Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Facebook – Μετά το παγκόσμιο μπλακάουτ, η κατάθεση της πληροφοριοδότη

Facebook – Μετά το παγκόσμιο μπλακάουτ, η κατάθεση της πληροφοριοδότη

Τι θα πει στο Κογκρέσο η Φράνσις Χάουγκεν, πηγή του ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Η πρώην εργαζόμενη της Facebook Φράνσις Χάουγκεν, πηγή του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ της Wall Street Journal για τις πρακτικές του μεγάλου κοινωνικού δικτύου, θα καταθέσει την Τρίτη ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, όπου θα καταγγείλει τον πρώην εργοδότη της ως «μια από τις μεγαλύτερες απειλές» που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

Η κατάθεση για τις πολιτικές της Facebook είναι ένα ακόμα πλήγμα για την εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, μετά το πολύωρο μπλακάουτ που γονάτισε τις υπηρεσίες της την Τρίτη.

«Η ηγεσία της εταιρείας γνωρίζει τρόπος για να καταστήσει το Facebook και το Instagram πιο ασφαλή, δεν προχωρά όμως στις αναγκαίες αλλαγές επειδή βάζουν τα τεράστια κέρδη της πάνω από τους ανθρώπους» θα πει η Χάουγκεν σύμφωνα με το κείμενο της κατάθεσής της που περιήλθε στη κατοχή του Reuters.

Δείτε επίσης: Ευρωπαίοι πολιτικοί ζητούν έρευνα μετά τις αποκαλύψεις

Στην κατάθεσή της ενώπιον της επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας, η Χάουγκεν θα τονίσει ότι το πρόβλημα με τη Facebook είναι η έλλειψη διαφάνειας, δεδομένου ότι ο αλγόριθμος που προτείνει περιεχόμενο στους χρήστες είναι μυστικός.

Από τη συνέντευξη της Φράνσις Χάουγκεν στο CBS (μέσω Reuters)

«Στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει τις καταστροφικές επιλογές της Facebook καλύτερα από ό,τι η Facebook, αφού μόνο η Facebook γνωρίζει τι βρίσκεται κάτω από το καπό» θα αναφέρει στην ομιλία της.

«Ένα κρίσιμο αρχικό βήμα για αποτελεσματική ρύθμιση είναι η διαφάνεια […] Πάνω σε αυτή τη βάση μπορούμε να χτίσουμε συνετούς κανόνες και στάνταρτ για να αντιμετωπίσουμε τις βλάβες στους καταναλώτές, το παράνομο περιεχόμενο, την προστασία δεδομένων, τις μονοπωλιακές πρακτικές, τα αλγοριθμικά συστήματα και άλλα».

Η Χάουγκεν εμφανίστηκε την Κυριακή στην εκπομπή 60 Minutes του CBS και παραδέχτηκε ότι ήταν η πηγή των εσωτερικών εγγράφων της Facebook που παραδόθηκαν στη Wall Street Journal και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η εταιρεία τροποποίησε τον αλγόριθμό της με τρόπο που επιδείνωσε τη διάδοση διχαστικού περιεχομένου· απέτυχε να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση για τα εμβόλια· και γνώριζε από εσωτερικές έρευνες ότι το Instagram βλάπτει την ψυχική υγεία πολλών έφηβων κοριτσιών.

Η Χάουγκεν κατήγγειλε επίσης ότι η Facebook δεν έλαβε μέτρα για να αποτρέψει τη χρήση της πλατφόρμας της στον σχεδιασμό βίαιων κινήσεων, όπως συνέβη με την οργάνωση μαζικών δολοφονιών στη Μιανμάρ, καθώς και στην οργάνωση της εισβολής διαδηλωτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Sports in

Τσέφεριν: «Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να βασίζεται σε προνόμια»

Τα… πυρά του κατά της European Super League εξαπέλυσε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, τονίζοντας ότι το νέο αυτό εγχείρημα θα είναι καταστροφικό για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024