Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τίμος Μωραϊτίνης - Το χαμόγελο της Αθήνας

Τίμος Μωραϊτίνης – Το χαμόγελο της Αθήνας

Ο αγαπημένος Τίμος των παλιών Αθηναίων απεβίωσε στις 22 Σεπτεμβρίου 1952

Πολυσύνθετη και αξιοπρόσεκτη προσωπικότητα των ελληνικών γραμμάτων, ο συγγραφέας Τίμος Μωραϊτίνης απεβίωσε στην Αθήνα στις 22 Σεπτεμβρίου 1952.

Με όπλο το πληθωρικό ταλέντο του, ο γεννημένος το 1876 (κατά την επικρατέστερη εκδοχή) Μωραϊτίνης καταπιάστηκε επιτυχώς με τα κυριότερα είδη του γραπτού λόγου στο α’ μισό του 20ού αιώνα: θέατρο (πρόζα και επιθεώρηση), χρονογράφημα, ποίηση, μυθιστόρημα, διήγημα, ταξιδιωτικά κείμενα, αθηναιογραφήματα.


Ο Μωραϊτίνης το 1930

Τα κείμενά του διακρίνονται για το λεπτό χιούμορ, τη ρομαντική διάθεση και την πρωτοτυπία τους, ενώ η γραφή του είναι πνευματώδης, αβίαστη, διαυγής και φινετσάτη.

Ευθυμογράφος και χιουμορίστας υψηλής ποιότητας, ο Μωραϊτίνης, ο αγαπημένος Τίμος των παλιών Αθηναίων, φημιζόταν για την ευφυΐα, το ήθος και την ευπρέπειά του.


Ο Μωραϊτίνης τη δεκαετία του 1930

Πρώτο θεατρικό έργο του Μωραϊτίνη, ο οποίος συνέγραψε δεκάδες κωμωδίες και μεγάλο αριθμό επιθεωρήσεων, υπήρξε «Ο Μαραθώνιος Δρόμος», που ανέβηκε το 1906.


Ο Μωραϊτίνης στη Βενετία

Τα θεατρικά έργα του Μωραϊτίνη, ο οποίος είχε καταφέρει να κατακτήσει το πλατύ κοινό, σημείωναν τεράστια επιτυχία, το δε ανέβασμά τους αποτελούσε κοσμικό γεγονός για την Αθήνα εκείνης της εποχής.

Κορυφαίες θεατρικές δημιουργίες του θεωρούνται ο «Άρχοντας του Κόσμου» (1928) και η «Αιωνία Ζωή» (1929), δύο φιλοσοφικές κωμωδίες που ο επιφανής κριτικός και σημαντικός θεατράνθρωπος Φώτος Πολίτης (1890-1934) θεωρεί εφάμιλλες ή και καλύτερες αντίστοιχων του ξένου ρεπερτορίου.


Ο Μωραϊτίνης στο Δάσος της Βουλώνης κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου

Ο Μωραϊτίνης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους χρονογράφους και αθηναιογράφους (επί ολόκληρες δεκαετίες έγραφε πρωτοσέλιδα χρονογραφήματα σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά), ενώ αξιόλογες υπήρξαν και οι ποιητικές δημιουργίες του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μωραϊτίνης υπήρξε ένα εκ των μελών του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (1908), ενώ διετέλεσε πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

Εξάλλου, ο Μωραϊτίνης έδωσε το «παρών» στον ατυχή Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, στο Μακεδονικό Αγώνα και στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους.


 Ο Μωραϊτίνης την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων

Το 1947 η Ακαδημία Αθηνών απένειμε στον Μωραϊτίνη το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του.

Όταν έφυγε από τη ζωή ο Τίμος Μωραϊτίνης, το Σεπτέμβριο του 1952, ο  Στράτης Μυριβήλης έγραψε τα εξής: «Έσβησε το χαμόγελο της Αθήνας».

Από τη δική του πλευρά, ο μανιάτης δημοσιογράφος, κριτικός και συγγραφέας Γιώργος Φτέρης σημείωσε τα ακόλουθα: «Ο Μωραϊτίνης, και στα χρονογραφήματά του και στα θεατρικά του και στους στίχους του, είναι εκείνο που ξέρουμε και αγαπάμε. Κάτι το ιδιάζον».

*Όλες οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται από το διαδικτυακό τόπο timos-moraitinis.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024