Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπρόκολο - Τι προκαλεί τη δυσάρεστη οσμή του και στερεί από πολλούς τις ιαματικές του ιδιότητες

Μπρόκολο – Τι προκαλεί τη δυσάρεστη οσμή του και στερεί από πολλούς τις ιαματικές του ιδιότητες

Μπρόκολο: Αλλοι το λατρεύουν, άλλοι το μισούν. Και όσοι το μισούν ξέρουν για τις ιαματικές του ιδιότητες, αλλά δεν τους αρέσει η οσμή και ακόμη περισσότερο η γεύση.

Για όλα φταίει το μικροβίωμα της στοματικής κοιλότητας και η ποικιλία των μικροοργανισμών, παθογόνων και μη, που σε συνδυασμό με τα λάχανα, παράγουν θειώδη οσμή και γεύση.

Ασπίδα για την υγεία

Περί ορέξεως… κολοκυθόπιτα, υποστηρίζει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός. Το ίδιο ισχύει και για το μπρόκολο, ένα λαχανικό ασπίδα για την υγεία.

Αλλοι το λατρεύουν, άλλοι το μισούν, σχεδόν όπως το σκόρδο. Και όσοι το μισούν ξέρουν για τις ιαματικές του ιδιότητες, για τις πολλές βιταμίνες του. Για τα θρεπτικά του συστατικά. Αλλά δεν τους αρέσει η οσμή και ακόμη περισσότερο η γεύση. Και δεν είναι οι μόνοι. Υπάρχουν πολλοί που από παιδιά δεν τους άρεσε το μπρόκολο.

Τζορτζ Μπους: I do not like broccoli!

Η Ντόροθι Μπους καταπίεζε τον υιό Μπους με το μπρόκολο

Ο πιο φημισμένος εξ αυτών ήταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος. Οταν εξελέγη το 1990 εξορίστηκε το μπρόκολο από την κουζίνα του Λευκού Οίκου και του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One.

Φαίνεται ότι όταν ήταν παιδί υπέστη μεγάλη καταπίεση από την μητέρα του Ντόροθι. Ειδάλλως δεν θα απαντούσε με τόση αγανάκτηση, όταν ρωτήθηκε για το μπρόκολο.

«Το μισούσα ακόμη κι όταν ήμουν μικρός, αλλά η μητέρα μου με πίεζε να το τρώω. Αλλά τώρα είμαι πρόεδρος των ΗΠΑ και δεν πρόκειται να ξαναφάω μπρόκολο στη ζωή μου» είπε.

Τα ένζυμα

Αλλά γιατί τέτοια άπωση γι’ αυτό το αθώο, άκακο και πράσινο λαχανικό; Το θέμα απασχόλησε ερευνητές από την Αυστραλία. Και ανακάλυψαν ότι διάφορα είδη λάχανου, όπως το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, περιέχουν συγκεκριμένα ένζυμα, που σε συνδυασμό με το σάλιο προκαλούν δυσάρεστες θειώδεις οσμές. Σε άλλους περισσότερο, σε άλλους λιγότερο.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε και στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, οι επιστήμονες διερεύνησαν γκάμα αντιδράσεων που έχει να κάνει με το λεγόμενο μικροβίωμα του στόματος.

Εκτός από το γαστρεντερικό σύστημα η στοματική κοιλότητα «φιλοξενεί» πάνω από 700 μονοκύτταρους μικροοργανισμούς, βακτηρίδια και μύκητες. Ανάμεσά τους ανήκουν αερόβια και αναερόβια βακτήρια, και αμοιβάδες.

Στοματικό μικροβίωμα


Ασπίδα για την υγεία το μπρόκολο, αλλά μυρίζει…

Ολα αυτά ηχούν κάπως αηδιαστικά, αλλά αυτό ακριβώς είναι που κάνει το στοματικό μικροβίωμα τόσο πλούσιο και ισχυρό. Σε περίπτωση που το μικροβίωμα είναι κατεστραμμένο, προκαλούνται πέτρες στα δόντια, τερηδόνα και περιοδοντίτιδα.

Αυτά είναι μερικά από τα κλασσικά συμπτώματα. Στην ίδια μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στη στοματική κοιλότητα των παιδιών προκαλούνται παρόμοιες ενώσεις οσμών, όπως και στους γονείς τους, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως έχουν το ίδιο στοματικό μικροβίωμα.

Θειώδης οσμή

Στην περίπτωση της κράμβης, αυτό το είδος λάχανου περιέχει ένωση με την ονομασία S-Methyl-ʟ-Cysteinsulfoxid που παράγει έντονη θειώδη οσμή, όταν ένζυμο επενεργεί στον φυτικό ιστό.

Η ίδια θειώδης οσμή παρατηρείται και όταν ορισμένα βακτηρίδια παράγονται στο στοματικό μικροβίωμα. Τα παιδιά λοιπόν, που το σάλιο τους σε συνδυασμό με το μπρόκολο παράγει τις περισσότερες ενώσεις θείου, δεν θέλουν ούτε ζωγραφιστό να βλέπουν το μπρόκολο.

Κατά ένα περίεργο λόγο στους γονείς τους αυτή η συγκεκριμένη ένωση ενζύμων με τις επενέργειές της, δεν παρατηρήθηκε. Οι ερευνητές λοιπόν υποθέτουν ότι ορισμένοι ενήλικες μάλλον συνήθισαν στην περίεργη απωθητική γεύση του μπρόκολου. Η και όχι.

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024