Οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις κρατικής κατασκοπείας που καταγράφει η Microsoft προέρχονται από τη Ρωσία, ανακοίνωσε η εταιρεία στην ετήσια έκθεση Ψηφιακής Άμυνας.

Η Ρωσία αντιστοιχεί στο 58% αυτού του είδους των επιθέσεων, βάζοντας στο στόχαστρο κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμούς σε ΗΠΑ, Ουκρανία, και ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, αναφέρει η έκθεση.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βόρεια Κορέα με 23% και στην τρίτη η Κίνα με 8%.

Παρόλα αυτά, οι χάκερ του Πεκίνου είναι πιο αποτελεσματικοί, καθώς πετυχαίνουν τους στόχους τους στο 44% των περιπτώσεων, συγκριτικά με 32% στην περίπτωση της Ρωσίας.

Σε ρώσους χάκερ αποδόθηκε τον Δεκέμβριο η υπόθεση SolarWinds, πιθανότατα η χειρότερη κυβερνοεπίθεση όλων των εποχών, η οποία αξιοποίησε κενό ασφάλειας σε λογισμικό της Microsoft για να εισβάλει στα δίκτυα αμερικανικών υπουργείων και χιλιάδων εταιρειών, ανάμεσά τους και η ίδια η Microsoft.

Έκτοτε η Ρωσία φέρεται να εστιάζει σε υπηρεσίες που ασχολούνται με θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και εθνικής ασφάλειας, αν και έχει πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις και σε βάρος οργανισμών που αναπτύσσουν εμβόλια και θεραπείες κατά της Covid-19 σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Ισραήλ, Ινδία και Ιαπωνία, λέει η Microsoft.

Πίσω από το 92% των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων φέρεται να βρίσκεται η υπηρεσία πληροφοριών RSV, γνωστή και ως Cozy Bear ή Nobelium.

Ακόμα, η έκθεση προειδοποιεί ότι οι επιθέσεις ransomware, στις οποίες οι επιτιθέμενοι κρυπτογραφούν τα αρχεία των θυμάτων και ζητούν λύτρα για να τα ξεκλειδώσουν, έχουν εξελιχθεί σε μείζονα απειλή, με τις ΗΠΑ να μπαίνουν στο στόχαστρο τρεις φορές συχνότερα από ό,τι η επόμενη χώρα της λίστας.

Η έκθεση της Microsoft δεν καταγράφει τυχόν κυβερνοεπιθέσεις της ίδιας της αμερικανικής κυβέρνησης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο