Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μακρά Covid – Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του κοροναϊού

Μακρά Covid – Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του κοροναϊού

Κόπωση, δύσπνοια και προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης είναι μερικά από τα συμπτώματα που επιμένουν για μήνες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε αυτή την εβδομάδα τον ορισμό της «μακράς Covid», όπως ονομάστηκαν τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν για μήνες ορισμένα άτομα που αναρρώνουν από κοροναϊό.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα κατανοήσει το μυστηριώδες σύνδρομο, ωστόσο το Reuters παραθέτει όσα γνωρίζουμε ως τώρα.

Πώς ορίζει ο ΠΟΥ τη μακρά Covid;

Σύμφωνα με το νέο ορισμό, μακρά Covid είναι η πάθηση με τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται εντός τριών μηνών από την εκδήλωση επιβεβαιωμένης ή πιθανής λοίμωξης με κοροναϊό, επιμένει για τουλάχιστον δύο μήνες και δεν εξηγείται με άλλες διαγνώσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στη διάρκεια της λοίμωξης ή μετά την ανάρρωση.

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι κόπωση, δύσπνοια και προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης. Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν επίσης κατάθλιψη, πόνο στο στήθος, διαταραχές της όσφρησης και της όρασης, μυϊκή αδυναμία και αίσθημα παλμών. Η μακρά Covid-19 έχει συνήθως επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή και λειτουργικότητα.

Ο ορισμός του ΠΟΥ ενδέχεται να αλλάξει καθώς συγκεντρώνονται νέα δεδομένα. Για τα παιδιά ίσως χρειάζεται διαφορετικός ορισμός, διευκρίνισε ο οργανισμός.

Πόσο συχνή είναι;

Ο ακριβής αριθμός των ασθενών δεν είναι γνωστός, ωστόσο πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε 270.000 ασθενείς του κοροναϊού, η οποία δημοσιεύτηκε στο PLoS Medicine, εκτιμούσε ότι το 37% παρουσιάζει τουλάχιστον ένα μακροχρόνιο σύμπτωμα. Η συχνότητα του συνδρόμου ίσως είναι υψηλότερη μεταξύ των ατόμων που είχαν χρειαστεί νοσηλεία λόγω Covid-19.

Μελέτη του Χάρβαρντ σε 52.000 ασθενείς με ήπια ή ασυμπτωματική λοίμωξη προσέφερε ενδείξεις ότι η μακρά Covid-19 ίσως είναι συχνότερη σε άτομα κάτω των 65 ετών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο BMC Medicine.

Οι ερευνητές ανέφεραν ακόμα ότι οι νέες διαγνώσεις διαβήτη και νευρολογικών διαταραχών είναι συχνότερες μεταξύ των ατόμων που είχαν προσβληθεί από κοροναϊό.

Σε άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο Lancet, κινέζοι ερευνητές ανέφεραν ότι, 12 μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, το 20 με 30 τοις εκατό των ασθενών με ήπια νόσο και το 54% όσων νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ συνέχιζαν να υποφέρουν από προβλήματα στους πνεύμονες.

Σε πόσο καιρό αναρρώνουν οι ασθενείς;

Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών ανεξάρτητα του πόσο σοβαρή ήταν η αρχική λοίμωξη. Στην κινεζική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet, το ποσοστό των ασθενών που ταλαιπωρούνταν από τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μειώθηκε από το 68% στους έξι μήνες στο 49% στους δώδεκα μήνες.

Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι τα συμπτώματα της μακράς Covid μπορεί να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και να επανεμφανίζονται έπειτα από ένα διάστημα υποχώρησης.

Βοηθούν τα εμβόλια;

Μικρές μελέτες υποδεικνύουν ότι ορισμένοι ασθενείς της μακράς Covid εμφάνισαν βελτίωση μετά τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα πάντως με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), για να εκτιμηθεί η επίδραση του εμβολιασμού στα μακροχρόνια συμπτώματα του κοροναϊού απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024