Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή - Ιστορική συμφωνία 33 χωρών για τις εκπομπές μεθανίου

Κλιματική αλλαγή – Ιστορική συμφωνία 33 χωρών για τις εκπομπές μεθανίου

Η συμφωνία θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τους κλάδους της ενέργειας, της γεωργίας και των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, μεταξύ άλλων.

Ακόμα 24 χώρες προσχώρησαν σε πρωτοβουλία της ΕΕ και των ΗΠΑ για περιορισμό των εκπομπών μεθανίου κατά 30% μέχρι το 2030, ένα κρίσιμο βήμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η συμφωνία θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τους κλάδους της ενέργειας, της γεωργίας και των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, μεταξύ άλλων.

Τα νέα μέλη αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα εντός της Δευτέρας, ωστόσο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται δήλωσε στο Reuters ότι η λίστα περιλαμβάνει τη Νιγηρία, την Ιαπωνία και το Πακιστάν.

Εννέα χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Ινδονησία και το Μεξικό συμμετείχαν μέχρι σήμερα στην πρωτοβουλία, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα στη σύνοδο των μεγαλύτερων οικονομιών, ενόψει της συνόδου για το κλίμα που ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου στη Γλασκώβη.

Μέλη της πρωτοβουλίας είναι και χώρες που θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, όπως η Μικρονησία και κράτη της Αφρικής.

Η συνεργασία θα καλύπτει τώρα το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 30% των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου.

Ανακοινώσεις αναμένονται από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και τον ειδικό αποσταλμένο των ΗΠΑ Τζον Κέρι, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε κοινή εκδήλωση τη Δευτέρα. Αναμένεται να ανακοινώσουν επίσης ότι 12 φιλανδρωπικοί οργανισμοί ανάμεσά τους τα ιδρύματα του Μπιλ Γκέιτς και του Μάικλ Μπλουμεργκ, θα διαθέσουν πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν τις χώρες-μέλη να μειώσουν τις εκπομπές τους.

To μεθάνιο είναι δεκάδες φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου, και η συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί κατά 2,5 φορές από το 1879 μέχρι σήμερα.

Παράγεται σε μεγάλες ποσότητες από οργανική ύλη που αποσυντίθεται σε ορυζώνες, στο πεπτικό σύστημα εκτρεφόμενων ζώων και σε χωματερές, ενώ μια σημαντική ποσότητα απελευθερώνονται από τις υποδομές φυσικού αερίου, του οποίου βασικό συστατικό είναι το μεθάνιο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ για το κλίμα προειδοποιούσε ότι «μεγάλες, γρήγορες και σταθερές μειώσεις» στις εκπομπές μεθανίου θα είναι απαραίτητες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού, σύμφωνα με τον οποίο η αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι τα τέλη του αιώνα δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν νέους κανονισμούς για το μεθάνιο τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να παρουσιάσει νομοσχέδιο εντός του έτους.

Sports in

Η μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του Ολυμπιακού

Λίγο πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, ο Ολυμπιακός ζει την μεγαλύτερη βραδιά της ιστορίας του με την πρόκριση στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024