάθμιση της βραζιλιάνικης οικονομίας.

Η κυβέρνησή του χαλάρωσε τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος και αποδυνάμωσε τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να αποθρασυνθούν οι καταπατητές.

«Τα εγκλήματα κατά της φύσης είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο διευκολύνει τη μαζική καταστροφή του Αμαζονίου έχοντας πλήρη γνώση των συνεπειών» υποστήριξε ο ιδρυτής των AllRise Γιοχάνες Βέσμαν. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο «έχει χρέος να διερευνήσει περιβαλλοντικά εγκλήματα παγκόσμιας βαρύτητας».

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που το Δικαστήριο καλείται να καθίσει στο σκαμνί τον δεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας.

Πριν από δύο χρόνια, ομάδα βραζιλιάνων δικηγόρων και πρώην υπουργών ζήτησαν από το Δικαστήριο να ερευνήσει τον Μπολσονάρο κατηγορώντας τον για γενοκτονία των αυτοχθόνων λαών του Αμαζονίου.

Το Δικαστήριο, επισημαίνει το AP, δέχεται εκατοντάδες τέτοια αιτήματα κάθε χρόνο. Είναι υποχρεωμένο να εξετάσει αν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του και αν χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Τον Ιούνιο, διεθνής επιτροπή νομικών και άλλων ειδικών ζήτησε να διευρυνθεί το καταστατικό του Δικαστηρίου, προτείνοντας νέο νομικό ορισμό για το έγκλημα της «οικοκτονίας».

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024