Μια δεύτερη δόση του μονοδοσικού εμβολίου Covid-19 της Johnson & Johnson, περίπου δύο μήνες μετά την πρώτη, αυξάνει στο 94% την αποτελεσματικότητα έναντι της μέτριας ή σοβαρής νόσου, ανακοίνωσε η εταιρεία επικαλούμενη δεδομένα για τις ΗΠΑ.

Συγκριτικά, η πρώτη δόση προλαμβάνει μόνο το 70% των μέτριων ή σοβαρών περιστατικών, ωστόσο το ποσοστό αυτό δείχνει να μένει σταθερό για τουλάχιστον πέντε μήνες.

Η αποτελεσματικότητα της δεύτερης δόσης ίσως είναι δυνατό να αυξηθεί περαιτέρω με αύξηση του μεσοδιαστήματος: όταν η ενισχυτική δόση χορηγήθηκε δύο μήνες μετά την πρώτη, τα εξουδετερωτικά αντισώματα αυξήθηκαν κατά 4-φορές, ενώ όταν χορηγήθηκε έξι μήνες μετά την πρώτη τα αντισώματα αυξήθηκαν κατά 12 φορές.

Τα δεδομένα, είπε η εταιρεία, θα δημοσιευτούν στον επιστημονικό Τύπο και θα αποσταλούν στις ρυθμιστικές αρχές για έγκριση ή μη της ενισχυτικής δόσης.

Μέχρι σήμερα, μόνο η Pfizer έχει υποβάλλει επαρκή δεδομένα για την αξιολόγηση της αναμνηστικής δόσης, και η τελική απόφαση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναμένεται αυτή την εβδομάδα.

Τα ευρήματα που ανακοίνωσε η J&J για τη δεύτερη δόση βασίζονται σε μελέτη Φάσης 3 με τη συμμετοχή έως 30.000 εθελοντών ηλικίας 18 ετών και άνω.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr