Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Stealthing - Είναι το ίδιο με τον βιασμό;

Stealthing – Είναι το ίδιο με τον βιασμό;

Τι σημαίνει πρακτικά και νομικά;

Το «stealthing» είναι η πρακτική της αφαίρεσης του προφυλακτικού κατά τη συνουσία, χωρίς τη γνώση ή τη συναίνεση της γυναίκας.

Αυτό είναι σίγουρα ανήθικο. Όμως, συμβαίνουν ήδη διαδικασίες που θα το καταστήσουν και παράνομο.

Μια κοπέλα είπε στον παρτενέρ της ότι η χρήση προφυλακτικού ήταν «αδιαπραγμάτευτη» και ότι αν δεν το χρησιμοποιούσαν θα έφευγε. Και όμως, παρόλο που η νεαρή γυναίκα ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη, αυτό δεν σταμάτησε τον παρτενέρ της, έναν άντρα με τον οποίο ήδη έβγαινε για μερικές εβδομάδες, να αφαιρέσει το προφυλακτικό κατά την διάρκεια του σεξ.

Όταν η κοπέλα διαμαρτυρήθηκε έλαβε την απάντηση «μην ανησυχείς, έχε μου εμπιστοσύνη» -ενώ μόλις είχε αποδείξει με την πράξη του πως ήταν κάτι παραπάνω από ανάξιος οποιασδήποτε εμπιστοσύνης. Η ίδια  αφηγήθηκε το περιστατικό στην φεμινίστρια και δικηγόρο πολιτικών δικαιωμάτων Alexandra Brodsky και η ιστορία της συμπεριλήφθηκε στη σχετική μελέτη που επιμελήθηκε και δημοσίευσε η Brodsky το 2017 στο Columbia Journal of Gender and Law.

Η έρευνα της Brondsky ξεκινάει με μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση από μια διδακτορική φοιτήτρια που εργάζεται στις ΗΠΑ ως τηλεφωνήτρια σε γραμμή υποστήριξης θυμάτων βιασμού.

Η ίδια επισημαίνει πως δέχεται συχνά κλήσεις από αναστατωμένες φοιτήτριες που ξεκινούν την αφήγησή τους με το «δεν είμαι σίγουρη πως ήταν βιασμός, αλλά…» και στη συνέχεια περιγράφουν αυτό που ονομάζεται ως stealthing.

Αυτές οι κλήσεις έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για τη Ρεμπέκα, καθώς το ίδιο είχε συμβεί και σε αυτήν, όταν ήταν μόλις στο πρώτο έτος των σπουδών της.

Σύμφωνα με την έρευνα της Kelly Cue Davis, που δημοσιεύτηκε το 2019, το 10% περίπου των ανδρών ηλικίας από 21 έως 30 παραδέχεται πως έχει αφαιρέσει κρυφά το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ. Αντίστοιχη έρευνα καταγράφει πως το 12% των γυναικών, της ίδιας ηλιακής ομάδας αναφέρουν πως έχουν υπάρξει θύματα stealthing.

Μια παρόμοια ιστορία έχει να διηγηθεί ένα άλλο κορίτσι που έκανε σεξ με έναν άντρα, ο οποίος αφαίρεσε το προφυλακτικό χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή της. Η διαφορά ανάμεσα στις τρεις αυτές ιστορίες είναι ότι το τρίτο κορίτσι βρίσκεται σε βρετανικό έδαφος, και σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο το stealthing είναι βιασμός.

Και με τον υπόλοιπο κόσμο τι γίνεται;

Τον περασμένο Απρίλιο πραγματοποιήθηκε η πρώτη αντίστοιχη καταδίκη στη Νέα Ζηλανδία.

Διπλή συμβολική σημασία έχει το γεγονός ότι το θύμα ήταν σεξεργάτρια, ενώ ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι η δήλωση του δικαστή πως «οι εργαζόμενες στο σεξ δεν είναι λιγότερο θύματα από οποιονδήποτε άλλο επιζώντα».

Ο θύτης καταδικάστηκε σε τρία χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση. Όπως κατήγγειλε το θύμα, ο δράστης αφαίρεσε το προφυλακτικό, το φόρεσε ξανά μετά από δική της υπόδειξη, το αφαίρεσε ξανά στα κρυφά και εκσπερμάτωσε μέσα της.

Τότε η γυναίκα έτρεξε στο γραφείο του διευθυντή της και αμέσως κάλεσαν την αστυνομία.

Πλέον, η πολιτεία της Καλιφόρνιας έχει πολλές πιθανότητες να ανοίξει τον δρόμο στη νομοθεσία των ΗΠΑ και να καταστήσει το stealthing παράνομο.

Αντίστοιχα νομοσχέδια εξετάζονται στο Ουισκόνσιν και τη Νέα Υόρκη. Όσον αφορά την Καλιφόρνια το νομοσχέδιο που εισήγαγε η βουλευτής της Δημοκρατικής Συνέλευσης Κριστίνα Γκαρσία έχει περάσει από τους νομοθέτες και περιμένει μια υπογραφή από τον κυβερνήτη Gavin Newsom.

Εάν πράγματι τεθεί σε ισχύ τα θύματα θα έχουν την δυνατότητα να μηνύσουν τους άνδρες που αφαίρεσαν το προφυλακτικό χωρίς τη συναίνεσή τους και να ζητήσουν και χρηματική αποζημίωση.

Καθώς θα πρόκειται για αστικό αδίκημα και όχι για έγκλημα οι δράστες δεν θα κινδυνεύουν με την πιθανότητα ποινής φυλάκισης.

Αντίστοιχα στη Βρετανία, σύμφωνα με το BBC, έχει πραγματοποιηθεί μόλις μια επιτυχημένη δίωξη, και αυτή έγινε το 2019. Ενδεικτική είναι άλλωστε η εξέλιξη που είχε η ιστορία της Τζέμα, που, όπως δηλώνει, μόλις κατάλαβε τι είχε γίνει σοκαρίστηκε και πήρε το χάπι της επόμενης μέρας.

Τον επόμενο μήνα διαπίστωσε πως έχει μείνει έγκυος. Κατήγγειλε το συμβάν στην αστυνομία, η υπόθεση όμως δεν προχώρησε. Της είπαν πως μίλησαν στον θύτη. «Ήταν ο λόγος μου ενάντια στον δικό του και αυτός αρνήθηκε τα πάντα» λέει η ίδια.

Η Τζέμα αποφάσισε να τερματίσει την εγκυμοσύνη της, αν και ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση για αυτήν, καθώς «ήθελα ένα μωρό, αλλά ήξερα πως αυτές δεν ήταν οι κατάλληλες συνθήκες».

Στη μελέτη της Brodsky, τα θύματα του stealthing δήλωσαν πως, όχι μόνο ανησυχούν για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και την εγκυμοσύνη, αλλά ένιωσαν και το αίσθημα της παραβίασης.

Και αν το αίσθημα της παραβίασης αφορά μόνο τις γυναίκες, το ενδεχόμενο των ΣΜΝ και της εγκυμοσύνης θα έπρεπε θεωρητικά να αφορά και τους άντρες που ασκούν αυτήν την πρακτική.

Σύμφωνα με την έρευνα της Kelly Cue Davis, όπως δημοσιεύτηκε το 2019, οι άντρες που ασκούν το stealthing είναι πιο εχθρικοί απέναντι στις γυναίκες.

Το ίδιο υποστηρίζει και η μελέτη της Brodsky (2017): εξετάζοντας online κοινότητες όπου οι συμμετέχοντες είναι άντρες που καυχιούνται για την πρακτική του stealthing, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μη συναινετική αφαίρεση προφυλακτικού από ετεροφυλόφιλους άνδρες έχει ως κίνητρο την μισογυνιστική περιφρόνηση.

Sports in

Οι δύο παίκτες της Premier League που κατηγορούνται για βιασμό αποβλήθηκαν από την ομάδα τους

Οι δύο ποδοσφαιριστές που συνελήφθησαν για βιασμό, αποβλήθηκαν από την ομάδα που αγωνίζονται.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024