Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Γιώργος Ανδρέου μιλάει για τα γενέθλια της δικής του «Μικρής Πατρίδας»

Ο Γιώργος Ανδρέου μιλάει για τα γενέθλια της δικής του «Μικρής Πατρίδας»

Φέτος, συμπληρώνονται 25 χρόνια από την έκδοσή του

Συμπληρώνονται φέτος 25 χρόνια από την έκδοση και κυκλοφορία του κύκλου τραγουδιών «Μικρή πατρίδα», που συνυπέγραψαν ως στιχουργός ο Παρασκευάς Καρασούλος και ως συνθέτης ο Γιώργος Ανδρέου.
Από το 1996 έως σήμερα, τα τραγούδια του δίσκου αυτού (που τραγουδήθηκαν από τον Π. Θεοχαρίδη, Μ. Τσαϊρέλη, Α. Ιωαννίδη, Γ. Νταλάρα, Ε. Τσαλιγοπούλου) εξασφάλισαν τη διαχρονική αξία και παρουσία τους στη συνείδηση και στην αγάπη των φίλων του καλού ελληνικού τραγουδιού.

Αν φανταστεί κανείς πως το ομότιτλο τραγούδι «Μικρή πατρίδα» έχει ερμηνευθεί ξανά και ξανά από όλους σχεδόν τους σημαντικούς έλληνες ερμηνευτές και έχει τις περισσότερες ηχογραφημένες εκδοχές από κάθε άλλο τραγούδι τις τελευταίες δεκαετίες (Π. Θεοχαρίδης, Γ. Νταλάρας, Χ. Αλεξίου, Μ. Φραγκούλης, Γ. Κότσιρας, Χ. Θηβαίος, Ε. Βιτάλη κ.α.) καταλαβαίνει γιατί ο δίσκος πλέον καταγράφεται ως ιστορικός σταθμός στην ελληνική δισκογραφία.

Η «Μικρή Πατρίδα», ωστόσο, διεκδικεί και μια ακόμη πρωτιά: την οικολογική- χειροποίητη συσκευασία του ηχογραφήματος. Η συσκευασία του δίσκου και του CD σχεδιάστηκαν από τον Ανδρέα Γεωργιάδη, ενώ ο πίνακας του εξωφύλλου φιλοτεχνήθηκε ειδικά για την έκδοση από τον ζωγράφο Μηνά Καμπιτάκη.

Παρόλα αυτά, ο συγκεκριμένος κύκλος τραγουδιών δεν παρουσιάστηκε ποτέ σε συναυλίες από τους δημιουργούς του, παρότι μεμονωμένα τραγούδια του γνώρισαν τόσο μεγάλη επιτυχία.

Φέτος, συμπληρώνοντας 25 χρόνια από την έκδοσή του ο Π. Καρασούλος και ο Γ. Ανδρέου αποφάσισαν να γιορτάσουν το επιτυχές αυτό ταξίδι με την παρουσίαση στο κοινό των τραγουδιών του δίσκου.

Με τίτλο «Η Μικρή πατρίδα του Π. Καρασούλου και του Γ. Ανδρέου» παρουσιάζονται με πέντε εξαιρετικούς μουσικούς και σε ενορχήστρωση του ίδιου του συνθέτη όλα τα τραγούδια του κύκλου, ενώ στο δεύτερο μέρος της προγραμματισμένης συναυλίας οι συμμετέχοντες ερμηνευτές τραγουδούν μεγάλες επιτυχίες των δύο δημιουργών (από το Αν και το Δυο μέρες μόνο, τον Εαυτό του παιδί και τις Εφτά ζωές έως το Γράμμα στο Νίκο Γκάτσο και το Να μ’ αγαπάς).

Στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου λοιπόν πρόκειται να γιορτάσει τα γενέθλιά της για πρώτη φορά, η Μικρή πατρίδα-ένας ιστορικός δίσκος σε μια αξιομνημόνευτη βραδιά-αφιέρωμα.

O Γιώργος Ανδρέου μας μιλάει για αυτή την ξεχωριστή βραδιά

Τι είναι σαν έννοια  η «Μικρή Πατρίδα» για σας;

Η ιδιαίτερη, βαθύτερη, ξεχωριστή καταγωγή του καθενός – ψυχική, αισθηματική, υπαρκτική.

Τι σημαίνει ο δίσκος «Μικρή Πατρίδα» για την καλλιτεχνική σας πορεία;

Ο δίσκος που σφράγισε την διαδρομή μου στον χώρο του Ελληνικού Τραγουδιού, συνθετική εργασία καλλιτεχνικής ενηλικίωσης. Και συγχρόνως χαρά για την αγαπητική αποδοχή του υλικού από τους ακροατές του.

Τι καθιστά αυτό το δίσκο διαχρονικό;

Νομίζω η αντοχή των τραγουδιών του στον χρόνο, η αισθητική και συναισθηματική του επίδραση στους νεότερους δημιουργούς και ερμηνευτές καθώς και στο Ελληνικό ακροατήριο. Η «μυθολογία» του.

Ποιος θα θέλατε να ερμηνεύσει το τραγούδι σήμερα;

Το τραγούδι «Μικρή πατρίδα» έχει ερμηνευθεί (και συνεχίζει να ερμηνεύεται) από σημαντικούς τραγουδιστές της προηγούμενης και της τωρινής γενιάς του Τραγουδιού μας. Ελπίζω και της αυριανής…

Τι θα ακούσουμε στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου την Τρίτη 21/9;

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ακουστεί ολόκληρη η δισκογραφική εργασία «ΜΙΚΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ» και στο δεύτερο μέρος  θα παιχτούν γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια του Παρασκευά Καρασούλου και δικά μου, από τις συνεργασίες μας με σημαντικούς δημιουργούς (συνθέτες και στιχουργούς αντίστοιχα). Τραγουδούν τρεις πολύ ταλαντούχοι και καλλιτεχνικά δραστήριοι ερμηνευτές της νεότερης γενιάς – η Κορίνα Λεγάκη, ο Θοδωρής Νικολάου και ο Απόστολος Κίτσος. Φιλοξενείται τιμητικά η Ελένη Τσαλιγοπούλου, σύμμαχος και συνταξιδιώτης της έκδοσης του δίσκου, εκεί στο μακρινό 1996.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Μουσικές για το θέατρο και τον κινηματογράφο, έκδοση νέων δίσκων και βιβλίων, συναυλίες (εφόσον η υγειονομική συνθήκη το επιτρέψει). Η διαδρομή συνεχίζεται.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024