Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μισέλ Ομπάμα - Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ αποκαλύπτεται

Μισέλ Ομπάμα – Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ αποκαλύπτεται

Ένα βιβλίο ρίχνει φως στην προσωπικότητά της, «με δικά της λόγια»

Αναμφίβολα μια από τις πιο δημοφιλείς πρώτες κυρίες που έχουν περάσει από την ιστορία των ΗΠΑ, η Μισέλ Ομπάμα αποτελεί σίγουρα μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα.

Η πρώτη μαύρη γυναίκα που βρέθηκε σε αυτό το ρόλο, εκπροσώπησε επάξια την κοινότητά της με τον δυναμισμό και τη σοβαρότητα που επέδειξε.


Και συνεχίζει μέχρι και σήμερα το έργο που είχε ξεκινήσει πολύ πριν την ανάδειξη του συζύγου της στο ανώτατο αξίωμα της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Οι Μάρτα Έβας και Χάνα Μάστερς σταχυολόγησαν τις δηλώσεις της σε διάφορες περιστάσεις, σε διάφορα μέσα, σε διάφορες εκδηλώσεις και δημιούργησαν έναν μοναδικό και αξιόλογο τόμο. Το βιβλίο κέντρισε το ενδιαφέρον του εκδότη Φρανσέσκο Βιτάλι, που ζώντας στην Αμερική την περίοδο διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα θέλησε να το μεταφράσει ο ίδιος, βάζοντας τη δική του πινελιά στο όλο εγχείρημα.

«Μισέλ Ομπάμα – Με τα δικά της λόγια»


Μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου ξεπηδάει ο πραγματικός εαυτός της Μισέλ Ομπάμα. Βήμα-βήμα, στη διάρκεια της διπλής θητείας του πρώτου Αφροαμερικανού Προέδρου των ΗΠΑ, με τον εαυτό της στο πλευρό του ως σύζυγος, ως μητέρα και κυρίως ως Πρώτη Κυρία της Αμερικής.

Στην εισαγωγή του βιβλίου αναφέρεται:

«Το 1964, στη νότια πλευρά του Σικάγο γεννήθηκε η Μισέλ Λαβόν Ρόμπινσον, κόρη της Μαριάν Ρόμπινσον, γραμματέα και του Φρέιζερ Ρόμπινσον III, ενός εργάτη σε εργοστάσιο υδροδότησης της πόλης, ο οποίος δούλευε πολλές ώρες, παρά το γεγονός ότι υπέφερε από πολλαπλή σκλήρυνση.

Η οικογένεια ανήκε στην εργατική τάξη και ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα, όπου η Μισέλ και ο μεγαλύτερος αδελφός της, ο Κρεγκ, μοιράζονταν ένα δωμάτιο χωρισμένο με ένα ξύλινο διαχωριστικό.

Η παιδική της ηλικία ήταν γεμάτη ζεστασιά και ελευθερία, με πολλές ώρες παιχνιδιού έξω στη φύση και με την παράδοση των οικογενειακών γευμάτων. Η Μαριάν και ο Φρέιζερ ενθάρρυναν τα παιδιά τους να εξερευνούν και να κάνουν ερωτήσεις.

Η Μισέλ θυμάται τον εαυτό της να ρωτά γιατί έπρεπε να τρώει αυγά για πρωινό, αφού δεν της άρεσαν. Όταν οι γονείς της της είπαν ότι πρέπει να τα τρώει επειδή χρειαζόταν πρωτεΐνη, αυτή, στρατηγικά, άσκησε πίεση για σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα, ως εναλλακτική πρόταση – και κέρδισε».

Από μικρή φαινόταν ότι δεν θα άφηνε τίποτα στην τύχη του. Δούλεψε σκληρά και κατάφερε να αγαπηθεί. Διότι αυτό ήθελε και αυτό πάλεψε να κερδίσει: την αγάπη και τον σεβασμό του κόσμου.

Αποκλειστικό απόσπασα του okmag.gr πριν από την επίσημη κυκλοφορία

Το okmag.gr εξασφάλισε ένα αποκλειστικό απόσπασμα από το «Μισέλ Ομπάμα – Με δικά της λογια» που κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις 25 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις CreamyW Books. Ένα βιβλίο που είναι ό,τι ακριβώς λέει ο τίτλος: Με τα δικά της λόγια…

Ο ρόλος της Πρώτης Κυρίας

ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, ο πήχης μοιάζει να βρίσκεται ψηλότερα. Νιώθεις ότι δεν έχεις περιθώρια για λάθη.

The Late Show with Stephen Colbert, 1 Δεκεμβρίου 2018

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ εγχειρίδιο για τις νέες Πρώτες Κυρίες των Ηνωμένων Πολιτειών… Είναι ένα περίεργο είδος τίτλου παρά την προεδρία, μια θέση που μέχρι να φτάσω σε αυτήν είχε ήδη καταληφθεί από περισσότερες από σαράντα τρεις διαφορετικές γυναίκες, καθεμία από τις οποίες τον είχε διαχειριστεί με τον δικό της τρόπο.

Becoming, σ. 283, Νοέμβριος 2018

ΘΕΕ ΜΟΥ, ΠΟΙΟΣ μπορεί να καθίσει εδώ και να πει: «Είμαι έτοιμος να γίνω Πρόεδρος και Πρώτη Κυρία;»

«Η Μισέλ Ομπάμα προσθέτει νέο ρόλο στη Δράση Εξισορρόπησης», The New York Times, 18 Μαΐου 2007

ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΧΡΟΝΟ να κάνω έστω ένα βήμα πίσω και να αναλογιστώ τον ρόλο μου ως η πρώτη Αφροαμερικανή [Πρώτη Κυρία]. Θέλω απλώς να βεβαιωθώ ότι κάνω καλή δουλειά.

«Η Μισέλ Ομπάμα για τον Διαχωρισμό του Γάμου από την Πολιτική», ABC News, 8 Οκτωβρίου 2012

ΚΟΥΒΑΛΟΥΣΑ μια ιστορία μαζί μου, και δεν ήταν αυτή των προέδρων ή των Πρώτων Κυριών. Δεν είχα ποτέ συνδεθεί με την ιστορία του Τζον Κουίνσι Άνταμς όπως με την ιστορία της Σότζερνερ Τρουθ, ούτε με είχε συγκινήσει ο Γούντροου Γουίλσον όπως η Χάριετ Τούμπμαν. Οι αγώνες της Ρόζα Παρκς και της Κορέτα Σκοτ ​​Κινγκ μου ήταν πιο οικείες από αυτές της Ελεονόρ Ρούσβελτ ή της Μάμι Αϊζενχάουερ. Κουβαλούσα τις ιστορίες τους μαζί με αυτές της μητέρας μου και των γιαγιάδων μου… Ήθελα να παρουσιαστούν στον κόσμο με τρόπο που να τιμά αυτό που ήταν.

Becoming, σ. 365-366, Νοέμβριος 2018

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ για αυτό το θέμα είναι ότι προσπαθώ να είμαι ο εαυτός μου, προσπαθώ να είμαι όσο πιο αυθεντική μπορώ. Δεν μπορώ να προσποιηθώ ότι είμαι κάποια άλλη.

«Χρονικά όρια καριέρας της Μισέλ Ομπάμα», The Washington Post, 11 Μαΐου 2007

ΜΙΖΩ ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ, μισώ να ακούω τη φωνή μου, μισώ να παρακολουθώ τον εαυτό μου σε βίντεο, γιατί συνεχώς κρίνω τον εαυτό μου, όπως όλοι οι άλλοι.

«Όπρα και Μισέλ ΟμπάμαΗ Ζωή σου στο Επίκεντρο», Συνομιλίες της Oprah SuperSoul, 12 Φεβρουαρίου 2020

ΝΟΜΙΖΩ ότι είμαι καλύτερη Πρώτη Κυρία όταν είμαι η Μισέλ, παρά όταν είμαι κάποια άλλη σε ένα περιοδικό.

«Το πρώτο έτος της Πρώτης Κυρίας», The Washington Post, 18 Ιανουαρίου 2010

ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ Η Πρώτη Κυρία, η Αμερική σου δείχνει τον πιο ακραίο εαυτό της.

Becoming, σ. x, Νοέμβριος 2018

ΕΝΙΩΘΑ ταπεινή και ενθουσιασμένη που ήμουν Πρώτη Κυρία, αλλά ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν πίστεψα ότι θα έμπαινα σε έναν λαμπερό, εύκολο ρόλο. Κανείς που έχει τις λέξεις «πρώτος» και «μαύρος» πάνω του δεν θα το έκανε ποτέ αυτό.

Becoming, σ. 284, Νοέμβριος 2018

Η ΕΛΕΑΝΟΡ ΡΟΥΣΒΕΛΤ είναι ένα από τα είδωλά μου. Είναι πιθανώς μια από τις μεγαλύτερες πρώτες κυρίες που έχει υπάρξει ποτέ, με την ενεργή συμμετοχή της σε αυτήν τη χώρα και την ικανότητα να αλλάζει τα πρότυπα με αποφασιστικούς τρόπους.

Cooking Light, 6 Φεβρουαρίου 2015

ΔΙΑΤΗΡΗΣΑ έναν κώδικα για τον εαυτό μου, όμως, όταν ήρθε η ώρα να μιλήσω δημόσια για οτιδήποτε ή οποιονδήποτε στον πολιτικό τομέα, είπα μόνο αυτό που πίστευα απόλυτα και αυτό που ένιωθα ακριβώς.

Becoming, σ. 407, Νοέμβριος 2018

ΕΧΩ λογαριασμό Instagram και λογαριασμό Twitter, αλλά προφανώς πρέπει να πάρω άδεια για να τους χρησιμοποιήσω… από το προσωπικό μου. Δεν με εμπιστεύονται.

The Jimmy Kimmel Show, 16 Νοεμβρίου 2018

ΤΟ ΠΩΣ εγώ και ο Μπαράκ προσαρμοστήκαμε στην αστάθεια, είχε μεγάλη σημασία. Καταλάβαμε ότι εκπροσωπούσαμε το έθνος και ήμασταν υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε και να είμαστε παρόντες όταν υπήρχε τραγωδία, δυσκολία ή σύγχυση. Μέρος του ρόλου μας, όπως τον καταλαβαίναμε, ήταν να διαμορφώσουμε τον λόγο, τη συμπόνια και τη συνέπεια.

Becoming, σ. 343, Νοέμβριος 2018

ΕΧΟΥΝ ΥΠΑΡΞΕΙ τόσες φορές στη ζωή μου που είμαι η μόνη έγχρωμη γυναίκα – ή ακόμα και η μόνη γυναίκα – που κάθεται σε ένα τραπέζι συνεδρίων ή παρακολουθεί μια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ή συμμετέχει σε μια επίσημη ή άλλη συγκέντρωση. Αν και ήμουν μόνη σε αυτές τις περιπτώσεις, ήθελα να βεβαιωθώ ότι τελικά δεν ήμουν η μοναδική – ότι έρχονται και άλλες γυναίκες πίσω μου.

Becoming, σ. 355, Νοέμβριος 2018

ΟΤΑΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣΑΜΕ μια εκδήλωση, ήθελα να εμφανίζονται καθημερινοί άνθρωποι, όχι μόνο εκείνοι που είναι συνηθισμένοι στο επίσημο ντύσιμο. Και ήθελα περισσότερα παιδιά, γιατί τα παιδιά τα έκαναν όλα καλύτερα.

Becoming, σ. 310, Νοέμβριος 2018

ΕΝΙΩΘΑ πολύ έντονα τον ρόλο μου ως γονέας απέναντι στο έθνος. Είναι σαν να πρέπει να έχω όλα τα πράγματα συγκροτημένα. Δεν ήταν η ώρα να επουλώσω τις πληγές μου, γιατί είχαμε σημαντικά πράγματα να κάνουμε εδώ.

Για τις πληγές της κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Πρώτη Κυρία, Ο Conan O’ Brien χρειάζεται έναν φίλο, 17 Μαρτίου 2019

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΩ στο έθνος ότι μπορώ να κάνω τη δουλειά. Εργάζομαι σκληρά και έξυπνα και επιτρέψτε μου να σας το δείξω. Και στο τέλος πρέπει να βασιστώ στο γεγονός ότι αυτό που παράγω θα με καθορίσει. Και αυτό δείχνει τι σημαίνει να ανεβαίνεις ψηλά. Σε τελική ανάλυση, δεν πρέπει να ψάχνει κανείς εκδίκηση, ούτε να τρέφει δυσαρέσκεια. Απλά να κάνει τη δουλειά.

Ο Conan O’ Brien χρειάζεται έναν φίλο, 17 Μαρτίου 2019

ΦΥΣΙΚΑ και είμαι περήφανη για τη χώρα μου. Πουθενά έξω από την Αμερική η ιστορία μου δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρξει».

«Η Μισέλ Ομπάμα δείχνει την πιο οικεία πλευρά της στο «The View», The New York Times, 19 Ιουνίου 2008

ΠΑΙΡΝΩ ΠΟΛΥ σοβαρά τα λόγια που λέω στα παιδιά. Όταν είμαι με νέα άτομα, θέλω να με ακούν και να τα κοιτώ. Είναι βασικό για αυτά να γνωρίζουν ότι αυτό το άτομο, το οποίο είναι τόσο διάσημο και έχει αυτήν τη θέση, πιστεύει ότι είναι όμορφα και έξυπνα και ευγενικά και καλά. Και αυτό έχει σημασία.

«Oprah’s 2020 Vision Tour Visionaries: Συνέντευξη Μισέλ Ομπάμα», 12 Φεβρουαρίου 2020

Πηγή: okmag.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024