Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν βοηθά τους σοβαρά ασθενείς με COVID – 19 το πλάσμα όσων έχουν αναρρώσει

Δεν βοηθά τους σοβαρά ασθενείς με COVID – 19 το πλάσμα όσων έχουν αναρρώσει

Μηδαμινές ήταν οι διαφορές στην πορεία της νόσου από τη χορήγηση πλάσματος από άτομα που έχουν αναρρώσει από τον κοροναϊό σε βαριά ασθενείς – Μελέτη αξιολόγησε την επιβίωση χωρίς μηχανική υποστήριξη

Το πλάσμα αίματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από την COVID – 19, ακόμη και με υψηλό τίτλο αντισωμάτων, δεν φαίνεται να βοηθά και πολύ τους βαριά ασθενείς από την ίδια νόσο, τελικά.

Η διαπίστωση έρχεται από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, κατά την οποία οι ερευνητές χορήγησαν δύο μονάδες υψηλού τίτλου πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς, σε βαριά ασθενείς που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση, με στόχο να διερευνήσουν την πιθανότητα βελτίωσής τους και την αποδέσμευσή τους από υποστηρικτικούς μηχανισμούς.

Στη μελέτη μετείχαν 4763 άτομα, με πιθανή ή επιβεβαιωμένη COVID – 19, κατά την περίοδο από 9 Μαρτίου 2020-18 Ιανουαρίου 2021. Από αυτούς, οι 2011 σοβαρά ασθενείς δέχθηκαν παρεμβάσεις με ανοσοσφαιρίνη σε 129 σημεία σε τέσσερις χώρες. Η παρακολούθησή τους έληξε στις 19 Απριλίου 2021.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός : Απογοητευτικά αποτελέσματα σε δοκιμή με αντισώματα επιζώντων

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των ερευνητών, οι μισοί ασθενείς έλαβαν δύο μονάδες πλάσματος με υψηλό τίτλο αντισωμάτων (550 κ. εκατ. και 150 κ. εκατ.) εντός 48 ωρών από την τυχαία επιλογή τους και στους άλλους μισούς που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου, δεν χορηγήθηκε τίποτα.

Από τους 2011 συμμετέχοντες, με μέση ηλικία τα 61 και 64 έτη για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα, η μέση μηχανική υποστήριξη ήταν 0 ημέρες στην ομάδα του πλάσματος και 3 ημέρες στην ομάδα ελέγχου, η θνησιμότητα εντός του νοσοκομείου έφτασε το 37,3% (401 από τους 1075 ασθενείς της ομάδας που έλαβε πλάσμα) έναντι 38,4% για την ομάδα ελέγχου (οι 347 από τους 904 ασθενείς που πήραν εικονικό φάρμακο) και ο μέσος όρος επιβίωσης εκτός μηχανισμού υποστήριξης ήταν 14 ημέρες και στις δύο ομάδες.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός : Ενθαρρυντικά τα δεδομένα θεραπείας με πλάσμα αίματος από ασθενείς που ανάρρωσαν

Οι επίδραση της θεραπείας ήταν σταθερή στο βασικό ζητούμενο των ημερών επιβίωσης και νοσηλείας με COVID – 19 μέχρι την 21η ημέρα της νόσου, χωρίς την ανάγκη μηχανικής υποστήριξης των ζωτικών οργάνων των ασθενών, καθώς επίσης και σε  11 δευτερογενή αποτελέσματα. Τα δευτερογενή αποτελέσματα περιελάμβαναν επιβίωση 28 ή 90 ημερών, χωρίς μηχανική υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας, της καρδιακής λειτουργίας, χωρίς διασωλήνωση, εξωσωματική μηχανική οξυγόνωση, θάνατο, διάρκεια παραμονής σε ΜΕΘ, ημέρες νοσηλείας σε θάλαμο, μέτρηση βάσει της κλίμακας του ΠΟΥ κατά την 14η ημέρα, θρομβοεμβολικά επεισόδια στις 90 ημέρες και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Ξεκίνησε η θεραπεία με πλάσμα αίματος στην Ελλάδα

Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες καταγράφηκαν στο 3% των ασθενών που ήταν στην ομάδα που πήρε πλάσμα (τα ευρήματα καταγράφηκαν σε 32 από τους 1075 ασθενείς), καθώς επίσης και στο 1,3% (στους 12 από τους 905 ασθενείς) που δεν πήρε πλάσμα και αντίθετα, μετείχε στην ομάδα ελέγχου.

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024