Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύστημα αναγνώρισης προσώπων επιτηρεί τους Αυστραλούς που μπαίνουν σε καραντίνα

Σύστημα αναγνώρισης προσώπων επιτηρεί τους Αυστραλούς που μπαίνουν σε καραντίνα

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων εφαρμόζεται ήδη ευρέως σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, μέχρι σήμερα όμως καμία δημοκρατική χώρα δεν είχε χρησιμοποιήσει τέτοια συστήματα για θέματα πανδημίας.

Τρεις πολιτείες της Αυστραλίας ξεκίνησαν τις δοκιμές συστημάτων αναγνώρισης προσώπων που επιτρέπουν στην αστυνομία να ελέγχει αν βρίσκονται πράγματι στο σπίτι τους όσοι έχουν τεθεί σε καραντίνα –μια εξέλιξη που δημιουργεί ανησυχίες για κατάχρηση της τεχνολογίας εις βάρος της ιδιωτικότητας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η μάλλον άγνωστη αυστραλιανή εταιρεία Genvis Pty Ltd αναφέρει στο δικτυακό τόπο της ότι το σύστημά της δοκιμάζεται στις πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτόρια, στις οποίες αντιστοιχεί περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της Αυστραλίας των 25 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι δύο κυβερνήσεις αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την είδηση στο Reuters. Το γεγονός ότι δεν είχαν αποκαλύψει τις δοκιμές της τεχνολογίας είναι πιθανό να εντείνει τις ανησυχίες, σχολιάζει το πρακτορείο.

Αντιδράσεις από οργανώσεις σε όλο τον κόσμο είχαν ξεσπάσει τον περασμένο μήνα, όταν ένα  παρόμοιο σύστημα διαφορετικής εταιρείας άρχισε να δοκιμάζεται στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας.

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων εφαρμόζεται ήδη ευρέως σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, μέχρι σήμερα όμως καμία δημοκρατική χώρα δεν είχε χρησιμοποιήσει τέτοια συστήματα για θέματα πανδημίας.

Το λογισμικό της Genvis αναπτύχθηκε το 2020 για λογαριασμό της αστυνομίας στην πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην επιβολή των περιοριστικών μέτρων λόγω Covid-19. Η εταιρεία ελπίζει τώρα ότι το σύστημά της θα γίνει εξαγώγιμο προϊόν.

Το λογισμικό δοκιμάζεται για την επιτήρηση των ταξιδιωτών που φτάνουν στην Αυστραλία και υποχρεούνται σε κατ΄οίκον απομόνωση για δύο εβδομάδες.

Όταν κληθούν να επιβεβαιώσουν πού βρίσκονται, τα άτομα σε καραντίνα τραβούν μια φωτογραφία «σέλφι» και τη στέλνουν στο σύστημα μαζί με το γεωγραφικό στίγμα τους. Το λογισμικό συγκρίνει τη σέλφι με φωτογραφίες που είχαν ληφθεί νωρίτερα. Σε περίπτωση που η καραντίνα παραβιαστεί, η αστυνομία σπεύδει στο χώρο για επιβεβαίωση.

«Δεν μπορούμε να έχουμε καραντίνα κατ’ οίκον χωρίς ελέγχους συμμόρφωσης» είπε στο Reuters η διευθύνουσα σύμβουλος της Genvis Κίρστιν Μπούτσερ.

«Δεν μπορείς να κάνεις φυσικούς ελέγχους στην κλίμακα που απαιτείται για άνοιγμα [της οικονομίας]» πρόσθεσε.

Ωστόσο υποστηρικτές των ανθρώπινων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι η τεχνολογία μπορεί να μην είναι πάντα αξιόπιστη, και επιπλέον ανοίγει το δρόμο για τη χρήση προσωπικών δεδομένων για άλλους λόγους.

«Με προβληματίζει όχι μόνο η χρήση της αλλά και το γεγονός ότι είναι παράδειγμα του πώς αυτή η τεχνολογία περνάει ύπουλα στις ζωές μας» σχολίασε ο Τόμπι Ουόλς, καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ο Ουός αμφισβήτησε την αξιοπιστία της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων γενικά και εκτίμησε ότι τα δεδομένα τοποθεσίας θα μπορούσαν να χακαριστούν.

«Ακόμα κι αν δουλεύει […] επιβεβαιώνει την ιδέα ότι η αναγνώριση προσώπων είναι καλό πράγμα. Πού θα τελειώσει αυτό;» είπε.

Η κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας διαβεβαιώνει πάντως ότι έχει απαγορεύσει στην αστυνομία να χρησιμοποιεί για άλλους λόγους δεδομένα που συλλέχθηκαν για θέματα πανδημίας.

Ανέφερε ακόμα ότι το σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί σε 97.000 άτομα σε καραντίνα χωρίς να σημειωθούν προβλήματα.

«Ο νόμος πρέπει να απαγορεύει τη χρήση συστημάτων επιτήρησης καραντίνας για άλλους σκοπούς» δήλωσε ο Έντουαρντ Σάντοου, πρώην επίτροπος Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στην Αυστραλία που τώρα ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ.

«Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων μπορεί να δείχνει βολικός τρόπος για την παρακολούθηση των ανθρώπων σε καραντίνα, όμως […] αν κάτι πάει στραβά με την τεχνολογία, ο κίνδυνος βλάβης είναι μεγάλος».

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024