Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η έλλειψη μικροτσίπ φέρνει ελλείψεις και σε κινητά τηλέφωνα

Η έλλειψη μικροτσίπ φέρνει ελλείψεις και σε κινητά τηλέφωνα

Αρκετοί κατασκευαστές αναφέρουν ότι έλαβαν μόνο το 80% των ποσοτήτων σε εξαρτήματα που είχαν παραγγείλει κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2021.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας ερευνών Counterpoint Research το σύνολο των συσκευών που πρόκειται να παραδοθούν στους μεταπωλητές το 2021 αναμένεται να αυξηθεί μόνο κατά 6%, φτάνοντας τα 1,41 δισ. τεμάχια. Σε προηγούμενη εκτίμησή της η Counterpoint προέβλεπε ανάπτυξη της τάξης του 9% φτάνοντας τα 1,45 δισεκατομμύρια τεμάχια.

Η βιομηχανία των smartphones υπολογιζόταν ότι θα είχε φέτος ισχυρή επάνοδο, μετά την πανδημία που χτύπησε σχεδόν κάθε μορφή οικονομικής δραστηριότητας το 2020. Ήδη από τα τέλη της περασμένης χρονιάς οι κατασκευαστές είχαν τοποθετήσει μεγάλες παραγγελίες εξαρτημάτων, ενώ κατά το α’ τρίμηνο του 2021 η ζήτηση εκ μέρους των καταναλωτών έδειχνε ενθαρρυντική.

Ωστόσο, η πορεία ήταν διαφορετική αφού αρκετοί κατασκευαστές αναφέρουν ότι έλαβαν μόνο το 80% των ποσοτήτων σε εξαρτήματα που είχαν παραγγείλει κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2021, ενώ η κατάσταση δείχνει να έχει επιδεινωθεί περαιτέρω κατά το γ’ τρίμηνο.

Σύμφωνα με την Counterpart, κατασκευαστές smartphones αναφέρουν ότι τελικά έχουν λάβει μόνο το 70% των παραγγελιών σε εξαρτήματα. Η εταιρεία ερευνών εκτιμά ότι το 90% του τομέα παραγωγής smartphones έχει επηρεαστεί από αυτή την κατάσταση με αντίκτυπο στις προβλέψεις για το β’ εξάμηνο του έτους.

Ο τομέας των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων είχε καταφέρει να διαχειριστεί την κατάσταση με τις ελλείψεις σε ημιαγωγούς που προέκυψε από το δ’ τρίμηνο του 2020 και έπειτα. Αυτό ήταν αποτέλεσμα του καλού σχεδιασμού και του σωστού προγραμματισμού στις παραγγελίες σε συνδυασμό με τη συσσώρευση αποθέματος ορισμένων εξαρτημάτων, όπως Επεξεργαστών Εφαρμογών και αισθητήρων κάμερας που έχουν συνήθως πολύ υψηλότερη αξία.

Πλέον, οι ελλείψεις συνολικά συνεχίζονται ενώ παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια δουλεύουν σε πλήρεις ρυθμούς κατά τα τελευταία τρίμηνα, η βιομηχανία παραγωγής smartphones δείχνει να επηρεάζεται. Εξαρτήματα στα οποία κάποτε υπήρχε επάρκεια στις αποθήκες πλέον δεν είναι διαθέσιμα ενώ οι παραγγελίες νέων εξαρτημάτων δεν εκτελούνται στην ώρα τους.

Ειδικά στην περίπτωση των επεξεργαστών, ένα από τα πλέον σημαντικά στοιχεία της σύνθεσης ενός smartphone, η έλλειψη πυροδοτήθηκε από τα χαμηλά ποσοστά απόδοσης στις νεοσύστατες γραμμές παραγωγής. Αυτό το γεγονός φαίνεται να οδήγησε σε μία αλυσιδωτή αντίδραση που διαπέρασε όλη τη βιομηχανία.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024