Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πού βρίσκεται σήμερα ο πιο ακριβός πίνακας ζωγραφικής στον κόσμο;

Πού βρίσκεται σήμερα ο πιο ακριβός πίνακας ζωγραφικής στον κόσμο;

Ο «Σωτήρας του Κόσμου», δημιουργία του Λεόνάρντο ντα Βίντσι ή όχι - Το μυστήριο των 500 χρόνων

Ο πίνακας «Salvator Mundi», που αποδίδεται η δημιουργία του στον Leonardo da Vinci, είναι ο ακριβότερος πίνακας στον κόσμο, ρίχνοντας στην δεύτερη θέση το έργο του Πικάσο « Γυναίκες του Αλγερίου».

Σε μία δημοπρασία μόλις 19 λεπτών πωλήθηκε σε ποσό ρεκόρ ο πιο αμφιλεγόμενος, από πολλές απόψεις, πίνακας του Λεονάρντο.

Είναι τελικά του Da Vinci;

Ο «Σωτήρας του Κόσμου», απεικονίζει τον Ιησού Χριστό να φορά μπλε και βαθυκόκκινο χιτώνα, το δεξί του χέρι σε σχήμα ευλογίας και το αριτερό του χέρι να κρατά μία ουράνια σφαίρα.
Οι διχογνμωμίες γύρω από το έργο αυτό είναι πολλές.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το έργο είναι πιθανόν να δημιουργήθηκε είτε στα τέλη της δεκαετίας του 1490, περίπου την ίδια περίοδο δημιουργίας του Μυστικού Δείπνου, είτε το 1500, όταν είχε μετακομίσει ο da Vinci στην Φλωρεντία.

Ο πίνακας χάθηκε στην ιστορία για περισσότερα από 200 χρόνια, υπέστη ζημιές και αποκαταστάθηκε άσχημα και πουλήθηκε και μεταπωλούνταν ως ένα μικρό έργο.

Όλες αυτές οι «κακουχίες», είχαν ως αποτέλεσμα να εγείρονται πλήθος ερωτημάτων για την γνησιότητα του έργου.

Αμφιβολίες εκφράζοντιαι επίσης για το εάν το ζωγράφισε και ο ίδιος da Vinci.

Aρκετοί ειδικοί συμφωνούν ότι ο πίνακας πιθανότατα δημιουργήθηκε από βοηθούς στο εργαστήριο του Λεονάρντο, όπου πρόσθεσε κάποιες τελευταίες πινελιές ο γνωστός ζωγράφος – μια συνηθισμένη πρακτική.

Σε αυτή την διαμάχη το τέλος δόθηκε το 2008.
Μερικοί από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες του κόσμου συναντήθηκαν σε ένα στούντιο στην Τραφάλγκαρ και απεφάνθησαν ότι ο πίνακας είναι γνήσιος και είναι και δημιουργία του da Vinci.

Πότε εμφανίστηκε στην σύγχρονη εποχή;

Η επανεμφάνιση του φημισμένου θησαυρού του Λεονάρντο έγινε σε έναν οίκο δημοπρασιών της Νέας Ορλεάνης το 2005 και αγοράστηκε από δύο εμπόρους της Νέας Υόρκης για 1,175 δολλάρια.

Οι έμποροι της Νέας Υόρκης κατόπιν της αγοράς του πίνακα τον έδειξαν στον Dianne Modestini, έναν αξιοσέβαστο συντηρητή τέχνης, ο οποίος αφαίρεσε δεκαετίες βρωμιάς και υπερβολικής βαφής και ήταν ο πρώτος που υποψιάστηκε ότι μπορεί να πραγματικός Λεονάρντο.

Πού βρίσκεται σήμερα ο πιο ακριβός πίνακας στον κόσμο;

Η εικόνα του Χριστού ως ο «Σωτήρας του Κόσμου», που είναι γνωστός ως «The Last da Vinci», πωλήθηκε στη δημοπρασία του οίκου Christie’s το 2017 στο ποσό-ρεκόρ 450 εκατομμυρίων δολαρίων (342 εκατομμύρια λίρες) με πληρεξούσια παρουσία του Μπιν Σαλμάν (ο Μπιν Σαλμάν,κρίθηκε υπεύθυνος για τη διαταγή της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι σύμφωνα με πόρισμα της CIA).

Πιθανόν να βρίσκεται κάπου καλά κρυμμένος στα βάθη της Σαουδικής Αραβίας, με εντολή του διάδοχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ο πιο ακριβός πίνακας στον κόσμο.

Ή όχι;

Το μόνο σίγουρο είναι -ακόμα και τώρα- κανείς στον κόσμο της τέχνης δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πού βρίσκεται ο πίνακας.

Οι περισσότεροι εκτιμητές τέχνης, ωστόσο τείνουν να συμφωνούν ότι πιθανόν να φυλάσσεται στη Μέση Ανατολή, ενώ λιγότεροι εικάζουν ότι είναι αποθηκευμένος σε μια αφορολόγητη ζώνη στη Γενεύη ή ακόμη μπορεί να είναι τοποθετημένος στο πανάκριβο γιοτ του Πρίγκιπα Σαλμάν.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024