Η 25χρονη Λέμα Αφζαλ με καταγωγή από την νομαδική φυλή Kuchis του Αφγανιστάν. Μετανάστευσε μαζί με την οικογένειά της στο Βέλγιο όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών προκειμένου να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν.

Το 2016 ξεκίνησε να ανεβάζει φωτογραφίες της ντυμένη με τα εντυπωσιακά παραδοσιακά φορέματα των γυναικών του Αφγανιστάν.

Μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων το καλοκαίρι και την επικράτηση των δυνάμεων των Ταλιμπάν, γυναίκες αφγανικής καταγωγής από όλο τον κόσμο άρχισαν να ανεβάζουν φωτογραφίες τους με παραδοσιακά φορέματα για να εκφράσουν την αγωνία τους για τον μέλλον των Αφγανών γυναικών.

Αργότερα πρόσθεσαν και το hashtag #donttouchmyclothes το οποίο ξεκίνησε η καθηγήτρια Ιστορίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν, Dr Bahal Jalali.

Η Λέμα Αφζαλ δοκιμάζει παραδοσιακά φορέματα απ’ όλες τις φυλές του Αφγανιστάν γιατί θέλει να γνωστοποιήσει σε όλο τον κόσμο την κουλτούρα της πατρίδας της. Όπως είπε η ίδια στο περιοδικό Vogue «Δεν θέλω να γνωρίζει ο κόσμος μόνο την άσχημη πλευρά του Αφγανιστάν. Τα όμορφα φορέματα είναι μέρος της κουλτούρας μας. ‘Εχουμε διαφορετικές φυλές και εθνότητες. Κάθε εθνοτική ομάδα έχει τις δικές της παραδοσιακές φορεσιές. Οι γυναίκες φτιάχνουν τα φορέματά τους. Δουλεύουν για χρόνια πάνω στο νυφικό τους φόρεμα. Τα φορέματα «ανακυκλώνονται» δηλαδή οι γυναίκες παίρνουν παλιότερα φορέματα και τα αλλάζουν, έτσι δε θα δεις ποτέ το ίδιο φόρεμα δύο φορές.»

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο