Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα - «Πόλεμος» στις… χορευταρούδες γιαγιάδες

Κίνα – «Πόλεμος» στις… χορευταρούδες γιαγιάδες

Σε πάρκα και πλατείες, ηλικιωμένες γυναίκες αθλούνται καθημερινά, χορεύοντας με τη μουσική στη διαπασών. Απηυδισμένοι από το χρόνιο, δυσεπίλυτο πρόβλημα ηχορύπανσης στις πυκνοκατοικημένες πόλεις, νεαροί Κινέζοι αναζητούν πια λύσεις, μέσω της τεχνολογίας

Το ραντεβού είναι συνήθως πολύ πρωί ή το βραδάκι, σίγουρα όμως καθημερινά.

Κατά ομάδες ανά την αχανή κινεζική επικράτεια, ομάδες μεσήλικων και ηλικιωμένων συνταξιούχων, στην συντριπτική πλειονότητα γυναίκες, μαζεύονται σε δημόσια πάρκα και πλατείες για χορό.

Εξ ου και τις αποκαλούν «γιαγιάδες που χορεύουν». Συνολικά αριθμούν πολλά εκατομμύρια, σίγουρα πάνω από εκατό.

Σε μία συνήθεια που έχει τις «ρίζες» της στην Πολιτιστική Επανάσταση του ‘60, βρίσκουν με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία για άθληση, κοινωνικοποίηση και νέες γνωριμίες.

Πολλώ δε μάλλον όταν ολοένα και περισσότερα μελη τους ζουν μόνα στις μεγάλες πόλεις.

Καθώς, δε, ο πληθυσμός της Κίνας γερνά, οι ομάδες των «γιαγιάδων που χορεύουν» μεγαλώνουν διαρκώς σε αριθμό.

Τόπο στα… αθλούμενα γηρατειά

Τα ελεγχόμενα από το ΚΚΚ κρατικά ΜΜΕ περιγράφουν αυτή τη δραστηριότητα ως «θετικό και αποτελεσματικό τρόπο για τη μείωση του ιατρικού και οικονομικού φόρτου, καθώς και για τη βελτίωσης αύξηση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων».

Το ζητούμενο εν προκειμένω, ωστόσο, είναι ότι τα… ώριμα αυτά «νιάτα» βάζουν τη μουσική -από παραδοσιακή, έως εγχώρια ποπ- στη διαπασών.

Το αποτέλεσμα είναι το φαινόμενο -συνδυαστικά με το δημογραφικό πρόβλημα της Κίνας- να εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο σε πρόβλημα μεταξύ των γενών.

Όλο και πιο έντονα πια, τα καθημερινά ραντεβού των «γιαγιάδων που χορεύουν» δοκιμάζουν τα όρια αντοχής και υπομονής των νεότερων περίοικων -εργαζομένων και φοιτητών- τινάζοντας ενίοτε τα νεύρα όλων στον «αέρα».

Νέοι vs ηλικιωμένων

Σε ορισμένες περιοχές έχουν ξεσπάσει έντονοι διαπληκτισμοί ή ακόμη και επεισόδια μεταξύ των ηλικιωμένων, που είναι ανένδοτοι στην αγαπημένη τους συνήθεια, και κατοίκων που διαμαρτύρονται για την ηχορύπανση -και δη σε βάρβαρες πρωινές ώρες ή αργά το βράδυ, όταν ο κόσμος γυρνά στο σπίτι για ξεκούραση, έπειτα από μία κοπιαστική ημέρα στην δουλειά.

Καθώς δε ο πληθυσμός των ηλικιωμένων Κινέζων αυξάνεται και η οικιστική ανάπτυξη στις μεγαλουπόλεις εντείνεται, οι ηλικιωμένοι έχουν αρχίσει πια να διεκδικούν κι άλλους δημόσιους χώρους για άθληση μετά μουσικής.

Έχουν αρχίσει να εισβάλλουν ακόμη και σε γήπεδα μπάσκετ ή ποδοσφαίρου, απαιτώντας από τους νεότερους αθλούμενους να τους αδειάσουν πάραυτα τη «γωνιά».

Οι συστάσεις των αρχών σε ορισμένες περιοχές για τήρηση των ντεσιμπέλ σε ανεκτά επίπεδα, με την επιβολή προστίμων στους παραβάτες, ελάχιστα έχει συμβάλει στη επίλυση της διαμάχης.

Στο πέρασμα των χρόνων, άλλωστε, τα δύο… αντίπαλα στρατόπεδα γίνονται όλο και πιο φανατικά.

Αναζητώντας τη «χρυσή τομή»

Η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα δεν είναι εύκολη σε μία χώρα όπως η Κίνα, όπου o σεβασμός απέναντι στους ηλικιωμένους είναι μέρος της κουλτούρας και οι μειούμενες σε πληθυσμό παραγωγικές ομάδες διεκδικούν τον χώρο και τον ρόλο τους, υπό νέους όρους, σε μία μεταβαλλόμενη -δημογραφικά, και οικονομικά- κοινωνία.

Για να αποφύγουν πάντως την απευθείας αντιπαράθεση, οι νεότεροι καταφεύγουν συνήθως στην τεχνολογία.

Όχι τυχαία, στο κινεζικό διαδίκτυο κάνουν εσχάτως θραύση σε πωλήσεις συσκευές για την εξ αποστάσεως καταπολέμηση της ηχορύπανσης.

Το νέο χιτ είναι μία συσκευή απομακρυσμένης απενεργοποίησης ηχείων.

«Πείτε αντίο στην αναστάτωση και περάστε ήσυχα τον χρόνο σας» αναγράφεται σε σχετικές διαφημίσεις στην κινεζική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Taobao.

Χρήστες της δηλώνουν κατενθουσιασμένοι.

«Επιτέλους υπάρχει λύση!» έγραψε ένας.

«Στην πλατεία είναι πια ήσυχα. Για δύο ημέρες οι γιαγιάδες πίστευαν ότι το ηχείο τους δεν λειτουργεί!», σχολίασε ένας άλλος.

Αρκετοί χαρακτηρίζουν τη συσκευή προϊόν «κοινωνικής δικαιοσύνης».

Πολλοί πανηγυρίζουν που μπορούν να γίνουν το «αφεντικό της γειτονιάς».

Παντού και πάντα υπάρχει, όμως, μία μέση λύση.

Στην πόλη Λαντζού, για παράδειγμα, στη δυτική Κίνα, μία ομάδα πολιτών αποφάσισε να βάλει στην τσέπη και να προμηθεύσει τις «γιαγιάδες που χορεύουν» με ακουστικά τεχνολογίας bluetooth.

Πλέον, μπορούν να απολαμβάνουν το υπαίθριο πάρτι τους μετά μουσικής χωρίς να ξεκουφαίνουν τους τριγύρω.

Και κάπως έτσι, όλοι τώρα δηλώνουν ευτυχείς.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024